Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Berghuis beschermt Hato: ‘Zeventien jaar en zo spelen? Petje af!’

Soms vergeten we wel eens dat Jorrel Hato nog maar zeventien jaar is. Steven Berghuis en John van ’t Schip nemen het voor hem op als ze worden gevraagd naar het vormdipje van de verdediger. Ook vertelt de reserve-aanvoerder over het samenspel met Tristan Gooijer.

14 februari 2024 - 18:11
Berghuishato800
Berghuis ziet in Hato een stoïcijnse jongen. © AFC Ajax

Wat goed is, komt snel. Die vlieger gaat voor veel doorbrekende talenten bij Ajax op. Hato was daarin geen uitzondering. De ontwikkeling van de verdediger ging rap. Toen hij eenmaal zijn plekje in de basiself had veroverd, stond hij die niet meer af. Toch lijkt ook Hato de laatste weken meer te worstelen. 

Dat is ook niet zo gek. De ontwikkeling van een talent gaat nooit in een rechte lijn naar boven. Vroeg of laat belandt vrijwel iedere jonge speler in een vormdipje. Daarnaast speelt Hato in een team dat – vooral in het verdedigende aspect – verre van stabiel is. Zie je dan maar eens volledig aan de malaise te onttrekken.

Dat Hato in een moeilijkere periode zit, vindt Berghuis dan ook volkomen logisch. “Mag het? Hij is zeventien jaar. Het is ongelofelijk wat hij al allemaal heeft laten zien. Ajax heeft een situatie gecreëerd waarin hij op dit moment alles móét spelen. Dat respecteer ik alleen maar. We doen er alles aan om hem te beschermen. Zeventien jaar en dan al zo spelen? Petje af!”

Als ervaren speler probeert Berghuis hem te helpen. “Ik ga het gesprek met hem aan en vraag hem hoe hij zich erbij voelt. Hij is heel stoïcijns, onder alles eigenlijk. Ik moest er op die leeftijd niet aan denken om in Ajax 1 te spelen. Hij doet zijn ding, werkt hard en investeert in zichzelf. De goals die we tegenkrijgen, zijn te wijten aan teamspel en niet aan het individu.” 

Aanbevolen
Van ’t Schip verklaart waarom hij niet voor vijf verdedigers kiest

In het verleden trokken talenten zich vaak op aan ervaren spelers die naast ze stonden. Kijk naar het koppel Matthijs de Ligt en Daley Blind, of later Jurriën Timber en Lisandro Martínez. Hato staat naast jongens die het al druk genoeg hebben met zichzelf. 

“Dat is ook zo,” erkent Van ’t Schip. “Hij moet daarin veer sneller dan eigenlijk logisch is een leidinggevende rol nemen. We praten over een jongen die nog achttien moet worden. De spelers om hem heen moeten opstaan en hem helpen, terwijl hijzelf sneller dan normaal moet leren om spelers om hem heen te coachen.” 

Hato is inmiddels niet meer weg te denken uit de basiself. Een ander talent dat zich steeds nadrukkelijker aandient, is Gooijer. Hij stond de laatste duels op rechtsback, achter Berghuis. Wij van Ajax Life vroegen de aanvaller in hoeverre het samenspel met Gooijer anders is dan met Devyne Rensch.

“Ze hebben overeenkomsten in hun manier van spelen. Ze zijn beiden comfortabel en rustig aan de bal. Het zijn types die ook goed aan de binnenkant kunnen spelen. Ook in de overlap, al spelen ze niet zoals Anton Gaaei. We kijken hoe we ruimtes voor elkaar kunnen creëren. Of er ook verschillen zijn? Ik vind ze wel vrij vergelijkbaar.”

Aanbevolen
Berghuis predikt nederigheid: ‘We moeten dit toernooi respecteren’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >