Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip vroeg Vos naar Martha en nam toen besluit: basisplaats

John van ’t Schip verraste elke Ajaxsupporter met een basisplaats voor de twintigjarige Ar’jany Martha. De in Rotterdam geboren speler stond ineens in de spotlights als linksback. Zijn debuut in de hoofdmacht was er eentje die beviel.

Door Jordy Haak
03 november 2023 - 08:23
Martha 1200
Martha stond lekker onbevangen te ballen. © Pro Shots

We interviewden Martha vorige maand nog voor ons magazine Ajax Life. Hij leek uit beeld en had een aflopend contract. Het zag er niet goed uit. Dat beaamde hij zelf ook. Met een lach overigens. Hij maakte zich totaal niet druk. Hij genoot vooral van het voetballer zijn. Zo speelde hij ook tegen Volendam. Totaal onbevangen en met plezier.

“Het idee omMartha te laten spelen, is geboren door wedstrijden die ik heb gezien,” stelde Van ’t Schip tijdens het perspraatje achteraf. “Ik vroeg ook aan Dave Vos hoe hij Martha zag. Hij gaf aan dat Martha het zou kunnen invullen zoals we willen. Tijdens de twee trainingen die we hadden, konden we hem een beetje bekijken. Hij deed het fantastisch tegen Volendam. Hij is onbevangen, atletisch en speelt naar voren toe.”

Anass Salah-Eddine weet in elk geval even waar hij aan toe is bij Ajax. Dat geldt in mindere mate voor Gaston Avila, die überhaupt liever niet als linksback opereert. Van ’t Schip sprak erover met de Argentijn. “Avila is meer een centrale verdediger. Dat heeft hij zelf aangegeven. Borna Sosa was geblesseerd, dus zo kwamen we tot deze oplossing.” Martha deed erna wat hij leuk vindt: lekker voetballen.

Aanbevolen
Hato is Ramaj flink dankbaar na schrikmoment met opstomende Mühren

In het stadion werd Martha uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd, maar die titel had ook bij Diant Ramaj terecht kunnen komen. Van ’t Schip was het desgevraagd met die suggestie van Ajax Life eens. “Die titel had ook naar onze doelman kunnen gaan. Hij deed het heel goed. Als je veel aanvalt, krijgt een keeper meestal weinig te doen. Als er dan ineens iemand op je afkomt, dan moet je er ook ineens staan.”

“En dat stond hij,” vervolgt de coach op onze vragen. “De een-op-een met Robert Mühren was een geweldige redding. Daarna keerde hij ook nog een kopbal. Ramaj is een keeper die een bepaalde rust uitstraalt. Hij behoudt het overzicht en doet geen gekke dingen. Hij kwam zeker in aanmerking voor de titel Ajacied van het Wedstrijd, maar ik vind het ook fijn voor Martha.”

De vraag die dan toch relevant wordt, is of Ramaj blijft staan als Jay Gorter weer fit is. Van ’t Schip leek het vraagstuk al te verwachten. “Iedereen moet gewoon presteren. Hij presteert, dus is er in elk geval geen reden om te zeggen dat hij eruit moet.”

Tot slot had de trainer nog nieuws uit de ziekenboeg: “Ik begreep van de dokter dat Devyne Rensch, Carlos Forbs en Sosa op de weg terug zijn. We hebben richting sc Heerenveen-thuis nog een aantal dagen om te kijken hoe het met hen gaat.”

Aanbevolen
Bergwijn maakt einde aan wallpaperdroogte bij Ajax Life!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >