Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga: ‘Je moet zorgen dat je niet tegen jezelf komt te voetballen’

John Heitinga is blij dat Ajax met drie punten in de bus terug naar Amsterdam stapt, maar de trainer constateerde op bezoek bij FC Groningen (2-3) ook dat er heel veel beter moet.

16 mei 2023 - 17:49
Heitinga Groaja 1200
De ambiance motiveerde sowieso niet. © Pro Shots

We gokken dat Ajax met gierende banden terugkeert naar de Johan Cruijff Arena. De Amsterdammers gingen tegen het al gedegradeerde FC Groningen weliswaar met de volle buit aan de haal, maar daar was alles eigenlijk mee gezegd. Heitinga beaamde dat zijn ploeg het zichzelf onnodig moeilijk maakte in Euroborg.

“De openingsfase was van ons best goed. We scoorden al snel een goal, maar daarna moet je doordrukken,” vertelde Heitinga voor de camera van ESPN. “Als je een tweede treffer maakt, loop je waarschijnlijk weg. Dan kun je vertrouwen tanken, maar in plaats daarvan werd het 1-1.”

Dat doelpunt viel uit het niets. De eerste echte kans van de thuisploeg leverde echter direct een goal op. Daarbij werden meerdere verkeerde beslissingen genomen. Tot onvrede van Heitinga, die zag dat Ajax zichzelf daarmee lelijk in de voet schoot.

“We kregen zelf de kans de score te verdubbelen. Daarbij moet Mohammed Kudus de bal eigenlijk aan Steven Bergwijn gunnen. Vervolgens moeten we in de restorganisatie beter doordekken, want vanuit de omschakeling kwam Groningen er snel uit. Aan het einde van die aanval zie je een aarzeling bij Owen Wijndal, waar hij eigenlijk de bal moet aanvallen. Dan haal je het schot eruit,” analyseerde Heitinga op de persconferentie na afloop.

Aanbevolen
Tadic: ‘Mensen vragen me wat er aan de hand is in Holland’

Toch wilde hij niet alleen maar negatief zijn. Het belangrijkste was immers dat Ajax de derde plaats weer heeft overgenomen van AZ. “De volgende keer moeten we sneller het verschil maken. Je moet zorgen dat je niet tegen jezelf komt te voetballen. Dat zit 'm ook in details. We haalden vaak de achterlijn, maar het rendement lag veel te laag. Toch hebben we gewonnen. Daar ging het om.”

Uiteindelijk kunnen we de trainer daar alleen maar gelijk in geven. De ambiance motiveerde sowieso niet. Nadat het zondag misging op de tribunes, bleef Euroborg dinsdag leeg. De verlaten tribunes deden ons terugdenken aan de coronaperiode. De sfeer was surrealistisch. We hopen dat dit voorlopig de laatste keer was zonder supporters in het stadion.

“Met onze motivatie zat het wel goed, maar als speler vond ik het verschrikkelijk in een leeg stadion te spelen,” vervolgde Heitinga. “Dat blijft onwennig, al hadden de meeste jongens het door Covid eerder meegemaakt. Voetbal speel je echter voor de supporters. Het moet entertainment zijn. Een dagje uit. Zondag zagen we huilende kinderen op de tribunes en uitsupporters die voor niets deze kant op zijn gekomen. Het is triest dat dit soort incidenten steeds vaker gebeuren. Een kwalijke zaak.”

Heitinga twijfelt of de huidige regelgeving op de lange termijn houdbaar is. “Dit wordt wel een probleem. Daar moeten we kritisch naar kijken. In Engeland kom je met drank de tribune niet op en als je iets flikt, heb je een serieus probleem. Afgelopen weekeinde lagen meerdere duels stil. Dat kan toch niet de bedoeling zijn,” besloot de trainer.

Aanbevolen
Brobbey: ‘Fysiek sterker door hardlopen en fietsen’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >