Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Feyenoord - Ajax

Alfred Schreuder wilde niet zover gaan om de klassieker van zondag een ‘cruciaal duel’ te noemen, maar zo voelen wij dat als supporters wel. Natuurlijk is de ontmoeting in veel opzichten cruciaal. Hieronder diverse bespiegelingen richting de aftrap van de wedstrijd van het jaar.

21 januari 2023 - 13:29
Timber Feyaja 1200
Timber baas over de bal, hopelijk zondag ook. © Pro Shots

Klaassen: ‘Deze klassieker extra beladen’
Davy Klaassen weet als kind van de club als geen ander wat klassiekers betekenen. Hij speelde er al genoeg en weet hoe ze moeten worden gewonnen. De confrontatie van zondag is er echter wel eentje onder totale hoogspanning. De middenvelder is zich daar erg van bewust, vertelt hij in het Algemeen Dagblad.

“We spelen tegen de grootste rivaal. Dan gaat het er al harder aan toe dan normaal. Je vecht voor je club. Voor je stad ook. Dat is een gevoel dat moeilijk is uit te leggen. Dat komt ook omdat Ajax en Feyenoord allebei grote clubs zijn. Echte clubs van oudsher, ook vanwege hun grote achterban.”

Klaassen schaamt zich voor de huidige gang van zaken bij Ajax en weet dat het een cruciaal treffen is in De Kuip. Bij verlies is de huidige koploper met acht punten ver weg, terwijl een zege Ajax serieus dichterbij brengt.

Verliezen van Feyenoord deed Klaassen maar weinig. “Ik verloor één klassieker. Mijn eerste. Daarna speelde ik ook tegen Feyenoord, waarbij ik vooraf dacht: deze winnen we waarschijnlijk wel. Of de titelstrijd was al beslist. Nu staat er veel op het spel. Daarom is deze klassieker ook extra beladen.”

Alfred Schreuder kan beschikken over vrijwel al zijn spelers. Hij mist Devyne Rensch door een schorsing, terwijl ook Florian Grillitsch, Youri Baas, Ahmetcan Kaplan en Jay Gorter ontbreken wegens ziekte of blessures.

Aanbevolen
Schreuder hekelt gebrek aan communicatie clubleiding

Ajax vaak op dreef in De Kuip
Van de laatste vijf competitieduels in De Kuip won Ajax er drie. Vorig seizoen won onze club met 0-2, een seizoen eerder met 0-3 en in seizoen 2017/2018 stond er een 1-4-eindstand op het scorebord. Een seizoen ervoor kwamen de Ajacieden niet verder dan een 1-1-puntendeling. De oren werden in 2018/2019 serieus hard gewassen: 6-2. Het was wel de laatste thuiszege van Feyenoord op Ajax.

De statistieken vertellen dat Ajax 65 eredivisieduels speelde in De Kuip. Daarvan won het er 24. De punten werden 22 keer verdeeld en negentienmaal won de thuisploeg.

In het kader van een aardig weetje: de eerste Feyenoord - Ajax werd gespeeld op 9 oktober 1921. Er was ook meteen veel te doen rondom de wedstrijd. De Amsterdammers wonnen de tweestrijd met 2-3, maar zo ging de uitslag niet de boeken in. Deze werd uiteindelijk op 2-2 vastgesteld na protest van Feyenoord.

De thuisploeg reclameerde na afloop tegen het eerste Ajaxdoelpunt. Want was die bal eigenlijk wel over de doellijn geweest...? De zogeheten protestcommissie besloot enkele weken later (serieus!) om de eerste Amsterdamse treffer alsnog te annuleren. Het zou vandaag de dag natuurlijk allemaal niet meer kunnen. Mede daardoor eindigden de Rotterdammers op de tweede plaats achter Blauw-Wit, maar voor ons aller Ajax. Het verschil? Eén puntje.

Aanbevolen
Schreuder maakt Timber tweede aanvoerder achter Tadic

Kökcü blijft met hoofd uit de wolken
Captain Orkun Kökcü schoof aan bij de persbabbel van Feyenoord. Hij vertelde over hoop in de havenstad. “Ik hoor veel van supporters dat dit dé kans is om Ajax te pakken. Dat is wel eens anders geweest. De wedstrijd leeft enorm. Als groep hebben we dat afgedwongen. We geven Rotterdammers weer een trots gevoel, maar we mogen niet met ons hoofd in de wolken lopen. We moeten bescheiden blijven. Er schuilt ook een gevaar in het hebben van te veel vertrouwen. Het is niet zo dat ‘we het wel even gaan doen tegen Ajax’, dat lijkt me duidelijk. Het is de grootste wedstrijd van Nederland.”

Feyenoord en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in De Kuip. Het duel staat onder leiding van Serdar Gözübüyük, terwijl Pol van Boekel de VAR van dienst is.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >