Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Veltman tipt afreizende Ajacieden: ‘Het kan een mooi feestje worden’

Joël Veltman kijkt uit naar de aanstaande duels met Ajax. De verdediger van Brighton & Hove Albion noemt het speciaal om tegen zijn oude club te spelen, maar de huidige situatie in Amsterdam gaat hem ook aan het hart.

Door Jordy Haak
20 oktober 2023 - 15:26
Veltman 1200
Veltman heeft het goed naar zijn zin in Brighton. © Pro Shots

“Er is het een en ander gaande. Dat doet me pijn,” vertelt Veltman in de Engelse kustplaats aan Ajax Life. “Je wil Ajax top zien en al helemaal geen pijn zien lijden. Dat laatste is nu wel het geval. Ik ken niet alle ins en outs. Elke club maakt wel eens een crisis mee. De ene is erger dan de andere, maar ik hoop dat het op het veld snel beter gaat.”

Veltman volgt de verrichtingen van zijn oude club nog op de voet. “Ik ben altijd benieuwd wat Ajax heeft gedaan. Ik kijk de wedstrijden regelmatig live. In de Europa League gaat dat nu niet, omdat we in dezelfde poule zitten. Maar dat is natuurlijk wel bijzonder.”

“Het voelt speciaal tegen mijn oude club te mogen spelen, zeker in Amsterdam,” vervolgt Veltman. “Ajax wil voetballen en de bal hebben. Wij misschien nog wel meer. Ik verwacht daarom dat het leuke duels worden. Ik hoop dat het voor ons positief uitpakt en dat Ajax tweede in de groep eindigt. Dan gaan we allebei door. Dat zou mooi zijn.”

Of Veltman beide wedstrijden speelt, is voorlopig afwachten. De rechtsback ontwikkelt zich goed, maar bij de Premier Leagueclub wordt zeker dit seizoen veel gerouleerd. Volgens de verdediger heeft de coach daar een logische verklaring voor.

“Het gaat goed met me. De afgelopen drie jaar speelde ik heel veel. Nu hebben we een nog sterker team, met meer kwaliteit en concurrentie. Daarom wordt er ook meer gewisseld. Ook als je goed speelt, beland je soms op de bank, omdat je dan het hele seizoen fit kan blijven.”

Veltman bevestigt dat voetballen in de Premier League een veel hogere intensiteit met zich meebrengt dan de eredivisie. “Vooral aan het tempo merk je dat. Tijdens mijn eerste wedstrijden hier keek ik er wel van op dat het spel zelfs in blessuretijd nog in rap tempo op en neer gaat. De Nederlandse competitie is heel technisch, maar wat betreft fysiek is dit wel even een stapje hoger.”

Aanbevolen
Steijns elf: hoe trek jij Ajax uit het wak in Utrecht?

Ondanks dat hij bij Brighton een goede indruk maakt en geliefd is bij de supporters, kon Veltman nooit meer rekenen op een uitnodiging voor het Nederlands elftal. Heeft hem dat verbaasd? “Koeman wil jongens die in vorm zijn. Dat ben ik soms ook geweest, maar dan moet hij je ook als speler nog leuk vinden,” vertelt de rechtsback.

“Dat is tot nu toe helaas niet het geval. Ik doe bij m'n best en blijf dat ook doen. Maar nu zie je bijvoorbeeld dat Jurriën Timber uitvalt en je nog steeds niet wordt opgeroepen. Dan moet je ook realistisch zijn en weten dat de kans klein steeds kleiner wordt.”

In Brighton heeft Veltman het in ieder geval goed naar zijn zin. “Dit is een mooie club en een leuke stad. We maken hier een voetbalsprookje mee,” vervolgt de oud-Ajacied, die ziet hoe de Albions ieder seizoen weer iets beter presteren. Met dit seizoen hun debuut in Europa als resultaat.

“Het voetbal leeft hier enorm. Eerst kon ik nog vrij anoniem over straat, maar tegenwoordig zijn er steeds meer kinderen en ouders die me herkennen. Dat merken mijn medespelers overigens ook. Je ziet ook steeds meer Brightonshirtjes op straat. Dat waren voorheen vooral shirtjes van Arsenal en Chelsea.”

Veltman is ervan overtuigd dat de Ajaxsupporters die naar Brighton afreizen een leuke tijd hebben. “Dit is een stad van gezelligheid. Het is een toegankelijke stad. Er zijn genoeg pubs. Dat is altijd wel lekker. Niemand hoeft een vijandige sfeer te verwachten. Ik adviseer de Ajaxsupporters zeker te kijken in The Lanes. Daar vind je wat kleinere winkeltjes en restaurantjes. Het kan een mooi feestje worden.”

Aanbevolen
Unieke beelden: Schöne snoert Utrechtfans de mond met heerlijke dropkick

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >