Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga opende bespreking door plaatje van ranglijst te laten zien

Als interim-trainer boekte John Heitinga met Ajax een broodnodige overwinning op Excelsior (1-4). Voorafgaand aan het duel hamerde hij op het feit dat hij een reactie bij de spelers wilde zien.

29 januari 2023 - 17:56
Heitingaexcaja800
Opeens stond Heitinga langs de lijn bij Ajax 1. © Pro Shots

Voordat Heitinga ingaat op de hectiek van de afgelopen dagen, analyseert hij de wedstrijd. De oud-verdediger zag een goed Ajax in de openingsfase. “Maar daarna heb ik me mateloos geïrriteerd aan ons eigen spel. Ballen die we in de voeten schuiven van de tegenstander, resulteren in grote kansen. In bepaalde fases waren beide backs weg. Dat is killing.”

Terug naar de afgelopen dagen, die voor iedereen binnen Ajax onrustig waren. Niet in de laatste plaats voor Heitinga. “Ajax heeft mij een paar weken geleden benaderd om de assistent van Alfred Schreuder te worden. Daar heb ik best lang over moeten nadenken. In eerste instantie zei ik ‘nee’. Donderdag kwamen we toch overeen dat ik assistent-trainer zou worden. Een paar uur later zag de wereld er heel anders uit.”

Na het ontslag van Schreuder moest er snel worden geschakeld. Plots stond Heitinga voor de groep. “Ik wilde het vooral kort en scherp houden. Ik heb gehamerd op het feit dat we een reactie moesten geven. Ik heb de bespreking geopend met het laten zien van een plaatje van de ranglijst. Waarom? Omdat we Champions League willen spelen. We moeten ons allemaal realiseren dat er iets moet veranderen om dat doel te behalen.”

Aanbevolen
Tadic enthousiast over Heitinga als hoofdtrainer van Ajax

Of het voor Heitinga nog een groot verschil maakt of hij voor een groep met jonge spelers of de selectie van het eerste elftal staat? “Ik heb de spelers van het eerste weinig aan het werk gezien, omdat we met Jong Ajax vaak gelijktijdig trainen. Ik ben alleen mee geweest naar Marbella. Voor mij beginnen de jongens dus op nul. Goed is goed, slecht is slecht. Dan maakt het me niet uit wie er voor me staat.” 

Heitinga stelt dit seizoen sowieso bij het eerste te blijven, maar weet nog niet in welke rol. Of hij het ambieert definitief hoofdtrainer van Ajax te worden, laat hij in het midden. “Het gaat erom dat je een klik met de groep hebt. Je kan de beste tactische trainer zijn die er is, maar de spelers moeten het voor je doen. Het is uiteindelijk een keuze van de club.” 

Het voelde voor Heitinga hoe dan ook als een eer om Ajax – al dan niet tijdelijk – te mogen coachen. “Ik kwam op zeven- of achtjarige leeftijd bij Ajax. Ik heb de jeugdopleiding doorlopen, ben ballenjongen geweest, heb de aanvoerdersband gedragen en de jeugd getraind. Ik heb hier bijna alles meegemaakt. Dit is een blijk van waardering. Ik heb ervan genoten.”

Aanbevolen
Ajax weet weer wat winnen is na zege op Excelsior en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >