Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: hoe ‘Ajax’ in 1996 prachtig van Ierland won

Het Nederlands elftal speelt zaterdag tegen Ierland. Jorrel Hato zou zomaar zijn debuut kunnen maken. De tiener is de enige overgebleven Ajaxspeler in de selectie van bondscoach Ronald Koeman. Hoe anders zag de wereld eruit in 1996?

17 november 2023 - 14:24
Oranje Ajax 1200
Zoek de vreemde eend in de bijt. © Pro Shots

We schrijven 13 december 1995 met Anfield als podium. Ierland en Nederland (of moeten we zeggen Ajax?) gingen de confrontatie met elkaar aan in de play-offs. De opdracht voor beide landen was duidelijk: één duel voor één plek op de eindronde van het EK 1996 in Engeland.

Kijk vooral eens naar bovenstaande elftalfoto. We zien tien spelers die nog bij Ajax speelden of er een verleden hadden: Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Danny Blind, Clarence Seedorf, Winston Bogarde, Ronald de Boer, Dennis Bergkamp, Edgar Davids, Marc Overmars en Patrick Kluivert. Toenmalig bondscoach Guus Hiddink liet Bergkamp de rol van Jari Litmanen invullen.

Alleen Arsenalaanvaller Glenn Helder was een ietwat vreemde eend in de bijt. Hij was – met wat fantasie – de Finidi George binnen de lijnen. Oranje won dik verdiend en freewheelend met 2-0. De jonge Kluivert was met twee treffers het welbekende goudhaantje.

Prompt was de ploeg van Hiddink een van de topfavorieten voor de EK-eindzege.

Vooral de aanloop naar Kluiverts tweede doelpunt was fraai. Op de toenmalige Ajaxmanier werden de Ieren bijna twee minuten lang dolgedraaid. De spelers van Ierland konden alleen maar naar de bal kijken. Die ging rap van voet naar voet. En ineens was daar De Boer met een splijtende pass op Kluivert. Zomaar ineens totaal vrijgespeeld. De aanname was goed en dat gold ook voor het doeltreffende stiftje over de doelman heen.

Weer Kluivert. Het shirt ging uit. De buit was binnen. Prompt was de ploeg van Hiddink een van de topfavorieten voor de EK-eindzege. Nou ja, dat zou allemaal heel anders lopen, maar dat wisten we toen nog niet.

Hoe dan ook: Oranje won en kreeg een ticket voor het EK 1996 in handen gedrukt. Of was het Ajax dat zou afreizen? Zo leek De Boer er destijds wel over te denken. Zijn verspreking op Anfield was een fraaie: “We leden in het begin van de tweede helft nog te veel balverlies. Dat hoort niet bij een topclub. Eh…. Ik bedoel topploeg.”

Dat was toen. Voor nu zeggen we: hup, Hato!

Aanbevolen
Stop de tijd: Cristian, een emotionele Ajacied van staal

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >