Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van den Boomen vindt het niet gek dat Steijn veel wisselt

Na een klassieker in twee delen verliet Feyenoord de Johan Cruijff Arena met een 4-0-zege. Ook in het 35 minuten durende restant wist Ajax geen vuist te maken. Allesbehalve zelfs. Branco van den Boomen zag er na afloop mismoedig uit.

27 september 2023 - 15:47
Branco 1200
Ajax maakte weer geen vuist tegen Feyenoord. © Pro Shots

De middenvelder verscheen na afloop in de perskamer om tekst en uitleg te geven, in de wetenschap dat Ajax inmiddels op de veertiende plek staat. Hij zag er mismoedig uit. Als een geslagen hond met de staart tussen de benen. Er volgde een waar vragenvuur. Hij deed zijn best om iedereen netjes te woord te staan.

Of hij het lastig vond om zich op te laden voor een dik halfuur voetballen, terwijl je met 3-0 achterstaat? Van den Boomen zegt dat hiervan geen sprake was. “Ik vond het niet zo lastig. Je wilt proberen terug te komen in het duel door snel te scoren. Dan kan het binnen de ploeg gaan leven. Maar ja, Feyenoord scoorde snel en dan is het wel over…”

De bal lag inderdaad al na drie minuten achter Jay Gorter. Het riep de vraag op wat precies het strijdplan was van Maurice Steijn. Hij hervatte het duel immers met het doorvoeren van een wissel: Chuba Akpom voor Anass Salah-Eddine.

Van den Boomen: “We wilden zo snel mogelijk onze twee spitsen zoeken. Dan de bal laten vallen en de zijkanten zoeken. Dat plan is totaal mislukt, ja. Het voelde alsof alles na een paar minuten in het water viel. Al het werk van de afgelopen twee dagen was voor niks.”

Aanbevolen
Berghuis ziet hoe Feyenoord problemen van Ajax pijnlijk blootlegt

De frustratie en onmacht klonk door in zijn stem. Hij was dan ook getergd. Binnen de lijnen al. “Dat klopt. Ik haal ook energie uit boosheid. Zo moeten we het ook weer omdraaien. We moeten wel energie blijven leveren. Als dat al niet meer gebeurt… RKC-uit moeten we zaterdag winnen. Dan moeten we niet als eilandjes opereren, zoals op het einde. Ik denk dat dit gaat lukken.”

Natuurlijk kwamen er vanuit de zaal ook vragen over Steijn. In hoeverre is de coach nog houdbaar? “Die vraag moet je niet aan mij stellen,” reageerde de Ajacied. Daar kwam hij echter niet mee weg. “Ik ben positief over hem en zijn eerlijkheid naar de groep. Het ligt niet altijd aan het plan, maar soms ook aan de uitvoering. Ik denk dat er nog vertrouwen is in de trainer als ik afga op de spelers met wie ik praat.”

Dat Steijn nog zoekende is en veel wisselt, ziet Van den Boomen niet als iets geks. “Als je niet presteert, dan ga je wisselen als trainer. Dat vind ik niet zo raar. Dat is profvoetbal. Als je een fout maakt, word je erop afgerekend,” doelde de speler op onder meer de eerdere wisselbeurten van Anton Gaaei en Borna Sosa.

Op alle bestuurlijke beslommeringen wilde Van den Boomen niet echt ingaan. Na het ontslag van directeur voetbalzaken Sven Mislintat, stapte ook rvc-voorzitter Pier Eringa op. “Daar heb ik geen invloed op. We hebben alleen invloed op wat er op het veld gebeurt. Wie er aftreden of worden ontslagen, is niet aan de spelersgroep.”

“Of nou ja, als we winnen, worden mensen niet ontslagen. In die zin hebben we invloed,” voegde Van den Boomen er desgevraagd nog wel fijntjes aan toe. “Als spelers moeten we elkaar nu vooral helpen op het veld. Ook met coaching.” 

Dat laatste zagen we in een lege Johan Cruijff Arena vooral bij de spelers van Feyenoord.

Aanbevolen
Gorter over situatie bij Ajax: ‘Dat raakt je als persoon’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >