Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Herzogenaurach dag 5: laatste training, blauw fietsje en persdag

Het is alweer vrijdag als de Ajacieden zich om 10.30 uur melden voor de laatste training in het huis van Adidas. Het is eveneens de dag waarop media in gesprek gaat met Maurice Steijn en aangevraagde spelers. Hoe dat allemaal ging, lees je hieronder.

28 juli 2023 - 19:32
Fiets 1200
De hele week zagen we deze fietsjes. © AFC Ajax

Terwijl de Ajacieden warmdraaien in de gym, haal ik voor de zoveelste keer koffie bij de Mc Donald’s. De grote gele M staat net buiten het terrein. Ik bestel ook een besuikerde afpeltasche. “Vorsicht, es is heiß,” waarschuwt de zonneklep voor me. Ik knik ja, maar verbrand twee tellen later toch mijn tong.

Met een beker koffie en een zere muil stap ik de auto in om twee minuten later het hek door te mogen rijden. Het trainingsveld is afgezet met zwart-witte Adidaslinten. Het is de traditionele persdag, dus Ajax verwacht meer mediavertegenwoordigers. Ook laten veel medewerkers van het sportmerk hun gezicht zien. Sommigen wonen op het complex, samen met hun gezin.

Vanaf de tribune zien zij hoe de Ajacieden in kringetjes van zes over het veld gaan. Ze houden elkaars hand vast, de bal overkoppend naar elkaar. Ze moeten als één organisme richting een geïmproviseerde korf bewegen, om daar de bal in te koppen. Het ziet er tamelijk koddig uit.

We spotten een nieuwe speler, want Witschge doet vrolijk mee. Als de bal zijn kant opgaat, schreeuwt Steijn: ‘Jaaaa, Rieeeesssss!’

We zien dat Gabriel Misehouy, Kian Fitz-Jim, Mateja Milovanovic, Diyae Jermoumi en Sten Kremers niet meetrainen. Dit vijftal heeft het trainingskamp al verlaten en behoort zaterdag niet tot de wedstrijdselectie voor het oefenduel met FC Augsburg. Mogelijk spelen zij elders een oefenpot met Jong Ajax. Mohammed Kudus is andermaal afwezig. Hij heeft nog altijd last van zijn enkel.

De overgebleven spelers worden door Steijn onderworpen aan een fijne afwerkoefening. Op hoog tempo worden voorzetten vanaf links en rechts op telkens twee inlopende mensen afgevuurd. We spotten een nieuwe speler, want Richard Witschge doet vrolijk mee. Als de bal zijn kant opgaat, schreeuwt Steijn: “Jaaaa, Rieeeesssss!” De naamgever van de hooghoudbokaal peert de bal echter de totaal verkeerde kant op. Het zorgt voor groot plezier.

Toch zien we kortstondig frustratie bij Davy Klaassen. De voorzetten zijn niet op maat of worden niet tijdig gegeven. Francisco Conceição krijgt de bal ook niet helemaal op de juiste wijze, maar met een halve omhaal maakt hij er alsnog het beste van. En niet zo’n beetje ook. De bal vliegt heerlijk binnen. Dat vinden de mensen langs de kant schitterend.

Ajax Media maakt er ongetwijfeld een mooie video van. De sessie wordt gefilmd vanaf een soort hoogwerker met een plateau erop. Daar bovenop staat weer een voetbaldoel met een zeil eroverheen gespannen. Gezien de hevige regenval van de hele week is dat een uitstekend idee. Creatief ook. We hopen zulke vindingrijkheid komend seizoen ook binnen de lijnen te zien.

De training duurt korter dan de voorgaande dagen, want de traditionele persdag staat op de planning. De Ajaxwatchers krijgen na de lunch volop tijd aangevraagde spelers te spreken. De interviews vinden plaats op het deel van fort Adidas, waar de voetballers verblijven. De instructie is helder: we moeten een mevrouw op een blauw Adidasfietsje volgen met onze auto’s.

Een autocolonne van Ajax Life, De Telegraaf, Voetbal International, Algemeen Dagblad, ESPN en AT5 rijden tergend langzaam, maar braaf achter het blauwe fietsje aan.

En zo rolt een autocolonne van Ajax Life, De Telegraaf, Voetbal International, Algemeen Dagblad, ESPN en AT5 tergend langzaam, maar braaf achter het blauwe fietsje aan. Rollend over de campus valt weer op hoe enorm groot het is. We zien enorme gebouwen waar wordt gewerkt. Ook zijn er woningen waar medewerkers en hun gezinnen verblijven. Er zijn zwembaden, klimmuren, padelbanen, basketbalvelden, tennisvelden, (beach)volleybalvelden, een enorme gym en vast nog veel meer.

De persdag wordt interessant, zeker als Steijn aanschuift voor een eerlijk, uitgebreid en openhartig gesprek. Hij trekt ruim drie kwartier uit om de vragen van de schrijvende media te beantwoorden. Voor ons magazine Ajax Life zitten we met de talentvolle Mika Godts. Wat een ontzettend leuk joch is dat! Voorlopig heeft hij als speler van Jong Ajax nog geen eigen plek in de kleedkamer van de Johan Cruijff Arena, maar hij wil dat snel veranderen.

Als de interviews erop zitten, pakken staf en spelers hun spullen. De Adidas World of Sports campus wordt uitgezwaaid. Ze stappen met z’n allen de bus in en reizen alvast af naar Augsburg. Daar gaat het hele spul een hotel in om de trainingsweek een dag later in de WWK Arena af te sluiten met een oefenduel tegen de plaatselijke FC.

Ook daar zijn we namens Ajax Life uiteraard bij.

Tschüss!

Aanbevolen
Steijn wil geen opgefokt en irritant gedrag zien bij Ajaxspelers

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >