Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Discussie over het Ajaxshirt is niks nieuws

Zoveel mensen, zoveel meningen. Het uitlekken van de eerste plaatjes van het nieuwe thuisshirt heeft de tongen flink losgemaakt. Tranen sprongen menigeen in de ogen, terwijl anderen zich er niet zo druk om maakten. Discussie over ons heilige wit-rood-witte shirt is niks nieuws.

Door Jordy Haak
07 juni 2023 - 15:42
Ajaxshirt 1200
Het Ajaxshirt van begin jaren zeventig is de mooiste. © Pro Shots

We doken in de archieven en speurden naar meningen over het mooiste voetbalshirt ter wereld. Het mooiste shirt ter wereld? Oh jazeker, dat durven we als Ajacieden wel te beweren. Bovendien organiseerde het prestigieuze voetbalmagazine France Football drie jaar geleden een verkiezing met als doel het mooiste voetbalshirt ooit te vinden. Daar kwam het Ajaxtricot uit de jaren 1971-1973 als grote winnaar uit.

Dan hebben we het dus over een klassiek Ajaxshirt, waarbij de rode baan niet wordt onderbroken. Waarbij in de 1973-versie ‘die ouwe’ trots op de borst prijkt en er geen tierelantijnen in het ontwerp zijn verwerkt. Mede daarom is de kritiek op Adidas zo groot. Dat fenomeen is echter niet nieuw.

Het Duitse sportmerk is sinds het begin van deze eeuw als kledingleverancier aan Ajax verbonden. Voordat het eerste tenue officieel was gepresenteerd, laaide er al een storm van kritiek op. Ajax Fanzine De Ajax Ster publiceerde op 19 maart 2000 de uitslagen van een onderzoek onder supporters. Eensgezind spraken Ajacieden hun afkeer uit over het ontwerp van Adidas. De voornaamste reden? De maagdelijke witte mouwen werden bevlekt met rode strepen.

Supporter Andrew verwoordde zijn gevoel in een treffend gedicht:

Na bijna honderd jaar vol eer en glorie,
breekt men ons Ajaxhart, ja potverdorie.
Ons heilig shirt, rood en wit gekleurd,
door onnozelen met foute strepen besmeurd.

Dat is ongewenst, zelfs onacceptabel,
maar hoe dringen we door tot de toren van Babel?
Voel de pijn, voel de smart,
toegebracht aan ieder Ajaxhart.

Men laat ons geen keus, dan actie te voeren,
want we laten ons niet meer de mond snoeren.
Ajaxvaders stop toch met dat gedonder,
want voor ons is het erop of eronder!

Aanbevolen
Statuten Ajax geven ruimte tot gedoe met thuisshirt

Een duidelijke mening, gevangen in poëzie. Een gedicht dat vandaag de dag bijna in zijn geheel kan worden gekopieerd, al gaat het ditmaal om veel meer lijntjes dan alleen de Adidasstrepen. De uitslag van de poll die De Ajax Ster destijds plaatste, liet aan duidelijkheid ook niets te wensen over. Van de 1864 deelnemers sprak 74 procent over heiligschennis.

Een term die ook in de discussie over het shirt voor seizoen 2023/2024 weer regelmatig valt. Aan de Adidasstrepen zijn we inmiddels al bijna gewend. Of is ook dat vloeken in de kerk? Veel drukker maakten we ons over de gouden bedrukking op het shirt van afgelopen seizoen. En nu dus ook over de vele onnodige opsmuk op het traditionele wit-rood-wit en het ontbreken van het traditionele logo. Ajax moet Ajax blijven!

Ook dat standpunt lezen we terug in de reacties die rond de eeuwwisseling doorkwamen. ‘Ajax is zijn smoel al kwijt. De Griekse God heeft plaats gemaakt voor een paar strepen. Raken we nu ook het shirt kwijt? Over de hele wereld was dat witte shirt met de rode baan en de Griekse God juist bekend,’ schrijft Edwin Westland in het fanzine.

Een reactie van soortgelijke strekking plaatst supporter Mario de Witt. ‘De vette strepen op de mouwen vind ik echt verschrikkelijk. Een vorm van het te grabbel gooien van je imago. Bovendien vraag ik me af waarom zo’n shirt zo idioot duur moet zijn. Hiermee jaag je toch je supporters uit je eigen shirtjes?’

‘De club gooit haar trots ten grabbel voor een paar centen.’

De ophef leidde ertoe dat de Adidasstrepen eerst weer een tijdje van het Ajaxshirt verdwenen. Alleen in Europese duels zagen we de drie lijnen op de mouw terug. Toen Adidas in 2009 een nieuwe lucratieve tienjarige deal met onze club sloot, had dat wel tot gevolg dat ook de strepen terugkeerden. En daarmee ook de ophef.

Bij een rondvraag op ajaxlife.nl in datzelfde jaar stroomden de reacties binnen, waarbij die van bezoeker ‘Zlatan’ veelzeggend is: ‘Een seizoen met die spaghetti op het shirt vind ik nog te doen, maar meteen tien jaar? Dat zou ik wel heel erg vinden. De club gooit haar trots ten grabbel voor een paar centen.’

Nuance is er ook. Bezoeker ‘Petje’ schrijft: ‘Wat een onzin. Ik ben liever kampioen met drie strepen, dan zonder strepen tweede of derde.’ Duidelijk is dat de discussie over het Ajaxshirt door de jaren heen telkens terugkeert. 23 jaar na het verwelkomen van Adidas als shirtsponsor, is het onderwerp nog altijd even actueel.

Op sociale media lezen we ook reacties van supporters die zich er niet druk om maken. ‘De een vindt het mooi, de ander lelijk. Laat het rusten.’ We blijven ons echter hard maken voor een traditioneel Ajaxshirt. Je weet wel, het mooiste shirt ter wereld.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >