Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Feyenoord

We tellen af naar zondag 14.30 uur. Dan staat de klassieker op het programma. Een editie waar de belangen nog groter zijn dan normaal. Om jou optimaal voor te bereiden op de strijd om de koppositie, hebben we wat interessante zaken op een rijtje gezet.

18 maart 2023 - 10:33
Driedingenajafey800
Tadic speelt zondag zijn vijfde klassieker in de Arena. © Pro Shots

Beslissend duel?
We hoeven niemand uit te leggen dat deze editie van Ajax - Feyenoord extra lading met zich meebrengt. Het is een rechtstreeks duel om de koppositie. Bij winst staat Ajax op doelsaldo bovenaan, maar bij een nederlaag is het gat meteen zes punten, met nog acht speelronden te gaan. Zijn de Amsterdammers dan verloren in de titelrace?

John Heitinga wilde daar niet in mee. Ook Arne Slot denkt niet dat de klassieker doorslaggevend is. “Ook dan is het nog niet beslist,” zo stelde de trainer van Feyenoord op de voorbeschouwende persbabbel. “We doen dan wel hele goede zaken, maar met acht wedstrijden te gaan, is het dan ook nog niet gedaan.”

De trainer van Ajax stelde dat we ‘zondag wel gingen zien’ waar de zwaktes van Feyenoord liggen. Slot speelde daarin meer open kaart. “In de voorzetten en standaardsituaties zouden wellicht wat kansen voor ons kunnen liggen. Ajax is over het algemeen extreem aanvallend. Dan roept elke trainer automatisch dat er in de omschakeling veel ruimte ligt, maar dat is juist het onderdeel dat steeds beter gaat bij Ajax.”

Wat volgens Slot de doorslaggevende factor wordt zondag? “Als je ons een beetje hebt gevolgd, dan weet je dat we niet voorzichtig zullen beginnen. Dat doet Ajax ook niet. We willen allebei heel graag de bal hebben. We zitten heel dicht bij elkaar. Uiteindelijk bepaalt vaak de kwaliteit van het individu welke kant het op valt.”

Aanbevolen
Oproep: zorg zondag dat stadion al bij warming-up vol zit!

Warm hart, kalm hoofd
Dusan Tadic speelt zondag zijn vijfde klassieker in de Johan Cruijff Arena. Ondanks dat hij niet in Nederland is opgegroeid, weet hij uit ervaring dat dit voor velen de wedstrijd van het jaar is. “Het is de meest speciale wedstrijd, voor onze fans en voor hun supporters. Het is een duel met veel historie en rivaliteit,” zo stelt de aanvoerder in gesprek met Ajax TV.  

De Serviër – die ziet dat Ajax beter presteert sinds de trainerswissel ­– verwacht een leuke wedstrijd. “We maken veel vooruitgang sinds John Heitinga er is. We zijn fitter, scherper en sterker. We doen ook meer dingen voor het team. Daar ga je het resultaat van zien. Zo kan iedereen ook individueel zijn kwaliteiten laten zien. We hebben alles voor het team over.”

Wat er nodig om de klassieker te winnen? Pure emotie, zo stelt Tadic. “Je wil een vurige sfeer in het stadion creëren. Daar heb je pure emoties voor nodig. Je moet je zelf uiten. Een warm hart met een kalm hoofd. Je moet genieten en winnen.” 

Aanbevolen
Heitinga wil ook als trainer keihard genieten van klassieker

Garantie op doelpunten
Ajax en Feyenoord zijn geen vreemden van elkaar. Verre van zelfs. De allereerste klassieker werd al in 1921 gespeeld. Sindsdien volgden talloze edities, waarin bijna altijd werd gescoord. Het gebeurde in de gehele klassiekergeschiedenis slechts twee keer dat de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel eindigde. Dat was in 1978 en in 2015.

Wie naar de laatste edities kijkt, ziet dat Ajax al zeven wedstrijden op rij ongeslagen is tegen Feyenoord. Daarbij tellen we dus ook duels in De Kuip. In eigen huis zijn de cijfers nog gunstiger. De laatste keer dat de Rotterdammers wonnen in Amsterdam, was in 2005. Om dat even in perspectief te plaatsen: toen was Jorrel Hato nog niet eens geboren.

Onze club kan dus vertrouwen putten uit de resultaten uit het verleden, maar we weten allemaal dat dit geen garantie biedt op succes in de toekomst. De klassieker van zondag wordt weer een wedstrijd op zich, hoe cliché dat ook klinkt. Van de Ajacieden op het veld wordt een topprestatie verwacht, maar dat geldt ook voor de supporters. We rekenen op een kolkend stadion, waarin Ajax eigenlijk alleen nog maar kan winnen.

Ajax en Feyenoord trappen zondag om 14.30 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Danny Makkelie, terwijl Rob Dieperink de VAR van dienst is.

Ajax Life Podcast #94 - Opdracht: klassieker winnen!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >