Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kwetsbaar maar veerkrachtig Ajax is Go Ahead de baas en dit valt op

Een goed begin van 2024 is het halve werk. Zonder goed te spelen, heeft Ajax op bezoek bij Go Ahead Eagles drie punten bijschreven. De veerkrachtige Amsterdammers – die zich nog altijd bijzonder kwetsbaar toonden – wonnen met 3-2. Dit viel ons op.

Door Jordy Haak
14 januari 2024 - 16:26
Ajax Wint Bij GAE 1200
Brobbey is ook tegen Go Ahead weer trefzeker. © Pro Shots

Geen verrassingen
De opstelling van Ajax kende geen verrassingen. John van ’t Schip hield vast aan dezelfde elf namen waarmee hij ook het gewonnen oefenduel met Hannover 96 aanving. Dat betekende dat Borna Sosa de linksbackpositie voor zijn rekening nam. Steven Bergwijn, die vlak voor de winterstop met blessureleed kwakkelde, mocht vanaf de linksbuitenpositie gevaar stichten.

Ajax zoekende
Om positief te beginnen: Ajax hield in de openingsfase de thuisploeg aardig van zich af en had veelvuldig balbezit. Daardoor slaagde Go Ahead er niet in de aanmoedigingen van het immer fanatieke publiek in De Adelaarshorst te beantwoorden met de nodige aanvalsgolven.

Daar stond tegenover dat de Amsterdammers in balbezit niet echt een plan leken te hebben. Meermaals zagen we Ajacieden vertwijfeld zoeken naar de juiste oplossing om tot een geslaagde aanval te komen. Er zal tijdens het trainingskamp nabij het Spaanse Cádiz ongetwijfeld hard aan zijn gewerkt, maar Ajax was duidelijk zoekende.

Brobbey beresterk
Op het erbarmelijke veld in Deventer – een festivalterrein ligt er na een feestje vaak nog beter bij – ontspon zich vooral een spannend duel, zonder dat er echt goed gevoetbald werd. Toch slaagde Ajax erin een voorsprong te bemachtigen. Uit een afgemeten voorzet van Steven Bergwijn werkte Brian Brobbey de bal binnen. Zijn negende treffer van het seizoen.

De sterk gebouwde spits had wellicht al op een hoger aantal kunnen staan, als hij niet voortdurend ten onrechte zou worden teruggefloten. In Deventer gebeurde het na een dik halfuur spelen ook weer. Brobbey ontworstelde zich van zijn directe tegenstander en de weg naar het doel lag open, maar direct klonk het fluitje van arbiter Pol van Boekel. We wensen dat scheidsrechters in dit nieuwe jaar dit soort situaties toch eens beter gaan inschatten.

Pluim voor Ramaj (en Tahirovic)
Tegelijkertijd werd duidelijk dat Ajax in de omschakeling nog even kwetsbaar is als in de eerste seizoenshelft. Meermaals kwam de thuisploeg er heel gevaarlijk uit. Het was aan de sterk keepende Diant Ramaj te danken dat een doelpunt lang uitbleef. Tot tweemaal toe telden we het doelpunt al, maar lag de Duitser goed in de weg.

Een minuut voor rust capituleerde de doelman alsnog. Op een hard schot van Victor Advardsen had ook hij geen antwoord. De gelijkmaker was gezien het spelbeeld op dat moment terecht. Des te lekkerder voelde het dat Ajax toch met een voorsprong de kleedkamers opzocht. Uit een strak aangesneden vrije trap van Steven Berghuis schoot Benjamin Tahirovic bij de tweede paal hard binnen. 

Komst Henderson wenselijk
De defensieve kwetsbaarheid die tegen Go Ahead wederom zichtbaar was, hoopt Ajax deze winterstop op te vangen met het aantrekken van een meer ervaren nummer zes. Zeer wenselijk, zeker nu Branco van den Boomen, Silvano Vos en Sivert Mannsverk allemaal nog geblesseerd zijn. Jordan Henderson is het toptarget. Tijdens de wedstrijd kwam het nieuws naar buiten dat de seinen vanuit de speler op groen zouden staan, maar Van ’t Schip gaf vooraf ook aan dat een overgang best ingewikkeld ligt.

“Er wordt gepraat. Ajax wil, hij wil, maar het is een moeilijke deal,” aldus de trainer tegenover ESPN. “Hij moet dingen in Saoedi-Arabië regelen. Het is duidelijk dat het een boost aan andere jongens kan geven als je één of twee van dit soort jongens kan toevoegen.”

Wankel maar veerkrachtig
Na rust ging het al snel weer mis voor de ploeg van Van ’t Schip, waar Josip Sutalo in de kleedkamer achterbleef. Hij werd vervangen door Jakov Medic. Kenneth Taylor schoot op de paal, maar aan de andere kant was het hangen. Joris Kramer knikte de bal binnen.

Vanaf dat moment was het weer ouderwets onrustig in de defensie van Ajax. De thuisploeg legde de ene na de andere aanval op de mat. Het was wachten op de 3-2, maar de mannen van Van ’t Schip verrasten door opnieuw op voorsprong te komen. Devyne Rensch schoof de bal beheerst binnen, terwijl Ramaj de boel achterin nog een paar keer redde.

In de slotminuut schoot Sylla Sow nog op de lat, maar Ajax hield stand. Daardoor beginnen de Amsterdammers met een zeer welkome overwinning aan 2024.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >