Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf dingen die je moet weten over FC Den Bosch - Ajax

Ajax gaat in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi op bezoek bij FC Den Bosch. Richting het eerste fluitsignaal is al veel over het duel te vertellen. Waarom is er geen VAR aanwezig? Wie staat er onder de lat? Waarom speelt Ajax in het derde shirt? Je leest het hieronder allemaal!

11 januari 2023 - 08:50
Rulli 1200 (3)
Ja man, trek je handschoenen maar aan! © AFC Ajax

Europese uitstraling in De Vliert
De Ajacieden trekken in Den Bosch het derde shirt over de schouders. Of het Europese shirt, zo je wilt. Knappe koppen zijn overeengekomen dat de teams zo het meest onderscheidend zijn binnen de lijnen. Het reguliere donkerblauwe uittenue bleef achter in Amsterdam. Ajax liet bij de presentatie van het derde tenue al weten dat het shirt ook in de eredivisie of het KNVB-bekertoernooi mocht worden gedragen, al draagt de club het shirt liever alleen in Europees verband.

Verder opvallend: ditmaal is Daily Paper als merknaam op de voorkant zichtbaar. Subtiel onder het clublogo. In Europees verband werd dit door de Uefa nog verboden. Ook de rugnummers zien er in De Vliert uit zoals oorspronkelijk bedacht. In Europa waren die gitzwart, maar binnen de eigen competities mogen de door Daily Paper vormgegeven rugnummers met kekke motiefjes worden gebruikt.

Winst voorkomt zeldzaam slechte reeks
Ajax heeft al vier duels op rij niet gewonnen. De reeks begon met een 1-2-verliespartij tegen PSV. Daarna werd ook niet meer gewonnen: Vitesse (2-2), FC Emmen (3-3) en NEC (1-1).

Het is lang geleden dat Ajax in één seizoen vijfmaal achtereen niet won. Daarvoor moeten we terug naar 2006, toen Henk ten Cate nog aan het roer stond. In november ging het achter elkaar mis tegen PSV (0-1), FC Twente (1-1), Sparta Praag (0-0), Sparta (3-0) en Espanyol (0-2).

Ajax weet het doel nog wel te vinden, maar incasseert simpelweg ook te veel doelpunten. Al veertien wedstrijden achtereen houdt Ajax de poorten niet gesloten. De laatste keer dat een clean sheet werd behaald, was op 10 september tegen sc Heerenveen. Het werd toen 5-0. Ajax gaat dus op jacht naar de volgende ronde in het KNVB-bekertoernooi en tevens de eerste clean sheet in vijftien duels.

Aanbevolen
Met welke spelers reisde Ajax in 2004 naar FC Den Bosch?

Schreuder lijkt voor Rulli te kiezen
Als we de woorden van Alfred Schreuder moeten geloven – en waarom zouden we dat niet doen – staat Gerónimo Rulli tegen de Bosschenaren onder de lat. “De kans is natuurlijk ook groot dat hij gaat spelen,” vertelde de trainer via het eigen clubkanaal. “Hij was bij het WK tweede keus bij Argentinië. Ook bij Villarreal speelde hij de afgelopen tijd niet, dus hij moet nu wel minuten maken. Hij maakt een goede indruk. Hij voetbalt goed mee, is fanatiek, atletisch en snel.”

Het zal voor Remko Pasveer een mentaal tikje zijn. De keeper stelde na het gelijkspel op bezoek bij NEC al dat de trainer niet met hem sprak over de komst van een nieuwe keeper en wat dat zou betekenen voor zijn rol. Het is allemaal niet bijster handig. Pasveer toonde zich echter strijdvaardig en gaf meteen aan dat hij nooit opgeeft en blijft knokken voor zijn plek.

Ziekenboeg door absentie Brobbey nog voller
Schreuder stelde dat Ajax in Den Bosch waarschijnlijk niet kan beschikken over Brian Brobbey. De spits viel in Nijmegen uit met een schouderkwetsuur en lijkt daar nog onvoldoende van hersteld. Schreuder een dag voor het bekertreffen: “Brian kan nog niet trainen, dus ik denk dat de wedstrijd tegen Den Bosch te vroeg komt.” Pfff, dat kan er ook nog wel bij.

De oefenmeester gaf immers aan dat ook Mohammed Kudus, Steven Bergwijn en Steven Berghuis wederom niet afreizen. Zij kampen allemaal nog met griepverschijnselen. Daar is nu ook Jurriën Timber bijgekomen. Schreuder moet dus puzzelen, maar gaf prijs dat hij met zijn sterkst mogelijke opstelling aantreedt. “De beker is een hele grote prijs,” zo klonk het vastberaden.

Nog geen VAR aanwezig 
In deze fase van het bekertoernooi is nog geen videoscheidsrechter aanwezig. Later in het toernooi wordt wel een beroep gedaan op de VAR, maar nu dus nog even niet. Dat heeft vooral te maken met het operationele aspect. In de eerste fase van het toernooi zijn nog veel amateurclubs actief. Zij hebben – in tegenstelling tot de stadions van betaald voetbalclubs – geen directe verbinding met het KNVB Replay Center.

FC Den Bosch en Ajax trappen woensdag om 21.00 uur af in De Vliert. Het duel staat onder leiding van Edwin de Graaf. Hij wordt ondersteund door assistent-arbiters Rens Bluemink en Patrick Inia. Richard Martens is de vierde official.

Aanbevolen
Schreuders elf: kies jij voor ervaring of talent in bekerduel met Den Bosch?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >