Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax zet ingezette koers voort met zege op Heerenveen en dit valt op

Ajax mag weer voorzichtig omhoogkijken in de eredivisie. Na de eerdere overwinning op FC Volendam, sloot John van ’t Schip ook zijn tweede wedstrijd als hoofdtrainer van de Amsterdammers winnend af. Heerenveen werd met 4-1 verslagen. Dit viel op.

Door Jordy Haak
05 november 2023 - 18:43
Brobbey Scoort 1200
Brobbey schreeuwt het uit na zijn treffer. © Pro Shots

Een keer geen wijzigingen
We zijn pas tien speelronden onderweg, maar de trainers van Ajax gebruikten dit seizoen al 29 verschillende spelers. Dat is meer dan elke andere eredivisieclub. Het helpt allemaal niet mee om automatismen en vastigheid in de ploeg te krijgen. Daarom was het fijn dat John van ’t Schip tegen sc Heerenveen zijn startopstelling voor de verandering eens ongewijzigd liet.

Hij hield vast aan de koers waarmee Volendam donderdag werd verslagen (2-0). Dat betekende dat Ar’jany Martha opnieuw op een basisplaats kon rekenen. De overwinning op De Wijdbroeken was nodig om van die hatelijke laatste plaats af te komen, maar naar het vervolg waren we misschien wel nieuwsgieriger. Was er slechts sprake van een korte opleving of kon Ajax de lijn omhoog doortrekken?

Oogstrelende assists
De openingsfase bood in dat opzicht weinig houvast. Van het frivole spel dat we eerder tegen Volendam zagen, was weinig over. Heerenveen kwam er meermaals gevaarlijk uit en was vooral uit een scrimmage voor het doel van Diant Ramaj dreigend. Ajax had een steuntje in de rug nodig, dat er uiteindelijk kwam in de vorm van een doelpunt. Een treffer die eigenlijk uit de lucht kwam vallen, maar daarmee niet minder fraai was.

Steven Berghuis leverde een perfecte steekpass af, waarna de bal door Steven Bergwijn al glijdend werd binnengewerkt. Er moesten door de VAR nog lijntjes worden getrokken, maar de openingsgoal bleef staan. Vlak voor rust verdubbelde Brian Brobbey de score door fraai raak te koppen, maar ook bij die treffer mag de assist niet onbenoemd blijven. De voorzet van Branco van den Boomen was perfect op maat.

Het opstellen van de middenvelder is vooralsnog een uitstekende zet gebleken. Van den Boomen legde de bal ook tegen de Friezen meermaals op de stropdas van een medespeler. Een 2-0-voorsprong was een comfortabele ruststand geweest, maar helaas moest Ajax toch een tegentreffer incasseren. Luuk Brouwers knopte bijzonder knap raak, waardoor de marge net wat minder rooskleurig uitviel.

Spannend slot na afgekeurde treffer
Van ’t Schip, die vanaf de tribunes meermaals werd toegezongen, stond ook na rust druk coachend langs de lijn. De organisatie gesloten houden en van daaruit tot aanvallen komen, leek het devies. De supporters stonden op de banken toen Brobbey zich op doorzettingsvermogen een weg naar het doel baande en de 3-1 binnenschoot. Arbiter Sander van der Eijk keurde de treffer echter resoluut af. We vragen ons tot op dit moment nog altijd af waarom…

De boosheid van de spits kunnen we ons goed voorstellen. Temeer omdat de treffer Ajax een veel rustigere slotfase had kunnen opleveren. Nu bleven de gasten in leven. Daar profiteerden ze bijna optimaal van. Bijna, want bij een levensgrote kans raakte Osame Sahraoui eerst de binnenkant van de paal, om de bal vervolgens net naast te schuiven.

Akpom weer goudhaantje
Net als donderdag had Van ’t Schip een gelukkige hand als het om wisselen gaat. De ingevallen Chuba Akpom zorgde er zes minuten voor tijd voor dat Ajax definitief in rustiger vaarwater kwam. Een schot van Berghuis werd nog gekeerd door Andries Noppert, maar op de kopbal van Akpom had de doelman vervolgens geen antwoord meer.

In blessuretijd voegde de spits daar nog een treffer aan toe, want zijn zelfvertrouwen ongetwijfeld een extra boost geeft. Met twee zeges op rij maakt Ajax stappen op de ranglijst. De Amsterdammers stijgen naar plek elf. Komende week wacht de Europese thuiswedstrijd tegen Brighton & Hove Albion, waarna Ajax op zondag een bezoek brengt aan promovendus Almere City.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >