Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl Feyenoord Ajax verder pijnigt

Ajax heeft in het restant van de klassieker niks meer kunnen uitrichten. Sterker nog, de Amsterdammers kregen razendsnel een nieuwe tegengoal te verwerken. Het werd 0-4 voor Feyenoord. Dit viel op.

Door Jordy Haak
27 september 2023 - 14:38
Klassieker Foto 1200
Balende Ajacieden in een lege Arena... © Pro Shots

Surrealistische stadionprogramma
De gestaakte klassieker werd woensdag hervat onder surrealistische omstandigheden. De lege tribunes en oorverdovende stilte deden terugdenken aan de coronatijd, toen de stadions wekelijks leeg bleven. De aanleiding – het wangedrag van een deel van de supporters – was ditmaal schrijnend.

Het stadionprogramma rondom de klassieker bleef overigens grotendeels intact. In de lege Johan Cruijff Arena klonk Crazy on the dancefloor uit de speakers toen de Ajacieden het veld betraden. Tijdens de warming-up volgden talloze Amsterdamse meezingers. Het verleidde Benjamin Tahirovic zelfs om even kort te klappen. Waarschijnlijk uit gewoonte, want er was natuurlijk niemand om te bedanken.

Zelfs stadionspeaker Rob van Rossum droeg ‘gewoon’ de opstellingen voor, al was zijn enthousiasme vanzelfsprekend minder groot dan afgelopen zondag in een uitverkocht stadion. Tot slot klonk ook De Ajax marsch bij de spelersopkomst. Alles met als gedachte om de omstandigheden zoveel mogelijk gelijk te houden.

Kansloze missie
Met nog slechts 35 resterende minuten op de klok, wist Ajax vooraf dat het voor een schier onmogelijke opgave stond om nog een resultaat aan het treffen met Feyenoord over te houden. De Rotterdammers stonden immers al op een 3-0-voorsprong. Ongekende defensieve blunders leidden ertoe dat de ploeg van Maurice Steijn in deel één van de klassieker al knock-out werd geslagen.

“We hebben een plan gemaakt om de wedstrijd proberen om te draaien. Dat doe je realistisch. Als het niet lukt en je een snelle tegengoal krijgt, is het belangrijk dat je de rijen gesloten houdt,” stelde Steijn vooraf voor de camera van ESPN.

De oefenmeester voerde bij de hervatting van de wedstrijd direct een wissel door. Anass Salah-Eddine verscheen niet meer binnen de lijnen en maakte plaats voor Chuba Akpom. Met die aanvallende wijziging hoopte Steijn nog een kentering teweeg te brengen. Dat bleek tevergeefs.

Feyenoord pijnigt Ajax opnieuw razendsnel
Nadat arbiter Serdar Gözübüyük het spel had hervat met een scheidsrechtersbal voor Feyenoord, duurde het slechts vier minuten totdat Jay Gorter de bal alweer uit zijn net moest halen. Santiago Gimenez, die zondag ook al tweemaal het net vond, schoot raak. Opnieuw ging het allemaal veel te simpel en zag de defensie er beroerd uit. Het is om moedeloos van te worden, maar dan in het kwadraat.

Weinig coaching
Wat verder opviel in de lege Johan Cruijff Arena? Dat je de Feyenoordspelers elkaar nadrukkelijk hoorde coachen, terwijl het aan Ajaxzijde angstvallig stil was. Juist nu het totaal niet loopt, moeten spelers elkaar aansturen, corrigeren en helpen. Dat gebeurde te weinig. In het uitgestorven stadion werd het verschil met Feyenoord op dit vlak extra duidelijk.

De vraag die rest is waar Ajax zich dit seizoen dan wel aan kan vasthouden? Steijn putte hoop uit enkele goede fases tegen Olympique Marseille. Dat bleek tijdens de klassieker ongegrond. De enige manier om in de komende weken met wat meer vertrouwen te gaan voetballen, lijkt door een serie goede resultaten neer te zetten.

De eerste kans daartoe krijgt Ajax aanstaande zaterdag op bezoek bij RKC Waalwijk. We hopen wederom dat er een ommekeer komt, maar voor deze ploeg is iedere wedstrijd momenteel een verdraaid lastige…

Aanbevolen
Eringa legt taken neer als rvc-voorzitter van Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >