Hoofdrolspelers: KJH op schot tegen Excelsior en energie door stadionschermen

Ajax neemt het woensdag in eigen huis op tegen Excelsior. Dat duel werd 24 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ zoomen we in op twee eerdere edities tegen de Kralingers.

22 april 2024 - 15:06
KJH Hoofdrol 1200
Huntelaar doet wat hij het liefste doet: scoren. © Pro Shots

2011: hoofdrol voor stadionschermen
Het is zondag 24 april 2011. Het seizoen kent nog drie speelronden. Ajax moet PSV op de ranglijst voor zich dulden, wanneer Excelsior een bezoek brengt aan Amsterdam. Via Lorenzo Ebecilio komt de ploeg van Frank de Boer al rap op voorsprong. Het duel met de Kralingers lijkt een doorsnee wedstrijd te worden, totdat Ajax in slaap sukkelt.

Via Daan Bovenberg maken de gasten in de tweede helft gelijk. Excelsior krijgt vervolgens zelfs de beste kansen om op voorsprong te komen. Beginnende fluitconcerten dalen neer vanaf de tribunes, totdat op de stadionschermen in de toenmalig Amsterdam Arena beelden uit De Kuip verschijnen.

Feyenoord neemt het gelijktijdig op tegen PSV. We zien op de grote schermen dat PSV’er Orlando Engelaar rood krijgt. Even later brengt Georginio Wijnaldum de Rotterdammers op voorsprong. Die beelden wekken supporters tot leven. Ajacieden veren massaal op en beseffen dat Ajax de titelstrijd naar zich kan toetrekken.

Het nieuwe elan op de tribunes werkt door naar het veld, waar Ajax met hernieuwde energie lijkt te spelen. Twintig minuten voor tijd werkt Christian Eriksen de bal binnen uit een voorzet van Gregory van der Wiel, waarna Ebecilio met zijn tweede doelpunt van de middag de wedstrijd beslist.

Zelden is er zo hard gejuicht voor doelpunten tegen Excelsior. En nooit eerder is er in de Amsterdam Arena zo hard gejuicht voor een doelpunt van Feyenoord. Siem de Jong voorziet de wedstrijd van een fraai slotakkoord, door met een omhaal de eindstand op 4-1 te bepalen. Ajax heeft de titelstrijd plots in eigen hand.

Drie weken later volgt de beloning, wanneer de Amsterdammers in een rechtstreeks duel afrekenen met FC Twente. De derde ster is een feit. Het destijds nog legale trucje met de stadionschermen werd later door de KNVB verboden, maar gaf Ajax in 2011 een fijn zetje in de juiste richting.

Aanbevolen
Ajax en Europese tickets: wat zijn de scenario’s?

2019: Huntelaar zoals we hem kennen
Het is zaterdag 13 april 2019. Klaas Jan Huntelaar weet dat hij aan de aftrap verschijnt tegen Excelsior. De spits wisselt dit seizoen basisplaatsen af met invalbeurten. Op deze zaterdagavond ontbreekt Lasse Schöne in de wedstrijdselectie. The Hunter mag zodoende weer ouderwets op jacht.

Hij heeft slechts tien minuten nodig om na een afgemeten steekpass van Donny van de Beek de score te openen. Het is het startsein voor een zeer doelpuntrijk duel, waarin Ajax overigens ook erg slordig is. Met een beetje geluk verzorgt Huntelaar de assist bij de 2-0 van Dusan Tadic.

De tweede treffer van de spits is er eentje om in te lijsten. Vanaf eigen helft voetbalt Ajax onder de druk van Excelsior uit, waarna een razendsnelle aanval volgt. Via Hakim Ziyech belandt de bal uiteindelijk bij Huntelaar, die bij de tweede paal binnenglijdt. Supporters staan op de banken voor deze aanval uit het boekje.

En Huntelaar zelf? Hij krijgt nooit genoeg van scoren en gaat gretig op zoek naar een hattrick. In die missie slaagt hij, want na een goed uur spelen poeiert de aanvaller opnieuw raak. Het is alweer zijn veertiende treffer van het seizoen. Hij neemt de wedstrijdbal even onder de arm, wetend dat hij die na het laatste fluitsignaal mee naar huis mag nemen.

Luttele minuten later verlaat Huntelaar onder een klaterend applaus het veld. Hij wordt vervangen door Kasper Dolberg, die met een fraaie volley de einduitslag bepaalt op 6-2. Toch herinneren we ons vooral dat Huntelaar in deze wedstrijd andermaal aantoonde dat zijn goalinstinct ook op oudere leeftijd nog uitstekend functioneerde.