Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stunttransfer, maar één Henderson maakt nog geen zomer

Jordan Henderson is hij Ajacied. Daarmee levert Kelvin de Lang een wonderbaarlijk en verrassend huzarenstukje. De transfer stemt hoopvol, maar de wederopbouw van Ajax heeft veel meer voeten in de aarde.

Door Jordy Haak
18 januari 2024 - 10:02
Henderson Blog 1200
De komst van Henderson is zeer welkom. © Pro Shots

Ik ben oprecht benieuwd hoe Henderson zijn eerste weken in Amsterdam gaat beleven. Schrikt hij zich niet kapot van het niveau van de huidige Ajaxselectie? Aan de andere kant speelde hij de afgelopen zes maanden bij Al-Ettifaq ook niet in een wereldcompetitie. Hij wilde graag weg uit Saoedi-Arabië. Het wederopbouwproject lijkt hem aan te spreken.

Met de komst van Henderson hebben Ajax en de eredivisie er een grote speler bij. Ik durf gerust te spreken van een stunttransfer, maar waarschuw tegelijkertijd dat we niet opeens wonderen moeten verwachten. Mijn hoop is vooral dat Henderson gaat bijdragen aan een eerste stap naar herstel.

De Engelsman speelde maar liefst 492 wedstrijden voor Liverpool, was aanvoerder en won onder andere de Champions League. Hij brengt de broodnodige ervaring met zich mee, waar Ajax al het hele seizoen naar snakt.

Henderson lijkt bij uitstek een type die zowel binnen als buiten de lijnen een meerwaarde kan zijn. Een speler die veel coacht, de organisatie bewaakt en ook wat betreft instelling het juiste voorbeeld geeft. Niet voor niets was hij op Anfield jarenlang het verlengstuk van de technische staf in het veld.

Ik durf gerust te spreken van een stunttransfer, maar waarschuw tegelijkertijd dat we niet opeens wonderen moeten verwachten.

Kortom, ook ik ben blij dat de transfer rond is. Hopelijk blijkt Henderson het ontbrekende puzzelstukje op het middenveld en wordt de balans in het elftal beter. Het is echter naïef te denken dat de weg naar de top nu wagenwijd openligt. Henderson kan niet in zijn eentje de ploeg op sleeptouw nemen, de organisatie bewaken, de lijnen uitzetten, het spel versnellen én de coaching verzorgen.

Eigenlijk heeft Ajax nog twee of drie van dit soort spelers nodig om daadwerkelijk in kwaliteit een grote stap voorwaarts te maken. “Dan is de derde plek, die recht geeft op de voorronde van de Champions League, écht nog haalbaar,” zei Sjaak Swart woensdag tegen De Telegraaf. Ongetwijfeld, maar in mijn ogen een vrij onrealistisch scenario.

Veel zomeraanwinsten van Ajax kwamen laat binnen en speelden al voor een andere club. Daardoor zit een overstap in januari er zo goed als zeker niet in. Het geld klotst in de Johan Cruijff Arena niet tegen de plinten. Een metamorfose van de selectie lijkt pas komende zomer verder vorm te kunnen worden gegeven. Zo reëel moeten we zijn.

Daarom hoop ik vooral dat Henderson een stukje rust en structuur in het spel van Ajax gaat brengen, waardoor zijn medespelers ook beter gaan voetballen. Dat kan al helpen om wedstrijden die in de eerste seizoenshelft verloren gingen, nu wel over de streep te trekken. Ik zie zijn komst dan ook vooral als een eerste aanzet tot een meer evenwichtige Ajaxselectie.

De wederopbouw van Ajax blijft ondertussen een project van de lange adem. Eén Henderson maakt nog geen zomer.

Aanbevolen
Welke spelers gingen Henderson voor met rugnummer 6?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >