Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Transfers als die van Henderson maken we in Amsterdam zelden mee

Jordan Henderson is speler van Ajax. Als ik de eerste geruchten erover lees, haal ik mijn schouders op. Dat gaat nooit gebeuren, joh. Dus toch. Een absolute stunttransfer. Dergelijke sensationele overgangen maken we bij Ajax zelden mee.

18 januari 2024 - 11:06
Henderson Blog 1200 (1)
Welkom bij Ajax! © Pro Shots

Ik weet het nog goed. Het is 2 juli 2018, 7.00 uur. Kabbelend water en vogeltjes. Geluiden uit de natuur. Dat hoor ik als mijn wekker afgaat. Ik word namelijk graag rustig wakker. Ik pak mijn mobieltje en zet de wifi aan. Een doordringend bliepje volgt. Een WhatsApp-berichtje van een collega komt binnen. Twee woorden: Daley Blind!

Pof, klaarwakker. Rechtop zitten. Meer staat er niet in het berichtje, dus ik duik het toenmalige Twitter op voor meer informatie. Verdomd, Ajax en Blind zijn serieus met elkaar bezig... “Zo, dat zou wat zijn,” zeg ik veel te luid. Ik vlieg het bed uit en maak daarbij het halve huis wakker. Iedereen geïrriteerd, behalve ik. Daley komt thuis!

De transfer komt spoedig rond en Daley keert terug bij Ajax. In de kracht van zijn leven kiest hij voor Ajax. Van Manchester terug naar Amsterdam. Het wordt een ongekend succes. Samen met Dusan Tadic neemt hij de talentvolle ploeg bij de hand.

Zulke opzienbarende – of noem het verrassende – transfers maken we bij Ajax niet vaak mee. Gearriveerde toppers die zich al ruimschoots hebben bewezen en terechtkomen bij Ajax. Serieus, hoe vaak gebeurt dat nou? Ik maak het in mijn supportersleven maar enkele keren mee.

Gearriveerde toppers die zich al ruimschoots hebben bewezen en terechtkomen bij Ajax. Serieus, hoe vaak gebeurt dat nou? Ik maak het in mijn supportersleven maar enkele keren mee.

Ze zijn op één, misschien twee handen te tellen. Ik denk aan de terugkeer van Frank Rijkaard. Dat is eveneens onwijs bijzonder in 1993. Over een ploeg bij de hand nemen gesproken. Na zes jaar AC Milan is hij precies wat de selectie van Louis van Gaal nodig heeft om dat laatste stapje naar ongekend succes te maken.

Ook bijzonder: de komst van Michael Laudrup. De voormalig superster van FC Barcelona en Real Madrid komt nog een jaartje in Amsterdam voetballen. Het zorgt voor een wow-factor. Eentje van het zeldzame soort. Seizoen 1997/1998 wordt – mede door de aanwezigheid van Laudrup – een feestje.

Zelfs de komst van Marcio Santos vind ik in 1995 serieus bijzonder. Een wereldkampioen uit Brazilië als opvolger van Rijkaard. Dat kan niet fout gaan. Nou ja, dat pakt dus minder gelukkig uit. Dat geldt in veel mindere mate voor de komst van Jaap Stam in 2006. Na Manchester United, Lazio Roma en AC Milan kiest hij voor Ajax. Dat is ook wat, hoor!

Natuurlijk doen de transfers van Zlatan, Luis Suarez, Klaas Jan Huntelaar, Steven Berghuis en Hakim Ziyech de laatste jaren ook stof opwaaien. Toch is dat niet hetzelfde. Zij moeten zich – ondanks hun potentieel – na hun komst bij Ajax nog volop bewijzen. Ze zijn in Amsterdam vaak nog jong en onderweg naar meer. Ajax is de vaak ideale springplank richting grotere competities en een mooie carrière.

Henderson bewandelt nu de omgekeerde weg. Dat is best bijzonder.

Aanbevolen
Stunttransfer, maar één Henderson maakt nog geen zomer

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >