Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Strijdbare Steijn neemt zichzelf laag puntenaantal kwalijk

Maurice Steijn schaamt zich voor de 4-0-nederlaag tegen Feyenoord. De hoofdtrainer beseft als geen ander dat hij verantwoordelijk is voor het elftal binnen de lijnen. Hij had zich zijn eerste klassieker als eindverantwoordelijke bij Ajax heel anders voorgesteld.

Door Jordy Haak
27 september 2023 - 16:52
Steijn Restant Klassieker 1200
Steijn baalt, maar blijft ook strijdbaar. © Pro Shots

Ajax begon aan deel twee van de klassieker met een 3-0-achterstand. Toch hoopte Steijn door direct aanvallend te wisselen nog iets te kunnen forceren. Zijn strijdplan kon echter meteen de prullenbak in, toen Feyenoord al na drie minuten opnieuw de trekker overhaalde. De defensie zag er wederom niet goed uit. De onderlinge coaching leek totaal te ontbreken.

“Dat is inderdaad een van de dingen die we met elkaar constateren,” antwoordde Steijn bevestigend op een vraag van Ajax Life. “Deze ploeg moet de onderlinge coaching verder ontwikkelen. We proberen als staf te helpen door spelers verantwoording te geven. Toch zie je een groot verschil met Feyenoord, waar de laatste vier vorig seizoen ook onderdeel uitmaakten van het kampioenselftal. Ik ben achterin nog zoekende. Daar ligt de basis in het aansturen van de ploeg. Dat werd nu extra duidelijk.”

Steijn denkt dat de onderlinge afstemming – of eigenlijk het gebrek daaraan – een belangrijke reden is van de vele tegengoals. “Het is belangrijk elkaar goed neer te zetten, sturing te geven en elkaar aan te moedigen. In dat opzicht hebben we een flinke inhaalslag te maken ten opzichte van bijvoorbeeld Feyenoord.”

Dat werd woensdag pijnlijk duidelijk. “Je bespreekt een plan met elkaar. Daar staan we met z’n allen achter, maar binnen drie minuten ligt de bal er bij ons in. Daar moet veel meer verbetenheid in zitten, om dat te voorkomen. Daarbij kijk ik uiteraard als eerste naar mijn plan. Wat hebben we niet goed gedaan? Zijn we duidelijk geweest? Dat is het eerste wat we donderdag weer naar kijken.”

Aanbevolen
Van den Boomen vindt het niet gek dat Steijn veel wisselt

Steijn probeert zijn spelers zo goed mogelijk te helpen als om coaching gaat, maar legt de verantwoordelijkheid ook bij hen. “Natuurlijk gaan we hierover in gesprek met die gasten. In een lege Johan Cruijff Arena kun je als staf nog wel wat aansturen, maar in een vol stadion moeten die jongens heel snel onderling de coaching oppakken. Het is belangrijk dat spelers situaties leren herkennen, want uiteindelijk moeten ze zelf de verantwoording nemen.”

Dat neemt niet weg dat Steijn ook in de spiegel kijkt. Hij weet als geen ander dat een veertiende plek op de ranglijst voor Ajax beschamend is. “Het aantal behaalde punten neem ik mezelf zeker kwalijk. In de uitwedstrijden tegen Excelsior en Fortuna Sittard kwamen we niet goed voor de dag. We speelden beide wedstrijden gelijk, terwijl je daar als Ajax zijnde simpelweg de punten moet pakken. Ondanks de onrust rondom de club.”

Vanuit de zaal volgde al snel de vervolgvraag of de positie van Steijn nog wel houdbaar is. Hij is immers verantwoordelijk voor de prestaties op het veld. Is de trainer na Sven Mislintat en rvc-voorzitter Pier Eringa de volgende die sneuvelt?

“Dat hoop ik niet,” was het rustige antwoord van Steijn. “Ik heb daar zelf verder weinig invloed op. Dat beslissen de mensen die boven mij staan. Ik kan alleen maar zeggen dat ik keihard aan de slag ga om met Ajax uit deze malaise te komen. want dat is wat het is. Ik ga het ook niet mooier maken. We hebben te weinig punten en spelen niet goed.”

De coach klampt zich daarbij vast aan enkele goede fases in de wedstrijd tegen Olympique Marseille en de beginfase van de klassieker, ook al weet hij dat het allemaal broos is. Vanuit de selectie heeft Steijn in ieder geval geen tekenen gekregen dat de spelers geen vertrouwen meer in hem zouden hebben.

“Die signalen heb ik niet gehad en ik ga daar ook niet naar vragen. Mijn verantwoording is om een elftal te smeden dat punten gaat pakken. Zaterdag moeten we winnen van RKC. Dat is duidelijk. Mijn indruk is nog steeds dat we een goed geheel vormen, waarbij we allemaal weten dat het beter moet. Ik blijf daar met mijn staf en spelersgroep voor knokken.”

Aanbevolen
Gorter over situatie bij Ajax: ‘Dat raakt je als persoon’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >