Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: Ajacieden hebben het vaker serieus moeilijk

Ajax bestaat in 2000 honderd jaar. Het idee: in traditionele tenues aantreden tegen FC Twente. Prima plan. De uitwerking op het veld is stukken minder, zoals het hele seizoen al.

08 april 2024 - 22:23
Stopdetijdjubileumtwente1200
Het jubileumduel eindigt in mineur. © SV Ajax/Ron Richel

Beetje vreemd, maar op deze foto staat Fred Grim bij keeper Sander Boschker in hetzelfde strafschopgebied. Het is een ultieme poging van de ras-Ajacied de 1-0 achterstand ongedaan te maken.

Je ziet aan de gelaatsuitdrukkingen van onder anderen tukker Erik ten Hag dat scheidsrechter Dick Jol direct affluit. Hét moment voor fotograaf Ron Richel om af te drukken.

Je hebt baggerseizoenen – we maken er nu eentje mee – en je hebt baggerseizoenen. Het seizoen met het eeuwfeest is ook een baggerseizoen in de hoogste categorie. In seizoen 1999/2000 probeert de onervaren trainer-coach Jan wouters chocola te maken van een selectie met talenten en, euh... Mindere godenzonen.

Brian Laudrup stijgt dat voetbaljaar boven z’n collega-spelers uit en toont z’n grote klasse in meerdere wedstrijden. Cristian Chivu’s wilskracht en talent ziet iedereen met verstand van voetbal. Jesper Grønkjaer is ook een fijne buitenspeler. Maar dat is niet voldoende.

Aaron Mokoena is een Zuid-Afrikaans talent en helaas (nog) niet goed genoeg. Prachtvoetballer Dani heeft teveel privéfeestjes om van het jubileum van zijn club een succes te maken. Tim de Cler is Tim de Cler. Richard Knopper sleurt, rent en doet z’n stinkende best. Ze zijn geen Ajaxniveau. Herkenbaar?

Dani heeft teveel privéfeestjes. Tim de Cler is Tim de Cler.

Nota bene Erik ten Hag slingert een corner op het hoofd van Jan Vennegoor of Hesselink. De lange potige spits kopt raak. De feestelijk opgeblazen ballonnetjes in de toenmalig Amsterdam Arena lopen spontaan leeg. In de 28ste minuut staat het 0-1.

Zo’n gaaf traditioneel katoenen tenue (kenners zeggen: de basis van het design komt uit de jaren dertig) wordt, naarmate dit thuisduel vordert, een soort loden pyjama. Ajacieden krijgen het steeds zwaarder, de F-side én andere supporters roepen harder en harder dat Wouters en algemeen directeur Frank Kales moeten ‘oprotten’. De sfeer wordt grimmig.

Pijnlijk: Wouters schreeuwt negentig minuten lang z’n aanwijzingen naar de spelers, maar de uitvoering blijft onder de maat. Je hoort bijna dat het zijn zwanenzang is. Twee dagen later verlaat de sympathieke Ajacied alleen en verslagen het Arenadek. In z’n lease-Mitsubishi. Dat ook nog. Ontslagen.

‘Eeuwig zonde’, kopt De Telegraaf op hun kenmerkende wijze gevat na de pijnlijke jubileumnederlaag. Dat is het zeker, maar gelukkig is de pech niet voor eeuwig. Twee jaar later wint Ajax de dubbel en is het oprecht weer de beste van Nederland.

Dat is misschien een flinterdun houvast voor na dit huidige baggerseizoen.

Dit is een artikel uit onze rubriek: Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Ajacieden, we moeten hier samen uitkomen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >