Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De lijst: opmerkelijke zaken in bedroevend seizoen 2022/2023

Seizoen 2022/2023 was een voetbaljaargang om snel te vergeten. Toch waren er ook nu weer genoeg zaken die opvielen rondom onze club. Net als in het Ajax Jaarboek blikken we terug. Ditmaal met een lijstje.

09 juni 2023 - 11:07
Lijst Hoofdfoto 1200
De trots blijft altijd. © De Brouwer

Shirt vol kitscherig klatergoud
Het klassiek ogende thuisshirt van seizoen 2021/2022 viel bij veel supporters goed in de maak. ‘Die ouwe’ trots op de borst en weinig tierelantijnen eromheen. Dat smaakt naar meer, zou je zeggen. Ajax dacht daar kennelijk anders over, want de club presenteerde in juni een nieuw thuistenue vol kitscherig klatergoud.

Het traditionele logo verdween weer van het shirt en de club sprak over een subtiele integratie van de kleur goud. Subtiel?! De gouden rugnummers schreeuwden ons toe. Er werd doodleuk een derde kleur aan het traditionele wit-rood-wit toegevoegd, onder het mom van ‘de gouden standaard’. Een miskleun, als je het ons vraagt. Zeker nu we weten hoe het seizoen vervolgens is verlopen.

Het laatste kunstje van Antony
Als we terugdenken aan het afgelopen seizoen, dan overheerst het chagrijn. Zelden konden we op de banken staan om onze club hartstochtelijk toe te juichen. Wanneer dat nog wel lukte? In de thuiswedstrijd tegen FC Groningen op 14 augustus. Ajax won met 6-1, mede dankzij een onnavolgbare Antony.

Het betekende zijn laatste dans in de Johan Cruijff Arena. Hoogstpersoonlijk draaide de Braziliaan de verdedigers van Groningen hoorndol. Zijn weergaloze treffer staat ons nog helder voor de geest. Toch zijn we ook niet vergeten dat hij daarna zijn kont tegen de krib gooide. Voor honderd miljoen (!) vertrok de vleugelflitser even later naar Manchester United.

Antony 1200

Antony zwaait af in een thuisshirt vol klatergoud. © Pro Shots

Krankzinnige transferperiode
De transfer van Antony betekende het laatste vuurwerk van een idiote transferperiode. De hele zomer struinden we het internet af om als eerste de laatste nieuwtjes te spotten. En wat gebeurde er veel, al was vooral de uittocht van sterkhouders groot. Noussair Mazraoui, Lisandro Martínez, Nico Tagliafico, Ryan Gravenberch en Sébastian Haller trokken allen de deur van de Arena achter zich dicht.

Daarmee verloor Ajax wel heel veel kwaliteit in één transferzomer. Weliswaar stond daar de komst van jongens als Steven Bergwijn, Calvin Bassey, Jorge Sánchez en Owen Wijndal tegenover, maar dat bleken allerminst allemaal voltreffers. Toch werd er meer dan honderd miljoen euro uitgegeven aan versterkingen. Een absoluut record voor onze club.

Rangers strooit zand in de ogen
Door een 4-0-overwinning op Rangers FC mochten we aan het begin van het seizoen nog even op een roze wolk rondzweven. De Johan Cruijff Arena stond in vuur en vlam. Sommige media spraken over het beste Ajax ooit, ondanks dat Alfred Schreuder de euforie toen al probeerde te temperen.

Met de eclatante zege werd ons zand in de ogen gestrooid. Rangers was niet van het niveau dat je in de Champions League verwacht. Ajax bleek later in het seizoen veel minder sterk dan gehoopt. De emotie bij de in het miljoenenbal debuterende Bassey, was dan weer wel mooi om te zien.

Aanbevolen
Scoor Ajax Jaarboek 2022/2023 met korting!

Ongekende gastvrijheid in Liverpool
We kunnen het natuurlijk uitgebreid over de wedstrijd op Anfield hebben (2-1-nederlaag), maar vooral de gastvrijheid in Liverpool is ons bijgebleven. De ontspannen sfeer aan de overkant van de Noordzee voelde als een walhalla. In de pubs vloeide het bier rijkelijk en bij het stadion vormden de stewards nog net geen erehaag.

We zaten dicht op het veld, zonder een net voor onze snufferd. Agenten knuppelden er niet op los, maar vroegen of we het naar ons zin hadden. Na afloop van de wedstrijd zongen twee Ajacieden in een pub Three little birds. Wat volgde was een staande ovatie van de supporters van Liverpool. Zo kan het dus ook!

Historisch pak slaag
De thuiswedstrijd tegen SSC Napoli vergeten we het liefst zo snel mogelijk. Een lamlendig Ajax liet zich de kaas van het brood eten, met een martelgang tot gevolg. Na negentig minuten stond er een 1-6-eindstand op het scorebord. De grootste Europese thuisnederlaag ooit. Een ongekend pijnlijke veegpartij, waar we liever geen woorden meer aan vuil maken.

Felle tirade Schreuder
De druk op Alfred Schreuder nam gedurende het seizoen steeds verder toe, maar na de ruime overwinning op Excelsior (7-1) knapte er iets bij de Ajaxtrainer. Zijn felle tirade in de perszaal van de Johan Cruijff Arena blijft onlosmakelijk verbonden aan dit seizoen. Nadat in bepaalde media werd gedaan aan ‘stemmingmakerij’, liep de oefenmeester helemaal leeg.

“Ik ben er klaar mee, ik hou mijn mond niet meer. Als mensen denken dat ik een softie ben is het oké. Maar dan hebben ze nooit bij mij in de kleedkamer gezeten. Nooit. Als iemand wat over mij vindt, dan moet je me bellen. Dan geef ik antwoord, als een kerel. Van mij krijg je de waarheid te horen, ook de spelers in de kleedkamer,” aldus een zichtbaar geïrriteerde Schreuder, die in januari alsnog de laan werd uitgestuurd.

Schreuder Napoli 1200

Schreuder ziet Ajax tegen Napoli van de mat worden geveegd. © Pro Shots

Onrust rond winters WK
Aan een winters WK gaan we waarschijnlijk nooit wennen, al kwam het Ajax gezien de beroerde eerste seizoenshelft niet eens zo heel slecht uit. Door het eindtoernooi in Qatar vlogen alle internationals uit. Even weg van de club. Toch hield de onrust aan. Daley Blind zou als enige Ajacied geen succeswens van Schreuder hebben ontvangen en de verdediger was al ontevreden over het feit dat hij niet meer zeker was van een basisplaats.

De linksback kwam met de club overeen zijn contract te ontbinden, maar sprak in een statement zijn teleurstelling uit. Dit was niet hoe hij zijn afscheid bij Ajax voor zich zag. Blind senior koos ervoor niet meer terug te keren in de raad van commissarissen.

Hato klopt op de deur
Het woord ‘Ajax-DNA’ valt de laatste tijd wel erg veel. Als we het dan toch over het DNA van onze club hebben, dan hebben we het over het opleiden van eigen jeugd. Het meest genieten we als pareltjes uit de eigen opleiding doorbreken in het eerste elftal. Zoals bijvoorbeeld Jorrel Hato.

In het KNVB-bekerduel met FC Den Bosch maakte de pas zeventienjarige verdediger zijn debuut, waarna hij ook in de eredivisie elf keer zijn opwachting maakte. Vooral zijn sterke optreden in de bekerfinale was indrukwekkend. Hato won de Abdelhak Nouri Trofee als beste talent van De Toekomst. We zijn razend benieuwd hoe hij zich blijft ontwikkelen.

Ajax knakt in klassieker
Een verloren klassieker nemen we natuurlijk liever niet op in ons lijstje, maar deze was wel heel bepalend. Na de 3-2-nederlaag in de Johan Cruijff Arena raakte de landstitel definitief uit zicht. “Hier hebben we het kampioenschap verspeeld,” zei Géronimo Rulli recent. Het was zo’n moment waarop het kwartje – in een beroerd seizoen – toch nog de goede kant op had kunnen vallen. Het gebeurde niet.

Klaassen Wond 1200

De hoofdwond van Klaassen leidde tot aangescherpte maatregelen in de stadions. © Pro Shots

Aanstekerincident
Nog een klassieker in ons lijstje. Deze staat er niet in omdat Ajax in de halve finale van het bekertoernooi met 2-1 van Feyenoord won, maar vanwege het beruchte aanstekerincident. Klaassen kreeg in de vijandige Kuip het voorwerp op zijn hoofd, met een bloedende hoofdwond tot gevolg. Het duel werd uitgespeeld en de Amsterdammers drongen door tot de eindstrijd, maar voor de KNVB was het aanleiding om de regels flink aan te scherpen.

Wedstrijd van negen minuten
Die aangescherpte maatregelen hielden in dat een wedstrijd definitief wordt gestaakt wanneer er tweemaal een voorwerp vanuit het publiek op het veld wordt gegooid. De supporters van het reeds gedegradeerde FC Groningen grepen het duel met Ajax aan om hun onvrede over het gevoerde beleid kenbaar te maken. Juist ja, door vuurwerk op de mat te kwakken. We zagen zelfs een veldbestormer. Na slechts negen minuten voetbal kon arbiter Jeroen Manschot niet anders dan de wedstrijd staken.

De afgereisde Ajacieden in het uitverkochte uitvak konden zodoende onverrichter zaken weer naar huis. We gokken dat dit de kortste awayday ooit was.

Ook matige seizoenen kunnen memorabel zijn. Dat blijkt alleen al uit dit (subjectieve) lijstje. In het Ajax Jaarboek blikken we uitgebreid en volledig terug op het afgelopen voetbaljaar. Als lid van SV Ajax scoor je het Ajax Jaarboek met korting. Plaats nu een pre-order!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >