Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Mislintat: ‘Je moet dapper zijn om spelers van tweede niveau te halen’

Sven Mislintat spendeerde meer dan honderd miljoen euro om de selectie van Ajax van een kwaliteitsimpuls te voorzien. Meerdere aanwinsten werden opgeduikeld in tweede divisies. De directeur voetbalzaken legt uit waarom hij voor die strategie koos en stelt dat je daar moedig voor moet zijn.

Door Jordy Haak
04 september 2023 - 10:30
Mislintat 1200
Mislintat ziet Ajax bij Fortuna gelijkspelen. © Pro Shots

“Ik geloof sterk dat je op elk niveau spelers kunt vinden die kunnen presteren,” trapt Mislintat af in een rondetafelgesprek met de schrijvende media. “Daarbij ben ik op zoek gegaan naar spelers met speciale kwaliteiten, individuele wapens. Carlos Forbs is daarvan een goed voorbeeld. Je hebt al kunnen zien dat zijn snelheid en actie echte wapens zijn.”

De negentienjarige buitenspeler kan bijzonder indrukwekkende statistieken overleggen in de Premier League 2, maar maakte niet eerder minuten op het hoogste niveau. “Het is mijn taak om spelers te vinden die zich bewijzen voor minder geld. Als Carlos eenmaal in de Premier League speelt, is hij niet meer haalbaar voor Ajax. Nu hij nog bij de beloften voetbalde, hadden we een kans.”

Mislintat snapt dat er bij de buitenwacht twijfel kan zijn over de kwaliteiten van de aangetrokken spelers, maar hij kijkt daar zelf heel anders naar. De technisch directeur steunt daarbij op ervaringen uit het verleden bij Borussia Dortmund en Arsenal. “Neem Jadon Sancho en Matteo Guendouzi als voorbeeld. Hen haalde ik ook als relatief onbekende spelers. Talenten zijn er, maar veel mensen zijn niet dapper genoeg om ze te halen. Ik probeer de zekerheid die ze onbetaalbaar maakt voor te zijn. Als ze eenmaal doorgebroken zijn, moet je veel hogere bedragen betalen.”

Aanbevolen
Mislintat: ‘We zien het beste van dit team nog niet in komende weken’

Toch werd voor een speler als Georges Mikautadze behoorlijk veel geld betaald. “Daar hebben we zestien miljoen euro in geïnvesteerd. Dan mag je verwachtingen hebben. Ik ben er ook van overtuigd dat hij gaat presteren. Hij heeft de kwaliteiten om Dusan Tadic te vervangen. Vooral omdat hij veelzijdig inzetbaar is, op de beide flanken, op tien en in de spits. Hij is sterk met beide benen en heeft een goed schot in huis.”

Ook de Georgiër bewees zich tot dusverre alleen op het tweede niveau van Frankrijk. “Maar als je kijkt welke spelers op zijn leeftijd makkelijk scoorden in Ligue 2… Dat is niet makkelijk en zijn vaak bekende spelers geworden, die werden gekocht door grote clubs. In het buitenland zien we nu dat clubs spelers met nauwelijks ervaring kopen voor veertig miljoen euro. Zo is de huidige markt. Als Mikautadze één seizoen zijn kwaliteiten had laten zien in de Ligue 1, dan was hij voor ons onhaalbaar geweest. Dan had hij minstens vijftig miljoen gekost.”

Mislintat wil ermee zeggen dat je het juiste moment moet vinden om een talentvolle speler aan te trekken. “Daar moet je dapper voor zijn en ook de persoonlijkheid voor hebben. Er is immers vaak twijfel bij mensen als spelers alleen op het tweede niveau gevoetbald hebben. Ik kan jullie echter garanderen dat wij van alle spelers veel wedstrijden hebben bekeken. We zijn zeker van hun fysieke vaardigheden en hebben hun persoonlijkheid gecheckt. Hoe? Door persoonlijke gesprekken aan te gaan en te kijken naar hun verleden. Ik heb echt gezocht naar spelers die klaar zijn om onder druk te presteren bij Ajax.”

Aanbevolen
Steijn: ‘Hangt ook van kwaliteit spelers af hoeveel tijd je nodig hebt’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >