Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Maduro verklaart spelopvatting en ‘realisme’ tegen Brighton

Hedwiges Maduro maakte donderdag zijn debuut als trainer van Ajax tegen Brighton & Hove Albion. Hij paste zijn ploeg flink aan tegen de Engelsen en verloor met 2-0. Maduro verklaarde na afloop waarom hij koos voor een speelwijze die niet des Ajax is.

27 oktober 2023 - 07:42
Maduro 1200
Maduro: ‘We gaan het tegen PSV heel anders doen.’ © Pro Shots

“Het was een hele moeilijke wedstrijd voor ons tegen een heel goed Brighton,” trapte Maduro zijn nabeschouwing af in de perszaal van het Falmer Stadium. “We hanteerden een ietwat andere speelwijze. We speelden meer teruggetrokken. Dat deden we wegens de kwaliteiten van Brighton. We keken vooral hoe andere ploegen succes behaalden tegen ze. Als je hoog druk geeft, dan spelen ze er vrij makkelijk onderuit.”

Het zorgde voor kritiek bij de buitenwacht. In tv-studio’s vonden ze het allemaal maar niks hoe Ajax voor de dag kwam. Maduro predikt echter realisme. “Natuurlijk willen we de Ajaxfilosofie uitdragen. En dat ook uitstralen. Maar je moet ook realistisch zijn en kijken naar de situatie waarin we zitten. Bij andere ploegen die zo speelden zoals wij, zagen we kansen in de omschakeling. Dat probeerden we ook met de snelheid van Steven Bergwijn en Carlos Forbs op de flanken. Het kwam helaas niet uit de verf.”

“We moeten realistisch zijn over de staat waarin we verkeren,” herhaalde Maduro nog maar eens. “Er zit heel weinig vertrouwen in de ploeg. Dat moeten we weer opbouwen. Dat gaat het snelst als je een resultaat pakt. Alleen speelden we tegen een heel goed Brighton. Pep Guardiola is bijvoorbeeld fan van van deze ploeg. Dat zegt al genoeg. Kijk alleen al naar de wijze waarop ze opbouwen en hoe ze in een ingeslepen systeem spelen.”

Zonder bal zag het er wat minder wankel uit dan de voorgaande weken, maar aan de bal was het simpelweg niet goed genoeg. Dat vond Maduro ook. “Als we de bal niet hadden, was het de bedoeling om in een 4-4-2-formatie te spelen en bij balbezit in een 4-3-3-formatie. Brighton heeft zo veel mensen in de as staan. Die wilden we eerst verdedigen. We wilden ze naar de zijkant dwingen om dan vol druk te geven. Die manier van spelen had met Brighton te maken.”

Aanbevolen
Ramaj: ‘Ik speel met durf, daarom ben ik ook hier’

“Ik wil toe naar het Ajaxvoetbal, maar je moet ook kijken naar de situatie waarin we zitten. We kiezen vaak voor de veilige pass waarbij wordt teruggespeeld, terwijl bij het Ajaxspel vooral vooruit wordt gespeeld. En vooruit druk wordt gegeven. Dat we niet kozen voor dat laatste, had vooral te maken met de klasse van Brighton.”

“De bal ging iets te vaak terug. Ook via de backs, terwijl ze regelmatig Benjamin Tahirovic konden aanspelen of via de back naar en dan verder vooruit. Zelfs Steven Berghuis was een aantal maal tussen de linies vrij. Maar dat lieten we na, vooral voor rust. In de tweede helft was dat iets beter, maar niet goed genoeg voor het niveau dat Ajax nastreeft.”

We zagen Maduro zich veelvuldig langs de zijlijn bewegen en coachen. Tegenover Ajax Life liet de interim-trainer weten dat hij daarbij vooral hamerde op het compact blijven spelen. “Daar hebben we namelijk al het hele seizoen moeite mee. Het bereiken van de spelers in een vol stadion is echter best lastig. Ik ben tevreden over de speldiscipline. De jongens probeerden uit te voeren wat we van ze wilden. Toch kwam Brighton er een aantal keer goed doorheen, ook als we compact stonden. Dat heeft simpelweg met de klasse van Brighton te maken.”

Maduro keek desgevraagd ook alvast uit naar zondag. Dan gaat Ajax op pad naar Eindhoven. Kunnen we dan een anders spelend Ajax verwachten? “Tegen PSV gaan we het natuurlijk wel anders doen. Ik denk dat er bijna geen enkele ploeg in de wereld zo speelt als Brighton. Daarin zijn we realistisch geweest en pasten we ons aan. PSV is een heel ander team en speelt op een totaal andere manier dan Brighton. Zondag ga je bij ons een heel andere ploeg zien.”

We zijn benieuwd.

Aanbevolen
Aan de bal pover Ajax onderuit in Brighton en dit valt op

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >