Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Sommige dingen veranderen nooit

Waar Ajax vrijdag de traditionele bosloop weer van stal haalde, daar is sportpark De Toekomst zaterdag de plaats van handeling. We kijken vanaf de zijlijn toe hoe de Ajacieden hun eerste veldtraining afwerken.

01 juli 2023 - 14:04
Trainingblog800
Het is kletsnat op De Toekomst. © Ajax Life

Het benauwde weer in het Amsterdamse bos heeft plaatsgemaakt voor Nederlands hondenweer. Het is werkelijk kletsnat. De spionage-eenden die vorig jaar een glimp van de eerste veldtraining probeerden op te vangen, zijn er overigens dit keer niet in geslaagd onopgemerkt onder de slagboom door te waggelen.

Ondertussen hebben de nodige journalisten zich langs het trainingsveld verzameld, fijn en droog onder de uitgeklapte paraplu's. Als ik ‘s ochtends de deur uitga, kan ik kiezen tussen een blauwe en rood-witte variant. Die keuze is natuurlijk snel gemaakt. Dat het ding half kapot is, neem ik voor lief.

De spelers lijken in ieder geval geen last te hebben van de weersomstandigheden. Er ligt nog geen seconde een bal op het veld, of Davy Klaassen en Steven Berghuis gaan er mee aan de haal. Iedere amateurvoetballer herkent het fenomeen. Sommige dingen veranderen nooit.

Daarna streept Pasveer een bal richting Witschge, die ‘m doodleuk achter het standbeen aanneemt.

De groep wordt vervolgens in tweeën gesplitst, met aan de ene kant de jonkies onder leiding van Said Bakkati en aan de andere kant een deel van de A-selectie onder toeziend oog van Hedwiges Maduro. Er wordt een positiespel gespeeld. ‘Voor je kijken’, ‘opendraaien’ en ‘driehoekjes maken’ zijn de termen die we het vaakst horen. Maduro lijkt op het trainingsveld prima in zijn element, alsof hij nooit is weggeweest.

Als de groepjes van veldkant moeten wisselen, zet Remko Pasveer na een sprint een tackle in. Glijden over nat gras. Ook zoiets wat op het amateurveld net zo goed gebeurt. Daarna streept de doelman een bal richting Richard Witschge, die ‘m doodleuk achter het standbeen aanneemt. Zoals gezegd: sommige dingen veranderen nooit.

Na afloop van het positiespel neemt Bakkati de ietwat ingetogen Jorrel Hato apart. De assistent-trainer maakt praatgebaren met zijn hand. Meer en duidelijker communiceren, zo is de boodschap. De jongeling, die zowel in de lengte als breedte lijkt gegroeid, luistert aandachtig. De training wordt afgesloten met een partijspel.

Terwijl de talenten ballen moeten rapen, meldt Maurice Steijn zich langs de rand van het veld bij de aanwezige journalisten. Een vriendelijke handdruk en kort gesprekje volgt. Zaterdag waren er geen supporters aanwezig, maar over meer openbare trainingen wordt zeker nagedacht, zo vertelt Steijn. Dat lijkt ons een uitstekend idee.

Het is inmiddels gestopt met regenen als de laatste spelers het veld afdruppelen. Ook het aanwezige journaille keert weer huiswaarts. Over twee weken meldt het grootste deel van de internationals zich weer. Sommigen iets later. Dan begint het echte werk.

We kunnen niet wachten!

Aanbevolen
Wijndal en Hato raken van padje af tijdens bosloop

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >