Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajaxtalenten over nieuwe spelregels Future Cup

Het paasweekeinde staat voor de deur. Dat betekent dat het weer tijd is voor de Future Cup! Dit jaar worden er tijdens het prestigieuze jeugdtoernooi nieuwe spelregels gehanteerd. We leggen ze voor aan Aaron Bouwman en Sean Steur, spelers van Ajax onder 17.

Door Jordy Haak
29 maart 2024 - 10:03
Aaron Bouwman 1200
Bouwman heeft veel zin in de Future Cup. © Ajax Life

Beide talenten kunnen niet wachten op De Toekomst de strijd aan te gaan met de leeftijdsgenoten van Manchester City, CF Pachuca en Partizan Belgrado. Dat zijn immers de groepsgenoten van Ajax. In de andere poule nemen Paris Saint-Germain, Sporting Clube de Portugal, FC Nordsjælland en RSC Anderlecht het tegen elkaar op.

De Future Cup staat bekend als een gerenommeerd jeugdtoernooi, waar iedere editie veel publiek op afkomt. De duels worden live uitgezonden op televisie. Talenten krijgen te maken met verschillende internationale speelstijlen.

Dit jaar is er echter nog een factor die het toernooi op een andere manier interessant maakt: er gelden nieuwe spelregels. We leggen ze voor aan Steur en Bouwman.

Effectieve speeltijd
Bouwman: “Dit komt de eerlijkheid van het spel ten goede. Er doen een aantal ploegen mee, waarvan ik verwacht dat tijdrekken onderdeel is van hun spel. Met effectieve speeltijd kan dat niet meer. Het wordt interessant om te zien hoe dat uitpakt.”

Steur: “We spelen op de Future Cup wedstrijden van tweemaal twintig minuten. Ik vind het heel lastig in te schatten hoe lang die duels daadwerkelijk gaan duren. Dat hangt denk ik ook af van de club waar je tegen speelt. Soms is het misschien zelfs een uur, maar ik gok dat het gemiddeld zo’n tien minuten extra kost. Ik ben er in ieder geval voorstander van.”

Intrappen en -dribbelen
Steur: “Deze regel gaat het spel sowieso versnellen. Wanneer de bal uitgaat, is dat normaal een rustmomentje, waarop iedereen weer in zijn positie kan komen. Dat wordt nu anders. Je moet direct schakelen en opletten, want er kan van alles gebeuren. Met een hoekschop heb je ook niet lang de tijd om de boel neer te zetten. Een speler kan het spel namelijk snel hervatten.”

Bouwman: “Ik sluit me aan bij de woorden van Sean. Het is een regel waar we tijdens trainingen ook echt even op moeten oefenen, zodat het goed in ons hoofd zit en we weten hoe we moeten reageren bij een uitbal. Het vraagt om een iets andere aanpak dan normaal.”

Aanbevolen
TV-tip: zo mis je niets van Future Cup!

Zelfpass
Bouwman: “Deze regel sluit aardig aan op het principe van intrappen en indribbelen. Ook bij een vrije trap hoef je de bal niet meer per se naar een ploeggenoot te spelen. Als verdediger vind ik dat wel handig. Wanneer we een vrije trap krijgen op eigen helft, ben je snel geneigd de bal even terug te spelen naar de doelman. Nu kun je er ook voor kiezen meteen vooruit te dribbelen. Wanneer we zelf aan het verdedigen zijn, is het belangrijk slim met de nieuwe situatie om te gaan. Er kunnen momenten zijn dat je wellicht even snel voor de bal moet gaan staan. al moet je ook oppassen dat je geen gele kaart pakt, want dan krijg je met een tijdstraf te maken.”

Tijdstraf
Steur: “Bij een gele kaart moet je vier minuten van het veld af. Dat is de straf waar Aaron zojuist op doelde. Het doet een beetje denken aan de blauwe kaart, waar onlangs in het profvoetbal nog geruchten over gingen.”

Bouwman: “Feit is wel dat je bij een gele kaart voor een aantal minuten met een mannetje minder in het veld staat. Gelukkig heeft ons team dit seizoen relatief weinig gele kaarten gepakt. Ik denk dus dat we niet veel last gaan hebben van deze regel.”

Vliegende wissel
Steur: “Dit is misschien wel de regel die het spel het meest versnelt. De scheidsrechter hoeft de wedstrijd niet meer stil te leggen voor een wissel. Een speler kan bij de middenlijn – aan de kant van de dug-out – gewoon worden vervangen, terwijl het spel doorgaat. Slechts één wissel tegelijkertijd is toegestaan, maar er mag wel onbeperkt doorgewisseld worden.”

Bouwman: “Dit is vooral nuttig wanneer je geblesseerde of vermoeide spelers hebt in de ploeg. Daarnaast geeft het de trainer de mogelijkheid om meer spelers minuten te gunnen.”

Tot slot zijn we benieuwd of de mannen enthousiast zijn over het nieuwe pakket aan spelregels. “Voor iedereen is het nieuw. Het is aan ons als ploeg er goed mee om te gaan en er wellicht zelfs van te profiteren,” aldus Steur.

“Het is uitdagend, omdat het totaal anders is,” vult Bouwman aan. “Wanneer de bal over de zijlijn gaat, kan er met deze nieuwe regels bijvoorbeeld ook direct een voorzet komen. Je weet minder goed wat je kunt verwachten. Daar moeten we als team scherp op zijn. Aan de ene kant is dat heel leuk, aan de andere kant speel ik ook graag met de traditionele regels. Tegelijkertijd past het zoeken naar vernieuwing uitstekend bij een club als Ajax.”

Aanbevolen
Ajax test tijdens Future Cup met nieuwe spelregels

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >