Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Achthonderd kilometer voor negen minuten voetbal in Groningen

Wanneer je in het Zeeuwse Terneuzen woont, moet je er heel wat voor over hebben Ajax live aan het werk te zien. Roel Neirycnk (50) pendelt tweewekelijks met liefde op en neer naar Amsterdam. Zondag stond hij ook in het uitvak in Groningen. We belden deze kilometervreter over een bizarre awayday.

Door Jordy Haak
15 mei 2023 - 15:42
Bus Groaja 1200
Elf uur onderweg voor Groningen - Ajax... © De Brouwer

Hi Roel, jij hebt heel wat kilometers gemaakt dit weekeinde!
“Zeg dat wel! Dit was een editie van FC Groningen - Ajax die ik mij over twintig jaar nog herinner. Ik heb bijna achthonderd kilometer afgelegd voor zo’n acht minuten voetbal. Dat is ongeveer honderd kilometer per gespeelde minuut. Een vrij uniek gemiddelde, haha. Ik denk dat de reistijd zo’n elf uur in beslag nam.”

Petje af, hoor! Kun je eens beschrijven hoe de reisdag eruit zag?
“Ik bezocht deze wedstrijd samen met mijn vrouw Petra. Normaliter zouden we al rond 6.45 uur moeten vertrekken uit Zeeland en dan rond 23.00 uur ’s avonds weer thuis zijn. Dat wordt wat veel op mijn leeftijd. Daarom reisden we op zaterdag alvast naar Amsterdam en brachten we een bezoek aan voetbalmaatje Berry. Hij ging ook mee naar Groningen. We boekten een hotel vlakbij de Johan Cruijff Arena. Dat doe je voor de club. Daardoor konden we de volgende dag goed uitgerust de busreis naar Groningen aanvangen.”

Voor slechts negen minuten voetbal…
“Tsja, het was blijkbaar alom bekend dat dit zou gebeuren. Een vooropgezette actie. Ik had die signalen zelf niet meegekregen. Als dat wel zo was geweest, was ik overigens ook gewoon op de bus gestapt. Je kunt niet om iedere scheet thuisblijven. Het was immers een gerucht, al had ik natuurlijk wel graag de wedstrijd gezien. Ik kreeg een beetje het gevoel dat Groningen niet heel proactief heeft opgetreden tegen de signalen die er waren.”

Wat maakt Ajax voor jou zo bijzonder dat je er dit soort ellenlange ritten voor over hebt?
“Het is een liefde die oneindig is. Ook al speelt Ajax een slechte wedstrijd, dan vergeef je het de club de volgende dag. Dan lees ik gewoon weer op de website van Ajax Life het laatste nieuws. Ajax is voor mij pure liefde. Vanwege het vaak attractieve spel, de emotie, de vriendschappen die ontstaan, de bekende gezichten die je tegenkomt. Je voelt de saamhorigheid. Mijn Ajaxmaatjes zijn als familie.”

Aanbevolen
Ajacieden maken er het beste van in Groningen

De sfeer in het uitvak was ontzettend goed. Zelfs nadat er definitief werd gestaakt. Hoe heb jij dat ervaren?
“Klopt, we lieten ons als supporters goed horen. Er werd massaal gezongen en de club kon op veel positieve steun rekenen. Ik zou dat het liefst nog veel vaker zien. Op momenten dat Ajax het moeilijk heeft in een wedstrijd. Op een gegeven moment werd Groningen ook een beetje gejend: ‘Volgend jaar Jong Ajax!’ galmde meermaals over de tribune. Maar dat was pas nadat er vuurwerk op het veld was gegooid. De sfeer was eigenlijk heel goed, ondanks dat we razendsnel weer naar huis konden.”

Ik kan me voorstellen dat je even hebt gevloekt in de bus?
“Haha, nee hoor. De sfeer op de terugweg was eerder wat gelaten. Je kon je emotie niet echt kwijt. Ik heb lekker met mijn vrouw en Berry gekletst. Andere keken op hun telefoon voetbal, maar die schermpjes gingen ook op zwart nadat Feyenoord op een 2-0-voorsprong was gekomen. Tussendoor heb ik even de binnenkant van mijn ogen bekeken. De grootste teleurstelling volgde eigenlijk toen we onderweg te horen kregen dat de wedstrijd op dinsdag om 15.00 uur wordt uitgespeeld. Lekker supportersvriendelijk... Ga dan op Hemelvaartsdag of in de avond voetballen. Nu wordt iedere Ajacied gedupeerd.”

Hoe laat was je uiteindelijk terug in Terneuzen?
“Rond negen uur ’s avonds. Bij de eerste staking zei Berry al: ‘Of we zijn heel vroeg thuis of het wordt een latertje.’ Dat eerste was het geval.”

Heb je al zin in de volgende uitwedstrijd?
“Zeker! Dat klinkt misschien gek, maar als supporter geniet ik er altijd van. Ook nu het qua prestaties minder gaat. Ik heb een NL-uitkaart en probeer regelmatig een kaartje te scoren. Met de kleine uitvakken in Nederland lukt dat niet altijd, maar ik ben dit jaar wel naar Sparta, Vitesse en Groningen geweest. We prolongeren het landskampioenschap dit seizoen niet, maar als supporter moet je juist nu achter je club staan. Mijn kaartje voor FC Twente-uit is alweer binnen. Dus over twee weken stappen we weer in de bus naar Enschede. Ik denk dat ik zo alvast een hotelletje ga boeken.”

Aanbevolen
Vragen en antwoorden over uitspelen FC Groningen - Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >