Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

‘Teamspeler’ Steijn stond vanaf eerste moment op lijstje Mislintat

Maurice Steijn was vanaf het eerste moment een van de topkandidaten voor de trainersfunctie bij Ajax. Volgens Sven Mislintat past de 49-jarige oefenmeester goed in het profiel dat hij had opgesteld voor de nieuwe hoofdcoach.

14 juni 2023 - 15:42
Mislintat Steijn 1200
Mislintat omschrijft Steijn als een teamspeler. © AFC Ajax

De naam van Steijn kwam zondag als een konijn uit de hoge hoed. In de afgelopen weken ging het vooral over Kjetil Knutsen en Peter Bosz. Niemand die vermoedde dat de trainer van Sparta de overstap zou maken naar Amsterdam. Toch vonden weken geleden al de eerste gesprekken plaats met de geboren Hagenees.

“We hadden een lijst van vier kandidaten, waaronder ook John Heitinga,” vertelt Mislintat tijdens de presentatie van Steijn. “Daar spraken we mee. Uiteindelijk heeft Maurice het vanuit ons perspectief gewonnen. De andere namen ga ik hier niet benoemen, want dat vind ik niet eerlijk. Maurice wilde deze uitdaging graag aangaan.”

De directeur voetbalzaken wil dan ook niet spreken over paniekbeleid. Achter de aanstelling van Steijn zit een duidelijke gedachte. Daar ging een lang proces aan vooraf. “We maakten deze keuze op basis van onze gesprekken, video-analyses en data. Heel belangrijk daarbij was dat een trainer in staat moet zijn te overpresteren. Dat is een belangrijke reden dat Maurice hier naast mij zit, want hij deed dat bij alle clubs waar hij werkte.”

Veel supporters plaatsen grote vraagtekens bij het aanstellen van een trainer die zelf geen grootse carrière heeft gehad. Een coach die nog niet eerder de leiding heeft gehad bij een topclub en geen Europese ervaring heeft. Mislintat legt echter uit dat Ajax ook voor trainers een mooie springplank kan zijn.

Aanbevolen
Steijn was zelf ook verbaasd over interesse Ajax en snapt scepsis

“We geven niet alleen kansen aan spelers, maar ook aan coaches,” vervolgt de technisch directeur. “Dat deed de club ook met Erik ten Hag. In het verleden is al vaker aangetoond dat het heel succesvol kan uitpakken om coaches van kleinere clubs, die iets speciaals hebben bereikt, in de gaten te houden. Als je ziet hoe Maurice het heeft gedaan bij Sparta, moet je zo iemand altijd meenemen in de gesprekken over de nieuwe trainer van Ajax.”

Op Het Kasteel maakte Steijn indruk door Sparta vorig jaar in de laatste vier wedstrijden van het seizoen te behoeden voor degradatie. Deze voetbaljaargang eindigden de Rotterdammers op een bijzonder knappe zesde plaats. In de finale van de play-offs om Europees voetbal ging Sparta over twee duels onderuit tegen FC Twente. Volgens Mislintat is Steijn momenteel de juiste man voor Ajax.

“Hij heeft een duidelijke visie over hoe hij wil voetballen. In balbezit, maar ook bij balbezit tegenstander. Een belangrijke vraag was of hij in staat is Ajaxvoetbal te spelen. Maurice overtuigde ons met zijn antwoorden. Hij liet zien hoe hij wil opbouwen, aanvallen en kansen creëren. Nu krijgt hij de mogelijkheid om daar betere spelers voor in te zetten.”

Mislintat omschrijft Steijn daarnaast als een teamspeler. “Als je zijn ploegen ziet voetballen, dan staat er karakter op het veld. Persoonlijkheden die voor elkaar werken en elkaar aanvullen. Dat hebben we weer nodig bij Ajax. Spelers die elkaar helpen en één geheel vormen. Maurice heeft twintig jaar gewerkt om deze kans te krijgen.”

Saïd Bakkati wordt een van de assistenten van Steijn. De Amsterdammers hopen daarnaast ook Hedwiges Maduro aan de staf toe te voegen. De club is daarover in onderhandeling met het deze week gepromoveerde Almere City. “Het is duidelijk dat we geïnteresseerd zijn en de gesprekken zijn gaande, maar het is nog geen done deal,” aldus Mislintat.

Aanbevolen
Steijn: ‘Ook jonge spelers krijgen bij mij de kans’

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >