Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Definitief: Henderson moet voor meer balans op Ajaxmiddenveld zorgen

Jordan Henderson is Ajacied. Een transfer die niemand enkele weken geleden zag aankomen. Toch speelt de 33-jarige Engelsman vanaf nu in het wit-rood-wit. De middenvelder komt over van Al-Ettifaq en tekent een contract tot de zomer van 2026 in Amsterdam.

18 januari 2024 - 20:37
Henderson Ajax Def 1200
Is Henderson eenzelfde leiderstype als Tadic? © Pro Shots

De kogel is door de kerk, de transfer is rond. We durven best toe te geven dat we dat we verrast zijn. In eerdere transferperiodes werden met Samuel Eto’o en Mario Balotelli wel vaker grote voetbalnamen aan Ajax gelinkt. Daar bleef het steevast bij. We twijfelden dan ook aan de financiële haalbaarheid van Henderson, maar Ajax is er daadwerkelijk in geslaagd hem los te weken bij Al-Ettifaq.

Henderson liet zijn contract bij de club uit Saoedi-Arabië ontbinden. Hij bleek bovendien bereid flink salaris in te leveren, terwijl Ajax alles op alles zette om de Engels international binnen te hengelen. Begrijpelijk, want de selectie van John van ’t Schip kan een brok aan ervaring heel goed gebruiken. De hoofdtrainer constateerde al meermaals terecht dat de huidige selectie flink uit balans is.

Met het vertrek van mannen als Daley Blind, Dusan Tadic en Davy Klaassen deed Ajax wat betreft routine immers een flink jasje uit. We zijn niet zo naïef om met de komst van één nieuwe speler ineens wonderen te verwachten, maar Henderson kan de middenlinie hopelijk wel evenwichtiger maken. 

Van ‘t Schip reageert in het persbericht van Ajax: “We wilden graag een ervaren middenvelder met leiderschapskwaliteiten. Mede vanwege blessures zochten wij ook iemand die er direct kan staan. Jordan Henderson is zo’n speler. Zijn komst betekent een flinke kwaliteitsimpuls voor onze selectie. Zowel binnen als buiten het veld is een voetballer van dit kaliber bovendien belangrijk voor de vele jonge spelers. Ik ben blij met zijn komst en ik denk dat het heel goed is voor onze club dat hij vanaf vandaag Ajacied is.”

Aanbevolen
Stunttransfer, maar één Henderson maakt nog geen zomer

Henderson heeft een CV waar je u tegen zegt. De middenvelder begon zijn profcarrière bij Sunderland, waarna hij naar Liverpool verkaste. Bij The Reds stond hij liefst twaalf jaar onder contract, speelde hij 492 wedstrijden, was hij aanvoerder én won hij onder andere de Champions League. Ook de interlandcarrière van Henderson bij Engeland liegt er niet om.

Het laatstgenoemde punt is voor de winteraanwinst een belangrijke reden voor Ajax te kiezen. Hij wil komende zomer dolgraag naar het EK. Iemand die in Saudi-Arabië speelt, maakt dan toch minder kans opgeroepen te worden. Daarnaast maken de belastingregels in Nederland een transfer naar Ajax aantrekkelijker dan bijvoorbeeld een terugkeer naar de Premier League.

Nu de transfer daadwerkelijk rond is, zijn we vooral razend benieuwd of het huwelijk tussen Henderson en Ajax succesvol wordt. De Engelsman is bij uitstek een speler die zowel binnen als buiten de lijnen een meerwaarde kan zijn. Een leiderstype waar jonge talenten zich aan kunnen optrekken. Maar kan hij ook een ploeg in zwaar weer bij de hand nemen? Een elftal waar structuur en automatismen momenteel totaal ontbreken?

Zo zijn er nog wel meer vragen. Wat betekent zijn komst bijvoorbeeld voor de hiërarchie binnen de selectie? En welke rol krijgt Henderson precies? Op het eerste oog lijkt hij vooral een type die de verdedigende organisatie in balans moet houden, maar je hoeft bijvoorbeeld minder van hem te verwachten als spelverdeler.

Afijn, het maakt in ieder geval nieuwsgierig. De wederopbouw van Ajax heeft heel wat meer voeten in de aarde, maar het toevoegen van extra ervaring aan de selectie was een noodzakelijke eerste stap op weg naar herstel.

Aanbevolen
Transfers als die van Henderson maken we in Amsterdam zelden mee

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >