Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

AS Roma kan Ajax grote dienst bewijzen richting groepsfase Europa League

Ajax verzekerde zich met een derde plek in de eredivisie van een ticket voor de play-offs van de Europa League. Er bestaat zelfs een scenario dat onze club deze overslaat en meteen doorstroomt naar de groepsfase. De verrichtingen van AS Roma spelen hierin een cruciale rol.

31 mei 2023 - 10:37
Roma 1200
Dit keer hopen we wel dat Roma wint. © Pro Shots

De Romeinen spelen woensdag om 21.00 uur de Europa Leaguefinale tegen Sevilla FC. Dat is op zichzelf al een fijne pot om in de gaten te houden, maar als Ajacied des te meer. Als het Roma van José Mourinho de Spanjaarden in de eindstrijd weet te verslaan, slaat Ajax de play-offs van de Europa League mogelijkerwijs over.

De reden hiervoor is simpel: als de Italianen de Europa League winnen, kwalificeren zij zich als toernooiwinnaar voor de groepsfase van de Champions League in seizoen 2023/2024. En dat is goed nieuws voor Ajax. We hopen dus op gunstige ontwikkelingen, woensdag in de Puskás Arena in Boedapest.

Toch zijn we er dan nog niet helemaal. Er is nóg een afhankelijkheid. En ook dat betreft Roma. I Giallorossi moet in de Serie A als vijfde of zesde eindigen. Die plekken geven recht op Europa Leaguevoetbal. Als Roma dat klaarspeelt, schuift het rechtstreekse toegangsbewijs voor de Europa League door naar de bekerwinnaar van het eerstvolgende land op de zoveel besproken coëfficiëntenlijst van de Uefa. Je raadt het al, dat is Nederland.

Aanbevolen
Kun jij de laatste twintig trainers van Ajax opdreunen?

Als Ajacieden zagen we nog maar kort geleden lijdzaam toe hoe PSV de KNVB-beker van ons won. De Eindhovenaren plaatsten zich bovendien als nummer twee van de eredivisie voor de voorronde van de Champions League. Daardoor ging het Europa Leagueticket naar Ajax, dat dus als derde eindigde in de eredivisie. 

Samengevat: Roma moet de finale winnen van Sevilla en vijfde of zesde worden in de Serie A. Dan mag Ajax de play-offs overslaan en vindt het zichzelf terug in de groepsfase van de Europa League. In de Italiaanse competitie staat nog maar één duel op de rol. De strijd om die plekken is bovendien nog ongemeen spannend:

5. Atalanta: 37 gespeeld, 61 punten (+15)
6. AS Roma: 37 gespeeld, 60 punten (+11)
7. Juventus: 37 gespeeld, 59 punten (+22)

AS Roma krijgt zondag degradatieklant Spezia op bezoek. Dat zou geen probleem moeten zijn. Juventus moet zien op hetzelfde moment zien af te rekenen met Udinese, de huidige nummer 12 van Italië.

Ajax Life Podcast special: Stuy won drie cups op een rij!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >