Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Zweetparels vliegen in het rond tijdens eerste training Farioli

Het is donderdag. In mijn agenda staat de eerste veldtraining onder leiding van Francesco Farioli omcirkeld. De voorbereiding op seizoen 2024/2025 gaat nu echt van start. Toch weer lekker! Met een collega loop ik goedgemutst richting sportpark De Toekomst.

20 juni 2024 - 14:18
Farioli Blog 1200
Farioli beweegt zich als een driftig baasje tussen de spelers. © Pro Shots

Wat meteen opvalt, is dat het trainingscomplex van Ajax momenteel een bouwput is. ‘Let op! Wij bouwen aan De Toekomst,’ zo lezen we op grote borden. Een mooie spreuk die je op meerdere manieren kunt uitleggen. Het zorgt er wel voor dat Farioli en zijn spelers ietwat moeten uitwijken. Ajax traint op de velden aan de andere kant van de asfaltweg die het sportcomplex in tweeën splitst.

Als we arriveren, lopen de spelers net het hoofdgebouw uit. Ze steken de weg over en lopen door een bouwcontainer richting het trainingsveld. We volgen. Het geluid van stalen noppen galmt heerlijk. Mannen met bouwhelmen slaan de passerende Ajacieden met interesse gaande. Dan gaan we tweemaal een slootje over via twee houten bruggen en komen we aan bij het trainingsveld. De bouwgeluiden klinken ineens veel verder weg.

Op het trainingsveld zien we veel nieuwe gezichten in de staf. Behalve Farioli zijn dat onder anderen landgenoot Daniele Cavalletto en de Spanjaard Felipe Sanchez Mateos. Ook zien we Dave Vos en keeperstrainer Jelle ten Rouwelaar. Met de Engelse Callum Walsh loopt er – naast Alessandro Schoenmaker – een nieuwe fysiektrainer rond. Richard Witschge en Said Bakkati zijn er niet meer.

‘Good pacing, gents,’ klinkt het luid uit de mond van de nieuwe fysiektrainer Walsh.

Die Walsh valt trouwens meteen op. Hij leidt de warming-up onder het oog van talloze cameramensen, fotografen en vaste Ajaxvolgers. “Good pacing, gents,” klinkt het luid uit de mond van de Engelsman. Wat opvalt, is dat hij Amourricho meteen aanspreekt met ‘Amo’. Het is een detail, maar op een of andere manier wel een fijn detail.

Talent Dies Janse is ook van de partij. Hij doet wat betreft postuur ietwat denken aan Matthijs de Ligt, maar dan wat gestroomlijnder. Hij is in elk geval een beer van een gozer. Verder is het goed om te zien dat veel eerste elftalspelers er in deze fase al bij zijn. Dat was vorig seizoen wel anders.

Als de warming-up erop zit, is het de beurt aan Farioli een spelvorm toe te lichten. Het blauwe Adidastrainingspak staat hem uitstekend, al weten we niet precies hoe de Italiaanse modepolitie in die discussie staat. Aan de andere kant: al trek je Farioli een vuilniszak aan, ook dat staat ‘m vast uitstekend.

Tijdens een partijvorm staat Farioli nooit langs de lijn. Hij beweegt zich als een driftig baasje tussen de spelers. Altijd heeft hij een bal onder de arm. Soms zelfs twee. Als hij wat ziet dat hem bevalt, dan klinkt hij euforisch: “Yes! This is the quality we need. Brávo!” Maar als het hem niet zint, volgen driftige stapjes en zit hij spelers meteen kort op de huid. “Allez, allez, allez!!!”

Al trek je Farioli een vuilniszak aan, ook dat staat ‘m vast uitstekend.

Technisch directeur Alex Kroes kijkt goedkeurend toe. “Er is een nieuwe vibe. Dat zie je en dat voel je,” zegt hij. Ook interim algemeen directeur Menno Geelen en hoofdscout Kelvin de Lang zijn present en schudden her en der handjes of maken een praatje. Geelen is vooral blij met de oefenduels die zijn club afwerkt in de regio. Dat zijn wij ook. Ajax komt naar je toe deze zomer.

Dan is het de beurt aan assistent-trainer Cavalletto om zijn stem te laten horen. Net als zijn baas doet hij dat in het Engels met een vermakelijke Italiaanse tongval. Hij heeft wat A4-tjes in zijn handen en deelt teams in door voornamen te roepen. Het is een druk baasje.

Op de achtergrond praten Ajaxvolgers over de interesse in Wout Weghorst. “Ik denk dat hij wel gaat komen,” klinkt het. “Het is in weinig een spits voor Ajax, maar hij is maniakaal. Die laat zich in De Kuip niet zo gedwee wegspelen als de Ajacieden vorig seizoen overkwam.”

Dan lijkt het alsof de energieke, felle en pittige training erop zit. Schijn bedriegt.

Het is allemaal afwachten. Wie komen en wie blijven? Het is goed om Jordan Henderson op het veld te zien, maar zijn plannen kennen we niet. Dat geldt voor wel meer spelers, terwijl we van anderen weten dat Ajax ze best wil verkopen. Owen Wijndal loopt weer vrolijk rond in een Ajaxshirt, maar of dat over een paar weken nog zo is?

Dan lijkt het alsof de energieke, felle en pittige training erop zit. Schijn bedriegt. Fysiektrainer Walsh mocht de sessie beginnen, maar mag deze eveneens afsluiten. Dat doet hij met een soort coopertest, maar dan zonder de bekende bliebjes. Walsh zet de Ajacieden echt flink aan het lopen. Inhoud kweken!

“Je zult maar net twee weken op een strandbedje op Ibiza hebben gezeten,” zegt een van de fotografen lachend. Een blik op de verbeten gezichten van de spelers leert dat het vele extra loopwerk ze zwaar valt. De zweetparels vliegen in de rondte, terwijl Walsh ze aanmoedigt: “Well done, lads. Good work! Stay consistent. Stay together and finish together! All-in time, gents. Outstanding!”

De kop is eraf in Amsterdam!

Aanbevolen
Ajacieden ondergaan eerste veldtraining onder vurige Farioli

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >