Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Statuten Ajax geven ruimte tot gedoe met thuisshirt

Veel Ajacieden schrokken van het al gelekte nieuwe thuisshirt. Het roept de vraag op wat er nu precies in de statuten van de Vereniging AFC Ajax – de grootaandeelhouder – staat over waar ons traditionele Ajaxtricot aan moet voldoen. Of wat er vooral niet in staat.

07 juni 2023 - 11:25
Shirt 1200
De rode baan werd vaker onderbroken. © Pro Shots

Bij het zien van de eerste plaatjes op sociale media, schieten de tranen ons in de ogen. We zijn nog altijd niet bekomen van de gouden rugnummers en nu dit weer. De rode baan wordt na jaren weer doodleuk doorbroken. Naast de drie prominente rode strepen, voegt Adidas ook nog overbodige rode strepen toe aan de zijkanten van het tenue. Die horen daar niet. Ook alle streepjes op de biezen en in de v-hals doen zeer aan de ogen.

“Het is maar een shirt,” zegt iemand tijdens een discussie. Zo’n opmerking staat ongeveer gelijk aan ‘het is maar een spelletje’. Het bewaken van de clubcultuur is belangrijk. Daar is het traditionele Ajaxshirt wat ons betreft een wezenlijk onderdeel van. Als club moet je altijd de baas blijven over het eigen shirt. Als Adidas wil experimenteren, dan kan dat prima met de uittenues.

Maar wat staat er precies in de statuten over het thuisshirt? Daar zijn nog wel eens misverstanden over. Sommige supporters denken dat hierin veel is vastgelegd, maar dat valt wel mee. Of tegen eigenlijk. We bladeren snel naar bladzijde 12 en zoomen in op Artikel 19, punt 2c. Daarin staat dat een besluit van de directie rondom de wijziging van het thuisshirt moet worden voorgelegd ter goedkeuring aan de leden van Vereniging AFC Ajax, vertegenwoordigd door de bestuursraad.

Dat hoeft alleen in de volgende gevallen. We citeren: “Bij de wijziging van het logo, de clubkleuren rood-wit en/of het tenue gedragen tijdens thuiswedstrijden, bestaande uit een wit shirt met verticaal rode baan over borst en rug, rode kraag en rode mouwomslagen, alsmede een witte broek en witte kousen met rode omslag.”

Dat is het. Meer staat er niet geschreven over ons thuisshirt. Er staat dus ook niks over de precieze kleur rood, de breedte van de rode baan, de positionering van logo’s en sponsors, de hoeveelheid aan sponsoruitingen, de mogelijkheid van extra strepen of het toevoegen van andere kleuren. En dus ook niks over het wel of niet mogen doorbreken van de rode baan. Laat staan welke precieze vorm die moet hebben.

Over de kleur van de bedrukking is ook niks opgenomen. Gezien al het klatergoud van afgelopen seizoen best een extra zinnetje waard, wat ons betreft. Ajax sprak bij de lancering over gouden details, maar feitelijk werd er een derde kleur toegevoegd aan het thuisshirt. Zou zo’n directiebesluit überhaupt niet moeten worden voorgelegd aan de Vereniging AFC Ajax?

Wel is volgens de statuten goedkeuring nodig voor het wijzigen van de rode omslag van de kousen (nu Adidasstrepen), rode kraag en rode mouwomslagen. Deze bepaling lijkt echter voor saus in de statuten te staan, want er wordt al jaren aangerommeld met de kragen, biezen en kousomslagen. Er is te veel ruimte voor interpretatie.

Zonde, want het Ajaxshirt is geen speeltuin.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >