Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip spreekt over herrijzenis en ondergrens van Ajax

John van ’t Schip oogde – maar dat is een aanname – ietwat moedeloos na afloop van Ajax - FK Bodø/Glimt. Zijn ploeg was vrijwel de hele wedstrijd een speelbal voor de Noren, maar toch bogen de Ajacieden een 2-0-achterstand laat om in een 2-2-gelijkspel.

16 februari 2024 - 08:02
Schip 1200
Van ’t Schip kreeg Ajax niet op het goede spoor. © Pro Shots

Ajax wist zich lang geen raad met het energieke en enthousiaste spel van de Noren. De ploeg werd een uur lang overlopen. Het kreeg handige hakballetjes en snel tikwerk om de oren. Daarna raakte de pijp leeg bij Bodø/Glimt. Ajax wist de meubelen alsnog te redden via een late penalty en een nog latere lobgoal van Steven Berghuis.

Van ’t Schip zag hoe de van een blessure teruggekeerde Branco van de Boomen de penalty opeiste. “Dat hadden we niet afgesproken, dus we moeten even een hartig woordje praten,” stelde de trainer grappend. Daarna serieus: “Hij pakte de bal. Berghuis is onze eerste nemer, maar het ging allemaal in goed overleg. We weten dat Branco een goede trap heeft, dus het was geen rare keuze.”

Met welk gevoel schoof Van ’t Schip eigenlijk aan voor de nabeschouwing? Ajax leek immers al dood en begraven. “Het was een herrijzenis in die laatste fase. Ik ben niet in de war van het spel, maar ben uiteraard wel opgelucht. Te weinig individuele spelers haalden hun niveau. De fighting spirit was wel dusdanig dat je terugkomt tot 2-2.”

Het was bij vlagen jaloersmakend om te zien hoe ze bij Bodø/Glimt precies wisten wat de bedoeling was, terwijl Ajax helemaal uit elkaar donderde als het even niet liep. Dan slaat aan alle kanten de onzekerheid toe, met los zand tot gevolg. “Het gaat met vallen en opstaan,” zuchtte Van ’t Schip niet voor het eerst.

De trainer had zijn basisformatie aardig overhoopgegooid, zeker in defensief opzicht, waar Devyne Rensch nu plots rechter centrale verdediger was en Jorrel Hato als linksback speelde. Rensch hield het fysiek een helft vol, waardoor Borna Sosa na rust toch weer nodig was. Ook dat had het nodige geschuif tot gevolg.

Door het late gelijkspel gaat het veel over de herrijzenis. Dat leidt af van de enorm slechte wedstrijd die Ajax een uur lang op de mat legde. Feit is wel dat Ajax nu in elk geval nog iets om voor te spelen heeft als het volgende week afreist naar Noorwegen. Als de Ajacieden daar echter ook zo voor de dag komen, wordt het een vervelende trip.

Aanbevolen
Van den Boomen bedankt publiek voor warm onthaal en Berghuis voor penalty

“Ik heb niet het gevoel dat we door de ondergrens gingen,” probeerde Van ’t Schip de boel nog wat te verzachten. “Maar we brachten aan de bal te weinig. Dan help je een tegenstander die toch al komt om te ontregelen. En je helpt ze eruit te komen op een wijze waarin ze goed zijn.”

Het was niet alleen met bal slecht, maar ook zonder. En Bodø/Glimt deed meer dan ontregelen. Daarmee werden de Noren ietwat makkelijk weggezet, al kreeg de ploeg ook echt alle ruimte om met frivole hakballetjes naar hartenlust aanvallen op te zetten.

“Voor rust maakten we bijna geen loopjes die nodig zijn om een verdediging uit elkaar te trekken,” zei Van ’t Schip. “Dan weet je dat het tegen zo’n compact spelende ploeg lastig wordt. De paar keer dat er wel diepte was, kwam de bal in één keer van achteruit. Maar de loopjes heel kort rond hun zestien ontbraken. Dat brak ons op, want we verloren de bal te snel. Dan braken zij snel uit. Die Albert Grønbaek is trouwens een hele goede speler.”

Dat is het zeker. Hij was het mannetje bij de Noren. Zowel voor als na rust was hij trefzeker. “Maar we maakten het ze ook te makkelijk. We speelden veel te weinig ons eigen spel voor rust. Ik ben blij dat we nog twee keer scoren vlak voor tijd. De spanning sloeg ook over op de supporters, die er vol achter gingen staan.”

Datzelfde publiek reageerde ook opgelucht dat Kenneth Taylor – die wederom zijn stempel niet drukte – naar de kant moest voor een wissel. Het was zijn coach niet ontgaan. “Ik hoorde het ook. Dat vind ik vervelend voor Kenneth.”

Het applaus dat zijn vervanger Van den Boomen kreeg, was echter enorm. Daar leek ook vooral veel hoop in verscholen te gaan. De hoop dat hij Ajax wél op het goede spoor kan zetten met zijn passing.

Dat moet de komende weken blijken.

Aanbevolen
Berghuis doet pijnlijke constatering over spel van Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >