Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Steijn: ‘Hangt ook van kwaliteit spelers af hoeveel tijd je nodig hebt’

Maurice Steijn heeft een flinke puzzel te leggen bij Ajax. De trainer trainer kreeg vele stukjes aangeleverd, maar die moeten vervolgens nog allemaal in elkaar passen. Om het plaatje kloppend te krijgen, is nog veel werk te verzetten. De benodigde tijd is er eigenlijk niet.

Door Jordy Haak
03 september 2023 - 17:56
Steijn Foraja 1200
Steijn maakte een aangeslagen indruk. © Pro Shots

“Het maken van de opstelling was inderdaad een puzzel,” beaamde Steijn op de persbabbel na het doelpuntloze gelijkspel tegen Fortuna Sittard. “Met onder meer Steven Bergwijn en Steven Berghuis was een aantal spelers niet beschikbaar. We moesten nieuwe poppetjes inpassen en over sommige jongens was ik ontevreden. We dachten er qua keuzes aardig uit te zijn, maar het resultaat valt tegen.”

Steijn zag zijn onwennige ploeg vooral worstelen in Sittard. “Het eerste kwartier was nog redelijk, maar ook toen konden we niet afdrukken. Bij iedere tegenaanval stonden we niet goed en we verloren veel te veel duels. De strafschop kregen we ook tegen omdat we simpelweg niet scherp waren,” doelde hij op het onhandige moment van Devyne Rensch. De rechtsback legde zijn directe tegenstander over de knie.

De toegekende penalty ging huizenhoog over, maar ook die meevaller gaf Ajax niet het gewenste steuntje in de rug. “In de tweede helft heb ik geprobeerd met wat omzettingen het spel naar ons toe te trekken. We kregen een paar schotkansen, maar veel te weinig. Het is niet onverdiend dat het 0-0 is gebleven,” stelde de coach, die in de perszaal van het Fortuna Sittard Stadion een aangeslagen indruk maakte.

Aanbevolen
Van den Boomen: ‘Ik ben hier ook pas zes weken, hè?’

De eredivisie is voor de Amsterdammers pas drie duels onderweg, maar in die potjes liet Ajax al vier punten liggen. Het povere spel biedt vooralsnog weinig houvast. Dan hoop je dat de teksten van de hoofdtrainer vertrouwen geven richting de nabije toekomst, maar die vlieger ging ditmaal niet op. Steijn lijkt te beseffen dat hij voor een loodzware klus staat.

“Negentig procent van de spelers vliegt nu uit voor de interlandperiode. Dus tijd om te schaven aan de ploeg is er niet. We hebben straks heel kort tijd totdat FC Twente-uit alweer voor de deur staat. Dat betekent dat we hele volle dagen gaan maken, om de ploeg ready te krijgen voor dat duel.”

Vanzelfsprekend kreeg Steijn de telkens terugkerende vraag hoeveel tijd hij nodig denkt te hebben om van Ajax het gewenste collectief te maken. Een ploeg met automatismen, waar iedereen zijn rol kent en weet wat teamgenoten in bepaalde situaties doen. “Dat zal heel snel moeten gebeuren, maar ik kan daar geen tijd aan vastpinnen. Het heeft ook met de kwaliteit van de spelers te maken hoeveel tijd je nodig hebt.”

Sven Mislintat vertelde in een rondetafelgesprek met de schrijvende pers dat hij heel tevreden is met de samengestelde selectie. De directeur voetbalzaken stelde trots te zijn op de samenwerking met de directie, raad van commissarissen en technische staf. In samenspraak met hen zijn volgens hem de aanwinsten naar Amsterdam gehaald.

Steijn beaamde veel met Mislintat gesproken te hebben, maar schetste na het laatste fluitsignaal in Zuid-Limburg ook een iets ander beeld. Hij kreeg de vraag voorgelegd hoeveel spelers die hij heeft aangedragen daadwerkelijk de stap naar de Johan Cruijff Arena hebben gemaakt. “Dat zijn er weinig,” was het korte antwoord van de coach. “Sven is met de spelers aangekomen. Wij hebben als staf een aantal opties voorgelegd, maar hij heeft andere keuzes gemaakt.”

Daarmee wil Steijn overigens niet zeggen dat hij niet blij is met de nieuwkomers. “Kijk maar naar een speler als Sutalo. Hij heeft duidelijk het Ajaxniveau en was tegen Fortuna een lichtpuntje. Verder zag je vooral dat veel jongens nog onwennig zijn, omdat ze nauwelijks met elkaar hebben samengespeeld. Dat is ook niet gek met vier basisdebutanten,” besloot Steijn.

De coach staat nu voor de klus om de puzzel snel passend te maken, terwijl de concurrentie in de eredivisie al een voorsprong heeft genomen. Een tweede voorbereiding is begonnen. Een voorbereiding waar eigenlijk geen tijd voor is.

Aanbevolen
Zoekend Ajax morst opnieuw dure punten en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >