Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip stipt verbeterpunten aan en spreekt over Henderson

Opluchting is duidelijk hoorbaar in de stem van John van ’t Schip, wanneer hij aanschuift voor de persbabbel na afloop van het gewonnen duel met Go Ahead Eagles: 2-3. De trainer stelt in de kleine perskamer héél blij te zijn met de driepunter.

Door Jordy Haak
14 januari 2024 - 18:10
Schip Gaeaja 1200
Van 't Schip is héél blij met de zege op Go Ahead. © Pro Shots

Groots was het allemaal niet wat Ajax liet zien in De Adelaarshorst. Dat weet Van ’t Schip ook wel. Toch is hij daarom extra blij dat het kwartje bij de start van 2024 eens de goede kant op viel. “We proberen de ploeg vertrouwen te geven, zodat er ook met meer vertrouwen wordt gevoetbald. In dat opzicht is deze zege heel belangrijk. Dat helpt een ploeg,” aldus de hoofdtrainer.

De laatste vier confrontaties met de club uit Deventer werden niet gewonnen door Ajax. “Opnieuw is duidelijk geworden dat het niet makkelijk is om hier te winnen,” vervolgt Van ’t Schip, die de fanatieke supporters, het moeilijk bespeelbare veld en de manier van voetballen van de thuisclub als argumenten aanvoert.

“Go Ahead zette hoog druk en speelde heel opportunistisch. Daar hadden we het lastig mee. De keuzes die we maakten, waren niet altijd de beste,” weet de trainer, die beaamt dat het middenveld soms werd overlopen. Meermaals ging het voor Ajax mis in de omschakeling en zaten we met samenknepen billen toe te kijken of het balverlies fataal zou zijn.

“Op de momenten dat we niet aan voetballen toekomen, is het duidelijk dat we erg ‘licht’ zijn in de duels,” aldus Van ’t Schip. “Kristian Hlynsson schuwt de duels niet, maar is een klein mannetje. Kenneth Taylor is een voetballend type en maakt momenteel stappen in het fysieke traject. En ook Benjamin Tahirovic is nog een jonge jongen. Ze doen het allemaal prima, maar wat betreft fysiek is het niet ideaal.”

Aanbevolen
Kwetsbaar maar veerkrachtig Ajax is Go Ahead de baas en dit valt op

Het is dan ook niet gek dat Ajax zich juist in de middenlinie graag wil versterken met een meer ervaren speler. De Amsterdammers hebben het oog laten vallen op Jordan Henderson. Van ’t Schip zou blij zijn met de komst van de voormalig middenvelder van Liverpool, maar kan nog weinig zinnigs zeggen over een mogelijke transfer naar Amsterdam.

“Ik heb zelf nog niet met Henderson gesproken, maar ik weet dat er gesproken wordt met zijn management. Hij is een speler die de broodnodige ervaring met zich meebrengt. Dat zou andere spelers kunnen ontlasten. Natuurlijk kun je dan spreken van een kwaliteitsinjectie, maar hij is er momenteel niet. Dus ik kan er niet zoveel over zeggen.”

Wel is duidelijk dat Henderson het type speler is waar Ajax naarstig naar op zoek is. “Een jongen met ervaring, die voor wat meer balans in het team kan zorgen,” aldus Van ’t Schip, die met de geblesseerde Branco van den Boomen, Sivert Manssverk en Silvano Vos nog altijd drie middenvelders moet missen.

“Wanneer zij precies weer inzetbaar zijn, is lastig te zeggen. Sivert sluit deze week aan, maar dat wil niet zeggen dat hij direct weer minuten kan maken. De rentree van Vos komt ook dichterbij. Voor Branco duurt het waarschijnlijk nog een week of twee voordat hij weer kan gaan trainen. Richting de komende wedstrijd hoeven we nog niet op hen te rekenen.”

In Deventer zag Van ’t Schip dat zijn ploeg vooruitgang boekt, maar dat er ook nog veel punten zijn waaraan moet worden gewerkt. “Bijvoorbeeld het aantal kansen dat we weggeven. Dat is iets waar we het continu over hebben. We krijgen te snel en makkelijk tegengoals. Daar moeten we aan blijven werken. Voor het stukje succesbeleving helpt het dan wel dat we deze wedstrijd over de streep hebben getrokken.”

Aanbevolen
Ramaj man van weinig woorden: ‘Voor keeper positief als je veel ballen pakt’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >