Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Ajax is zoveel meer dan prestaties op het veld

‘Trek je het dit seizoen nog een beetje bij Supportersvereniging Ajax?’ Die vraag stelde mijn buurman in de nieuwjaarsnacht, luttele minuten nadat de eerste vuurpijlen de lucht in schoten. ‘Absoluut’, was mijn stellige antwoord. ‘Want Ajax brengt mij zoveel meer dan de (wan)prestaties op het veld.’

Door Jordy Haak
03 januari 2024 - 10:38
Vrienden 1200
Met je vrienden aan je zij. © De Brouwer

Natuurlijk ging het gesprek de eerste minuten over de totale chaos binnen de club. Hoe Ajax sinds het vertrek van Marc Overmars en Erik ten Hag als een stuurloos schip rondvoer. Dat het ontbrak aan bestuurlijke leiders, die daadkrachtige beslissingen durven te nemen. En hoe de sleutel op de transfermarkt volledig in handen werd gegeven van Sven Mislintat. Zonder enige degelijke controle.

Natuurlijk spraken we over de eindeloze reeks wanprestaties. Over de gifbeker, die na de laatste druppel steeds weer lijkt te worden bijgevuld. En over de selectie, waar ik voor het eerst in jaren totaal geen binding mee voel. Het gebrek aan sterke karakters. Geloof je zelf dat Dusan Tadic en Davy Klaassen onbewogen de bus waren ingestapt na de blamage tegen USV Hercules?

Er is momenteel heel veel mis bij Ajax, maar – zo verzekerde ik mijn buurman – sommige dingen zijn niet kapot te krijgen. Ook niet door voetballers waarvan sommigen zich moeten afvragen of ze het wit-rood-witte shirt wel waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de onvoorwaardelijke vriendschappen die zijn ontstaan in de Johan Cruijff Arena. Die blijven altijd. Of de fijne gesprekken die je hebt met je buren op de tribune.

Ik prijs me gelukkig met de toffe groep vrienden waarmee we telkens weer afreizen naar Europese uitwedstrijden. Dankzij Ajax staat er in februari een tripje naar de poolcirkel op het programma. FK Bodø/Glimt-uit is iets heel anders dan voetballen in Estadio Santiago Bernabéu, maar heeft ontegenzeggelijk zijn charme. En als de mannen van John van ’t Schip onverwachts winnen, wachten er misschien nog wel meer mooie avonturen. Iets om naar uit te kijken.

De onvoorwaardelijke vriendschappen blijven altijd. En dankzij Ajax staat er een tripje naar de poolcirkel op het programma.

“En hoe gaat het dan op je werk? Want daar ben je dagelijks met Ajax bezig,” stelde mijn buurman. Daar is niks aan gelogen. We hebben op sportief gebied veel betere tijden gekend, maar ik vertelde hem ook over Lucky’s Winterfestival, dat SV Ajax zondag organiseert in Afas Live. Dat bijna vijfduizend supporters daar een gezellige dag komen beleven. Over verbroedering gesproken.

Een dag later staat de nieuwjaarsconference in De Kleine Komedie op de rol. SV Ajax: de tranen van 2023 is ditmaal de passende naam. Daarin blikken Ajaxcabaretiers terug op een uiterst pijnlijk Ajaxjaar. Maar zelfspot en humor werken op dit soort momenten helend. Net zoals onze wekelijkse Ajax Life Podcast en het schrijven van deze blog een therapeutische werking op mij hebben. Ouwehoeren over Ajax blijft altijd fijn. Zelfs wanneer het ronduit beroerd gaat met de club.

Een glimlach verscheen op het gezicht van mijn buurman. Hij vertelde toch nog een voordeeltje te zien aan het feit dat Ajax zo diep is gezonken. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan. Nogmaals klingelden we onze champagneglazen tegen elkaar. Voor een nieuwe proost, maar nu op onze club. In de hoop dat 2024 een mooier Ajaxjaar wordt.

Uiteindelijk gaat het niet om de val, maar om de veerkracht weer op te staan. Wat gaat er het komende jaar gebeuren na de komst van Alex Kroes? Hoe staat de selectie ervoor wanneer we twee transferperiodes verder zijn? Het herstel van Ajax wordt een proces van de lange adem, maar maakt wel nieuwsgierig. En dus hebben we ook de komende tijd weer voldoende te bespreken bij het koffieapparaat.

Toekomstig succes gaan we door het huidige diepe dal extra waarderen. Mijn buurman en ik werden het erover eens dat dit succes waarschijnlijk nog wel even op zich laat wachten. Er is tijd nodig de club weer op niveau te krijgen, maar Ajax is als wuivend riet en komt altijd weer bovendrijven. Of zoals de club het zelf stelde: engelen zullen zingen.

Daar houden we ons aan vast. En tot die tijd blijf ik genieten van al die andere dingen die Ajax zo mooi maken.

Aanbevolen
Wij wensen alle supporters een hartverwarmend Ajax in 2024

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >