Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax test tijdens Future Cup met nieuwe spelregels

De twaalfde editie van de Future Cup staat in het paasweekeinde op het programma. Tijdens het jeugdtoernooi wordt getest met nieuwe spelregels. Het gaat dan bijvoorbeeld om zuivere speeltijd, de zelfpass en tijdstraffen.

28 februari 2024 - 09:28
Regelsfc800
Uiteraard is De Toekomst plaats van handeling. © Pro Shots

Het is niet nieuw dat er op jeugdniveau wordt geëxperimenteerd met nieuwe spelregels. De Otten Innovation Cup is daar een mooi voorbeeld van. Hier worden al jaren innovatieve reglementen toegepast. Bij de Future Cup gebeurt dit voor het eerst.

Casimir Westerveld, hoofd ontwikkeling, legt op het digitale clubhuis uit waarom het jeugdtoernooi gaat werken met deze regels. “Een van onze kernwaarden is aanvallend denken. Dat betekent dat we binnen de jeugdopleiding kijken waar we vooruitstrevend kunnen zijn om onze spelers en het spel verder te ontwikkelen.” 

“De vijf nieuw te hanteren spelregels worden ondersteund door de International Football Association Board (IFAB) en de KNVB,” aldus Westerveld. “Ze moeten ervoor zorgen dat het spel onder meer attractiever en eerlijker wordt. Twee aspecten die we uiteraard nastreven. Dit internationale toptoernooi is een perfect moment om te laten zien waar wij als club voor staan.” 

Een van de vijf nieuwe spelregels is zuivere speeltijd. De duels duren twee keer twintig minuten. Zodra het spel stilligt, staat ook de tijd stil. Op die manier gaat er geen tijd verloren en wordt tijdrekken tegengegaan. Er is ook een VAR aanwezig. Hier wordt alleen op het hoofdveld gebruik van gemaakt. 

Aanbevolen
Kaartverkoop Future Cup met sterk deelnemersveld begonnen!

Verder wordt gewerkt met de zelfpass. Om het spel te hervatten bij een vrije trap, is het niet verplicht om de bal naar een andere speler te passen. Als de bal stilligt, mag de speler zelf dribbelen. Hetzelfde geldt bij inworpen en corners. Een speler mag dan intrappen naar een medespeler of de bal zelf indribbelen. 

Ook tijdstraffen worden aan het reglement toegevoegd. Op het moment dat een speler een gele kaart krijgt, moet hij vier minuten het veld verlaten. Bij een tweede gele prent of een rode kaart, is het einde wedstrijd. Dat is niet nieuw.   

Tot slot is er de vliegende wissel, waarbij het spel niet meer wordt stilgelegd. Als een wissel plaatsvindt bij de middenlijn aan de kant van de dug-out, gaat het spel door. Er mag per team maximaal één wissel tegelijk plaatsvinden. Daarnaast mogen teams ook doorwisselen. 

Zoals de traditie voorschrijft, wordt het driedaagse toernooi op De Toekomst afgewerkt in het paasweekeinde. Om precies te zijn op zaterdag 30 maart, zondag 31 maart en maandag 1 april. Maandag geldt als de finaledag. Je leest hier meer over de kaartverkoop en het deelnemersveld.

Aanbevolen
Stop de tijd: een golden boy die snel aan glans verloor

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >