Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

SV Ajax Ledenpanel geeft mening over merchandise en Ajax Fanshop

Supportersvereniging Ajax onderzocht onlangs via het SV Ajax Ledenpanel de tevredenheid over merchandising en de Ajax Fanshop, zowel fysiek als online. Liefst 568 panelleden deden mee aan het onderzoek. Hieronder lees je de belangrijkste uitkomsten én een vergelijking met 2019.

08 juni 2023 - 11:30
Ledenpanelmerchanside800
Over de prijzen zijn onze leden minder te spreken. © AFC Ajax

We beginnen positief. Veel leden van SV Ajax (88 procent) kochten de afgelopen twee jaar Ajaxmerchandising. 43 procent deed dit het liefst online. Het percentage leden dat liever de fysieke fanshop bezocht, ligt met 27 procent lager. De meeste leden kochten iets voor zichzelf. Eén op de tien deed dat voor iemand anders. Wedstrijdkleding is daarbij veruit het populairst, zo zegt 83 procent van de leden. Dat is een stijging ten opzichte van 2019, toen we eveneens een onderzoek deden naar de tevredenheid.

Kijken we naar het afgelopen seizoen, dan bezocht 86 procent van de leden de online fanshop en 59 procent de fysieke winkel bij de Johan Cruijff Arena. De fanshop bij het stadion scoort goed op inrichting (81 procent), service (77 procent), overzichtelijkheid (82 procent) en voorraad (70 procent).

Ook over de online fanshop is een ruime meerderheid tevreden: goed bestelproces (82 procent), levertijd (78 procent) en een duidelijke indeling (76 procent). Nipte voldoendes zijn er voor de wachttijden bij de kassa’s in de fysieke fanshop (57 procent) en de voorraad bij de online fanshop (62 procent). Jongeren tot 24 jaar zijn over dat laatste minder positief (43 procent).

Aanbevolen
Ajax Life 10: mopperen met Mister Ajax

Assortiment
Minder te spreken zijn onze leden over de prijzen. Van de groep die goed op de hoogte is van het assortiment, vindt 12 procent (dat was 19 procent) de prijzen aantrekkelijk en 45 procent (was 38 procent) onaantrekkelijk. 

De artikelprijs is de belangrijkste reden voor de helft van de leden geen merchandise te kopen. Een stijging ten opzichte van 2019 (35 procent). Met name leden jonger dan 35 jaar geven aan dat de prijs van de merchandise invloed heeft op de beslissing niets te kopen. 

Logisch is dat een hogere (standaard)korting dan de huidige 10 procent voor leden een reden is alsnog Ajaxkoopwaar aan te schaffen. In 2019 was dat 56 procent, nu 70 procent. Over het aanbod in de fanshop heerst tevredenheid bij 73 procent van de leden. Dat is lager dan 2019 (84 procent).

Aanbevolen
Krijg als lid van SV Ajax exclusieve korting op Ajaxornament met oude logo!

Nostalgie
Gevraagd naar wat er dan zoal aan het assortiment van de Ajax Fanshop mag worden toegevoegd, geven de open antwoorden wat inzicht. Leden zien Ajax graag inspelen op nostalgie met replicashirts uit de jaren tachtig en negentig, meer boeken, een grotere voorraad spelerskaarten, meer producten voor vrouwen, meer subtiel naar Ajax verwijzende casualkleding, een fiets- of scooterhelm of een limited edition shirt van een Ajaxlegende met diens naam en rugnummer van een specifiek seizoen. Exclusievere producten en stevige korting zijn voor de helft van de leden aanleiding wellicht meer merchandise aan te schaffen.

Ajax lijkt direct gehoor te geven aan enkele uitslagen van het ledenpanelonderzoek. Na overleg met SV Ajax biedt de club aan onze leden een Ajaxornament aan, met exclusieve en gigantische korting. Bestellen maar, zouden we zeggen!

Ben je lid van SV Ajax en achttien jaar of ouder? Dan kun je je hier aanmelden voor het SV Ajax Ledenpanel. Jouw mening telt!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >