Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bibberend Ajax met mazzel naar play-offs Europa League en dit valt op

Ajax moest winnen op bezoek bij FC Twente, maar zakte opnieuw volledig door het ijs. Het verloor met 3-1, maar zag PSV nipt winnen in Alkmaar. Daardoor verzekert onze club zich op het tandvlees van play-offs Europa League.

28 mei 2023 - 16:31
Tadic 1200 (1)
Tadic durft amper te juichen na zijn doelpunt. © Pro Shots

Zenuwstart
Wordt Ajax tweede, derde of vierde? Dat was de grote vraag op de slotdag van seizoen 2022/2023. De belangen waren enorm, al leken de Ajacieden daar niet van doordrongen. Ajax begon ronduit zenuwachtig en zelfs bar slecht aan de wedstrijd. Twente liet zich de beenham niet van het brood eten en zat er bovenop.

En Ajax? Dat grossierde het eerste halfuur in slordigheden. De ploeg – Edson Álvarez en Gerónimo Rulli voorop – leek niet uitgeslapen. Met name Rulli leek onder hoogspanning te staan. Dat had de zonovergoten Grolsch Veste snel door. Telkens als de Ajaxgoalie aan de bal kwam, was er hoongelach van het thuispubliek. Alles om Rulli uit zijn doen te krijgen. Dat werkte een aantal keer goed. Vooral een harde pass op kniehoogte richting Jorrel Hato was onbegrijpelijk.

Toverstiftje Tadic
Het was sowieso wachten op een doelpunt van Twente. De gedreven spelende tukkers maakten er dik aanspraak op. Onze club had mazzel dat de thuisploeg niet goed omging met kansrijke omschakelmomenten. De grootste waarschuwing volgde na een kwartier, toen Michal Sadilek de lat boven Rulli teisterde. Toch haalde Ajax de rust met een voorsprong. Totaal tegen de verhouding in, dat wel.

Het was een typisch gevalletje ‘uit het niks’. Op aangeven van Brian Brobbey toverde Dusan Tadic een geweldig stiftje uit zijn linkervoet. De bal verdween tergend langzaam in het doel achter Lars Unnerstall. Een verrassingsgoal, want tot dat moment leek niets erop dat Ajax überhaupt zou scoren. Tadic durfde amper te juichen.

Tweede scherm
Terwijl de wedstrijd volop gaande was, tuurde een Ajaxdelegatie – waaronder Richard Witschge – op de perstribune naar een tweede scherm. Daarop werd gevolgd wat er tussen AZ en PSV gebeurde. John Heitinga gaf vooraf al aan dat hij op de hoogte zou worden gehouden van de tussenstand in Alkmaar.

Ongelooflijk Ajax…
De tweede helft was welgeteld – met invaller Davy Klaassen voor Brobbey – een minuutje onderweg of het stond al 1-1. Manfred Ugalde kopte vogelvrij een voorzet van Johua Brenet tegen de touwen. De wijze waarop de gelijkmaker tot stand kwam, was echt ongelooflijk. Kenneth Taylor verspeelde vanaf de aftrap direct de bal, waarna ook Álvarez weer opzichtig in de fout ging. Ongekend.

Mocht je later ooit aan je kleinkinderen willen laten zien hoe slecht Ajax was in seizoen 2022/2023, dan stellen we voor dat je dit tegendoelpunt laat zien. Het werd zelfs rap erger, want Julio Pleguezuelo kopte Twente kort erna naar een 2-1-voorsprong. De Ajacieden stonden erbij en keken ernaar. Deze ploeg is onder Heitinga voetballend niks opgeschoten.

Kanonskogel Cerny
Terwijl we PSV op voorsprong zagen komen bij AZ, zakte Ajax steeds verder door het ijs. De gifbeker blijkt voor Ajax een gifvat. De wijze waarop – uitgerekend ex-Ajacied – Vaclav Cerny de bal een kwartier voor tijd in de kruising roeide, was prachtig. Het ‘helemaal niets in Amsterdam’ klonk uit duizenden kelen. Het uitvak was stil. De meegereisde supporters hoopten voor één keer dat PSV op een ander veld zou winnen.

In het Afas Stadion was het dan ook enorm spannend. AZ kwam vlak voor tijd op 1-1 en had aan een enkel doelpunt genoeg om Ajax voorbij te streven. Bij de Eindhovenaren kreeg Anwar El Ghazi tijdens de acht minuten extra tijd rood. Gelukkig maakte Xavi Simons aan alle onzekerheid een einde door in de 98e minuut de 1-2 te maken. Daarmee was het seizoen definitief klaar. 

Bedankt, Ajacieden!
Het was in veel opzichten een moeilijk seizoen. Een kloteseizoen zelfs. Deze voetbaljaargang is eindelijk voorbij. En toch… We missen Ajax alweer meteen. Want zo gaan die dingen. Je bent Ajacied als het goed gaat, maar ook bij tegenwind. We zijn nieuwsgierig naar alle dingen die snel komen gaan. Voor nu veel dank voor alle support de afgelopen maanden!

Aanbevolen
Berghuis heeft spijt van slaande beweging richting idioot na Twente-uit

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >