Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax voorkomt wederopstanding PEC Zwolle en dit valt op

Ajax maakte het zichzelf op bezoek bij PEC Zwolle bijzonder lastig. De Amsterdammers hadden het na een 2-0-voorsprong zwaar, maar voorkwamen op eerste paasdag een wederopstanding van de thuisploeg: 1-3. Dit viel zoal op.

Door Jordy Haak
31 maart 2024 - 14:11
Ajax Wint In Zwolle 1200
De treffer van Akpom wordt gevierd. © Pro Shots

God zegene de greep?
Op het moment dat een groot deel van Nederland aanschoof voor de paasbrunch, betrad Ajax het veld voor de clash met PEC. Een blik op de opstelling gaf ons enigszins het gevoel dat het ‘God zegene de greep’ was voor John van ’t Schip. De trainer toverde een 3-4-3-opstelling uit zijn hoge hoed, waarbij Devyne Rensch en Jorrel Hato de enige echte verdedigers waren.

De andere defensieve plek werd ingevuld door Sivert Mannsverk. Natuurlijk was het voor de trainer opnieuw flink puzzelen, bij afwezigheid van Ahmetcan Kaplan (geschorst), Josip Sutalo, Jordan Henderson, Steven Berghuis en Brian Brobbey (allen geblesseerd). Toch valt er maar weinig lijn te ontdekken in zijn keuzes. Waar de oefenmeester de afgelopen weken oreerde over meer defensieve zekerheid, werd de verdediging ditmaal flink ontmanteld.

Zo zaten Borna Sosa en Anton Gaaei in het stadion met die moeilijke naam op de bank, terwijl Kenneth Taylor en Kristian Hlynsson zich mochten laten zien als wingbacks. “Het is de bedoeling dat zij een hele aanvallende rol hebben. Er staat veel voetbal op het veld,” aldus Van ’t Schip, die eraan toevoegde wel degelijk naar een vaste basiself toe te werken. “Maar dat valt niet mee als je steeds veel wisselingen hebt,” doelde hij op het flinke aantal blessures.

Goed eieren eten in Zwolle
Vooraf was het wachten hoe de hazen zouden lopen, maar de gekozen speelwijze pakte verrassend goed uit. Hlynsson schoot al na twaalf minuten knap raak, na een bekeken steekpass van Benjamin Tahirovic. Ook Chuba Akpom, die bij afwezigheid van Brobbey een basisplaats kreeg toebedeeld, toonde andermaal zijn neusje voor de goal.

Na prima voorwerk van Mika Godts schoof de spits de bal via een verdedigend been binnen. Voor Akpom toch alweer zijn achtste treffer van het seizoen. De zon brak zowel letterlijk als figuurlijk door voor Ajax, al liep de ploeg defensief gezien nog altijd op eieren.

Zo zorgde een glijpartij van Rensch ervoor dat Eliano Reijnders alleen op doel af kon. De verdediger was er echter als de kippen bij om zijn eigen fout te herstellen. Ook Diant Ramaj verrichte enkele noodzakelijke reddingen, terwijl Ajax het laatste kwartier voor rust totaal geen druk meer zette op de bal. Daarmee riep de ploeg problemen op zichzelf af.

Toch stond het halverwege de wedstrijd 2-0 voor de efficiënte Amsterdammers, waardoor het goed eieren eten was in Zwolle.

Geen eitje, wel drie punten
Het slot van de eerste helft stemde weinig hoopvol dat de tweede helft een eitje zou worden. Dat werd het dan ook niet. Ajax had het vooral te danken aan PEC, dat erg slordig met zijn kansen omging. De Amsterdammers trokken het initiatief weliswaar iets meer naar zich toe, maar de thuisploeg bleef het meest dreigend. 

Toen Filip Krastev twintig minuten voor tijd alsnog de aansluitingstreffer op het scorebord bracht, was wel duidelijk dat het wederom billenknijpen zou worden in de slotfase. Soms leek het alsof de rode loper werd uitgerold voor de thuisploeg. Dat de gelijkmaker werd afgekeurd wegens buitenspel, was een hele vette waarschuwing.

Gelukkig liet het antwoord van Ajax ditmaal niet lang op zich wachten. Gaaei leverde zes minuten voor tijd een prima voorzet af op Akpom, die met zijn tweede doelpunt van de middag de wedstrijd besliste. 

Zodoende viel er weer eens een driepunter te vieren. Ook voor de Ajacieden in het uitverkochte uitvak, waar de stemming er prima in zat. Met de volle buit op zak keerde iedereen huiswaarts. Zo werd het een zalig Pasen, al was het in Zwolle allerminst een eitje voor Ajax.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >