Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dapper Ajax blijft in race tegen Villa en dit valt op

Pfoe! Niks is zo verrassend als de voetbalwereld, hè? Vrijwel niemand gaf op voorhand een stuiver voor de kansen van Ajax tegen Aston Villa. Dat bleek onterecht. In een kolkende Johan Cruijff Arena sloot een strijdvaardige ploeg het heenduel af met een 0-0-gelijkspel. Lees snel wat ons opviel!

07 maart 2024 - 20:35
BROBBEY 1200
Grote kans voor Brobbey, maar net naast. © Pro Shots

Ouderwets Europese sfeer!
Wat allereerst opviel? De geweldige sfeer in de uitverkochte Johan Cruijff Arena. Supporters gaven gretig gehoor aan de oproep om sjaals mee te nemen. Een geweldige zee aan de meest uiteenlopende sjaaltjes werd zichtbaar op de tribune, terwijl de supporters eronder keihard Dit is mijn club zongen.

Dat gebeurde nadat kort ervoor lustig werd gezwaaid met vlaggetjes. Ook waren de harde vuurwerkknallen tot in het centrum van Amsterdam te horen. Twee geweldige doeken op Zuid maakten het plaatje helemaal af. Op de een stond ‘Dit is mijn club’, op de ander ‘Mijn ideaal’.

Strijdlust, durf en wisselwerking
Het enthousiasme op de tribunes leek wonderwel over te slaan op de spelers binnen de lijnen. Ajax – in dezelfde formatie als tegen FC Utrecht – kwam gretig, moedig en vol beleving voor de dag. Elke onderschepping werd beloond met gejuich op de tribunes. De wisselwerking tussen de bikkelende spelers en supporters was echt genieten.

Aston Villa kreeg aanvallend weinig voet aan de grond voor rust. Ook opvallend: de zelfverzekerd ogende Ahmetcan Kaplan speelde een beetje als een ouderwetse ausputzer. Hij ontpopte zich eveneens als de persoonlijke bewaker van de beweeglijke Ollie Watkins, held van beroep in Birmingham.

Het was echter die andere spits – onze Brian Brobbey – die de eerste écht grote kans kreeg. Hij prikte de bal, weggestoken door de jarige Jorrel Hato, nét naast de goal van Emiliano Martinez. Hij deed dat na een lange run met een verdediger vol in zijn nek. De Johan Cruijff Arena – zwanger van hoop – brulde het uit.

Bij vlagen gedragen door het publiek, leverde Ajax een heel behoorlijke eerste helft af. Eentje vol energie. Die energie zagen we in veel mindere mate terug bij de Engelsen. Dat was op zichzelf ook opmerkelijk.

Aanbevolen
Van ’t Schip roemt centraal verdedigingstrio en Europese sfeer in stadion

Tijdrekkende Martinez
Ajax begon ongewijzigd aan het tweede bedrijf, terwijl Three little birds door het stadion schalde. De eerste tien minuten na rust verliepen rustig, maar nadat de Ajacieden weer fel druk gingen zetten, sloeg ook dat meteen weer over op de tribunes. Geloei, gebulder, geschreeuw! Kort erop kwam Kristian Hlynsson net een voetje tekort na een voorzet van Kenneth Taylor. Handen in het haar en erna weer vol achter de ploeg!

Aston Villadoelman Martinez begreep dat zijn ploeg het moeilijk had en rekte continu op irritante wijze tijd. De Albanese arbiter Enea Jorgji deed er weinig aan. Ajax bleef echter stoïcijns voetballen en was via Taylor wederom dicht bij de openingstreffer. Op aangeven van Borna Sosa vond hij Martinez op zijn weg. Er zat net te weinig overtuiging in het schot.

Rode kaarten
Terwijl Unai Emery de ene na de andere speler wisselde, paste John van ’t Schip lang geen mutaties toe. Het stond goed, dus er was ook geen enkele aanleiding voor veranderingen. Branco van den Boomen was een kwartier voor tijd de eerste verse kracht. Hij kwam voor Sivert Mannsverk, die overigens een prima pot speelde. Niet lang erna ging Hlynsson naar de kant voor Chuba Akpom. Alles in de hoop om nog wat te forceren.

Die hoop werd groter toen verdediger Ezri Konsa met zijn tweede gele kaart naar de kant werd gestuurd. Het werd echter alweer snel tien-tegen-tien, toen ook Tristan Gooijer zijn tweede gele kaart kreeg voorgeschoteld. De supporters in de Johan Cruijff Arena bleven de Ajacieden ondertussen hartstochtelijk toezingen. Zwaaiend met sjaaltjes. Een prachtig gezicht. Gescoord werd er niet meer.

Vol uitvak tijdens return in Villa Park
Aston Villa en Ajax treffen elkaar donderdag 14 maart opnieuw. Dan staat de return in Villa Park op het programma. Onze club wordt in de tweede stad van Engeland gesteund door 2109 Ajacieden. Dat betekent een ramvol uitvak in Birmingham. Geweldig!

Aston Villa-uit is – ondanks de sportieve staat van Ajax – een confrontatie waar uitsupporters watertandend naar uitkijken. Dat staat volledig los van de huidige sportieve prestaties, al liet Ajax zien dat het goed voor de dag kan komen tegen Aston Villa. Het oude stadion van The Villans blijft bovendien prachtig om te bezoeken.

En dat niet alleen. Ajax heeft echt nog wat om voor te spelen. De uitgangspositie had veel slechter gekund. Als supporters onder elkaar maken we er een mooie boel van in de West Midlands. Dat doen we voor de mooiste club van Nederland. En wie weet wat er nog in het vat zit.

Aanbevolen
Ajax kan in Birmingham rekenen op vol uitvak!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >