Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Natte ogen Tahamata bij emotioneel afscheid Ajax

Simon Tahamata – een echte Ajacied – verlaat Ajax met ingang van 1 maart. Het afscheid valt de voormalig vleugelflitser en huidige jeugdtrainer zwaar.

28 februari 2024 - 09:49
Tahamata 1200
Tahamata, we gaan hem missen. © AFC Ajax

De 67-jarige Tahamata – nog altijd soepel in de heupen – kreeg een prachtig afscheid op De Toekomst. Het zorgde voor tranen bij Ome Simon, zoals zijn bijnaam luidt. “Ik had dit niet verwacht. Ik kan hier alleen maar van dromen. Het was moeilijk,” zegt Tahamata met natte ogen bij het eigen clubkanaal.

Zijn vertrek heeft wel een goede reden. Tahamata gaat in Berlijn aan de slag als jeugdtrainer binnen een zelf opgezette voetbalacademie. Dat is uiteraard een mooie stap, al wordt hij in Amsterdam gemist. Er zijn momenteel maar weinig mensen op De Toekomst die Ajax zo intrinsiek in zich dragen.

De voormalig aanvaller – geboren in Vught – was als speler bij Ajax al een sensatie. Tussen 1976 en 1980 dartelde hij in het wit-rood-wit over de velden. Hij werd in die periode driemaal landskampioen. Eenmaal mocht hij de KNVB-beker omhooghouden. In totaal staan er 149 officiële duels voor Ajax 1 in het logboek van Tahamata.

Tahamata heeft een mooie uitdaging in het vooruitzicht, maar het afscheid valt hem zwaar. Met jeugdspelers die zijn naam schreeuwen op de achtergrond, vertelt hij wat er door hem heengaat.

Aanbevolen
Ajax test tijdens Future Cup met nieuwe spelregels

“Die jongens kunnen altijd bij me terecht. Ik praat heel veel met ze en ik neem de jongste jeugd mee naar de kleedkamer van het eerste. Dan laat ik zien waar ze kunnen komen. Met elke speler tot aan Ajax onder 18 heb ik contact. Ik begeleid ze en ze moeten hun ei kwijt. Ze kunnen alles tegen me zeggen, want ik hoef ze niet op te stellen.”

Na zijn loopbaan als voetballer was Tahamata twee periodes jeugdtrainer bij Ajax. Na zijn eerste periode (2004-2009) keerde hij in 2014 terug in Amsterdam. Hij ging toen aan de slag als techniektrainer bij de onder- en middenbouw op De Toekomst. Wie Tahamata ooit heeft zien voetballen, weet dat je voor techniektraining bij hem aan het goede adres bent.

Tahamata over zijn band met Ajax: “Ik kwam hier op mijn vijftiende binnen. Het is mijn huis. Ik stopte mijn hart en ziel in de club. Het is geweldig de jongens te zien groeien. Niet alleen in hun spel, maar ook in de ontwikkeling. In Berlijn richt ik een voetbalacademie op, zodat ook daar jonge spelers hun droom om profvoetballer te worden, kunnen laten uitkomen.”

“Ik ga in Duitsland hetzelfde doen als wat ik hier bij Ajax doe,” vervolgt Tahamata. “Dat is precies mijn ding. Ik ga alles missen, maar gelukkig blijf ik natuurlijk wel voor Lucky Ajax voetballen. De verbondenheid met de club blijft dus.”

Dat voetballen kan Tahamata nog altijd goed. Nog altijd is hij soepel in de gewrichten en zo fit als wat. “De jeugd houdt me jong,” zegt hij daar dan over. “Als je bezig bent met kinderen moet je dingen voordoen of neem je deel. En plezier maken. Het is het mooiste wat er is. Alles: de club, de mensen, ik ga alles hier missen.”

Wij gaan je ook missen. Veel succes in Duitsland en het allerbeste.

Aanbevolen
Meneer Simon, bedankt voor alles!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >