Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax weet weer wat winnen is na zege op Excelsior en dit valt op

Na zeven competitieduels op rij niet te hebben gewonnen, heeft Ajax eindelijk weer een zege geboekt. Onder leiding van John Heitinga werd Excelsior met 1-4 verslagen. Dit viel op in het stadion met die veel te lange naam.

29 januari 2023 - 16:19
Excajaverslag800
Klaassen schreef maar weer eens een treffer bij. © Pro Shots

Heitinga zet Tadic in de spits
De stofwolken rond het ontslag van Alfred Schreuder waren nog maar net neergedaald, of de wedstrijd tegen Excelsior diende zich alweer aan. Heitinga stond in Kralingen langs de lijn. Of dat eenmalig was of tot het einde van het seizoen? Daar kon de oud-verdediger nog niks over zeggen. “Zolang je niks hoort, ben ik trainer van Ajax,” zo vertelde hij aan ESPN. 

Heitinga kwam zondag bij de wedstrijdbespreking pas tot de opstelling. Daarin maakte hij een paar opvallende keuzes. Zo kreeg Owen Wijndal een basisplaats, stond Dusan Tadic in de spits en speelde Mohammed Kudus vanaf rechtsbuiten. Calvin Bassey en Brian Brobbey vonden zichzelf terug op de bank. Ondertussen voegde Jurriën Timber zich bij de club van honderd.

Aanvallen met de achterdeur open
Nadat ‘Oh Johnny’ was ingezet door het uitvak, werd er afgetrapt voor een opnieuw belangrijke pot. Heitinga hoopte op bezoek bij Excelsior een aanvallend Ajax te zien, dat ten koste van alles wilde winnen. De Ajacieden lieten in opbouwend opzicht dan ook een stuk meer gretigheid zien dan in de afgelopen weken.

Excelsior groef zich in, terwijl Ajax zich een weg door de Rotterdamse defensie heen probeerde te combineren. Dat lukte met vlagen vrij aardig. Davy Klaassen wurmde zich het zestienmetergebied in, werd aangetikt en verdiende een pingel. Tadic bleef vanaf de stip ijzig kalm en schoot overtuigend raak.

Aanvallend zag het er prima uit, maar in de omschakeling lag het keer op keer open. Telkens als er balverlies werd geleden, kon Excelsior richting het doel opstomen. De paal voorkwam dat de thuisploeg op gelijke hoogte kwam, terwijl Rulli driemaal moest ingrijpen bij een kansrijke situatie voor de Kralingers.

Een tegengoal kon eigenlijk niet uitblijven. En ja hoor, na ruim een halfuur ging het mis. Chouhaib Driouech kreeg alle vrijheid om de bal op het hoofd van Redouan El Yaakoubi te leggen, waarna hij geplaatst binnenkopte. Zo werd er maar weer eens een uitroepteken achter de defensieve problemen van Ajax gezet.

Altijd weer Klaassen
Op basis van het kansenaantal, had Excelsior eigenlijk met een voorsprong de rust in moeten gaan. Het tegenovergestelde gebeurde. Tadic werd in de zestien aangespeeld, schermde de bal goed af en legde klaar voor Klaassen. En als de middenvelder op die plek mag aanleggen, is het bijna altijd raak. Zo ook nu, waardoor Ajax alsnog met een voorsprong de kleedkamer opzocht.

Het Rotterdamse gevaar was na rust nog niet geweken. Zo zette Maxime Awoudja zijn ploeg vanuit een vrije trap bijna weer naast de bezoekers, ware het niet dat Rulli opnieuw redding bracht. Ook het verdedigen van standaardsituaties blijft een serieus punt van aandacht bij Ajax. Ditmaal liep het goed af.

Net als voor rust volgde er kort na een schrikmoment een Ajaxdoelpunt. Kudus haalde vanaf afstand hard uit en zag zijn bal via de binnenkant van de paal binnenvliegen. Tadic mocht wederom een assist bijschrijven. Devyne Rensch gooide de wedstrijd in het slot met een heerlijk geplaatst schot in de verre hoek.

Zo boekte Ajax voor het eerst in zeven competitieduels weer een zege. Een broodnodige driepunter, die onze club hopelijk weer op het juiste spoor zet. Of de weg naar boven hiermee is ingezet? We kunnen het alleen maar hopen.

Hup, Ajax!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >