Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Aan de bal pover Ajax onderuit in Brighton en dit valt op

Hedwiges Maduro zag zijn Ajax donderdag met 2-0 verliezen van Brighton & Hove Albion. De Engelsen waren een flink maatje te groot voor het wankele Ajax. Daarmee daalt de ploeg af naar de laatste plaats in groep B. Wat ons zoal opviel? Je leest het hieronder.

26 oktober 2023 - 22:48
Wedstrijd 1200
Gaaei had z'n handen goed vol aan Mitoma. © Pro Shots

Lekkere warming-up
Hoe het Ajax ook vergaat, supporters volgen overal. Altijd. Zo ook in gastvrij en artistiek Brighton. Een kustplaats waar velen zonder Ajax waarschijnlijk nooit zouden raken verzeild. En dat terwijl Brighton hartstikke leuk blijkt. De talrijke gezellige pubs kleurden wit-rood-wit. Ajacieden hadden het zichtbaar enorm naar hun zin. Lachen, bieren, ouwehoeren en genieten.

De sportieve malaise werd heel even naar de achtergrond gedrukt. Brighton-uit was – in elk geval tot de aftrap – geweldig. Wij snappen Joël Veltman wel, hoor! De zon brak zelfs door, al maakte deze ook weer snel plaats voor regen. Het resulteerde in een felgekleurde regenboog die eindigde op de middenstip van het Falmer Stadium. De pot met goud werd door Ajax echter niet gevonden.

Heerlijk uitvak
De vijftienhonderd meegereisde Ajacieden namen plaats in een prachtig uitvak achter het doel. Geen net voor de neus, kort op het veld en een fraai uitzicht. De fans zagen hoe Steven Berghuis een basisplek kreeg van interim-coach Maduro. Bij de opponent stond Veltman in de basis. Toen de stadionspeaker zijn naam opdreunde, kreeg de verdediger een luid applaus van het vak vol Ajaxsupporters. Dat zal Veltman goed hebben gedaan.

De dj van dienst speelde kort erna het ons wel bekende Tadic on Fire-liedje. De Ajacieden brulden het mee alsof Dusan er nog altijd bij is. Uit volle borst: ‘Your defence is terrified’! De Uefa maakte vervolgens een fout door Tadic in het overzichtsplaatje bij de wissels te zetten. Op de plek waar eigenlijk Chuba Akpom hoorde te staan.

Aanbevolen
Maduro verklaart spelopvatting en ‘realisme’ tegen Brighton

Ramaj maakt indruk
De eerste vijftien minuten waren duidelijk voor Brighton. De ploeg was vooral via de flanken gevaarlijk met Veltman en Kaoru Mitoma. Het Ajax onder Maduro – continu coachend – had de zaken zonder bal beter op orde. De ploeg leek minder kwetsbaar. Aan de bal was het echter nog altijd povertjes. Behoorlijk pover zelfs. We komen dan ook van ver. Niemand had verwacht dat Ajax zou sprankelen. De boel eens een keer niet opengooien, leek vooral het devies.

Diant Ramaj maakte daarbij indruk. Zijn lange ballen kwamen niet allemaal aan, maar de doelman straalde rust uit en is comfortabel aan de bal. Op slag van rust bracht hij nog redding op een schot van de handige Mitoma. De rebound was Ramaj echter te machtig, waarna we João Pedro zijn doelpunt zagen vieren. De 1-0-ruststand was dik terecht. De wijze waarop The Seagulls Ajax bij die treffer uiteen speelden, was fraai. Ajax zocht de kleedkamer op zonder zelf een kans te hebben gecreëerd.

Hlynsson meteen na rust
Tijdens de pauze maakte Kristian Hlynsson zich klaar om in te vallen. Hij kwam voor de tegenvallende Carlos Forbs. De IJslander startte niet omdat Maduro voorzichtig is met de jongeling. “We hebben hem nog vaker nodig dit seizoen,” zei hij vooraf.

Net toen we wilden tikken dat Berghuis en Hlynsson elkaar goed wisten te vinden, verdubbelde Brighton de score. Ansu Fati – simpelweg slimmer, sneller en scherper dan achtereenvolgens Benjamin Tahirovic en Josip Sutalo – prikte de bal subtiel achter Ramaj.

De naar de rechterflank verhuisde Berghuis leek snel iets terug te doen, maar zijn inzet belandde op de paal. Vervolgens ging het bordje met 23 omhoog. Hij ging naar de kant voor Mika Godts. Tahirovic maakte plaats voor Branco van den Boomen. Brian Brobbey en Steven Bergwijn konden voorin geen potten breken en haalden het einde van de wedstrijd ook niet. Akpom en Silvano Vos maakten de tijd vol.

Met Jorrel Hato (wederom weer sterk), Vos, Hlynsson en Godts was het stiekem wel genieten van wat jeugdige brutaliteit binnen de lijnen. Zonder dat het echt wat opleverde, maar we halen ons geluk momenteel uit kleine dingen. Genieten was het ook van de meegereisde Ajaxsupporters. Zij bleven de ploeg goed hoorbaar steunen tot het einde.

Ajax mag het op donderdag 9 november opnieuw proberen tegen Brighton. Dan komen de Britten op bezoek in de Johan Cruijff Arena.

Aanbevolen
Ramaj: ‘Ik speel met durf, daarom ben ik ook hier’

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >