Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder hekelt gebrek aan communicatie clubleiding

Alfred Schreuder heeft geen spijt van zijn beslissing om hoofdtrainer van Ajax te worden. Ondanks alle tegenslagen, verwacht hij nog altijd dat zijn ploeg in mei met de schaal staat. Wel lezen we tussen de regels door dat de vijftigjarige oefenmeester steun vanuit de clubleiding mist.

21 januari 2023 - 13:16
Schreuder Clubleiding 1200
Schreuder verwacht dat Ajax kampioen wordt. © Pro Shots

In een uitgebreid interview met De Telegraaf houdt Schreuder zichzelf een spiegel voor. Ook beseft hij zich terdege dat alle zaken rondom Ajax onder een vergrootglas liggen. De soms vlijmscherpe pijlen van supporters en media zijn al een tijdje op zijn persoon gericht. Toch zou Schreuder – ook met de wetenschap van nu – het hoofdtrainerschap bij Ajax niet hebben geweigerd.

“Ik heb een goede band met Ronald Koeman. Toen Ajax zich meldde, zei hij letterlijk: ’Voor Ajax is het nooit het goede, maar ook nooit een slecht moment. Moeilijk is het altijd. Zoiets moet je doen als je de kans krijgt’. Natuurlijk had ik niet verwacht dat er zó veel spelers zouden vertrekken.” 

Het waren er dertien om precies te zijn, waarvan acht potentiële basisspelers. Dat is simpelweg teveel om het verlies aan kwaliteit voldoende op te vangen. Schreuder beaamt dat hem bij zijn aanstelling een ander plaatje was geschetst.

“Er is me toegezegd dat er maximaal vier spelers zouden worden verkocht, maar door de bedragen die werden geboden, begreep ik wel dat de clubleiding overstag ging. Ajax heeft er bewust voor gekozen het zo te doen, maar dan weet je dat het voor een trainer in het begin moeilijker kan worden. Ik was er natuurlijk niet blij mee dat Antony wegging. We hebben nog altijd een prima groep, maar hij was een extra wapen.”

Ondanks de enorme leegloop in de zomer hoorde je Schreuder niet hardop klagen. Hij dealde met de situatie waarmee hij te maken kreeg. Achteraf baalt hij dat destijds niet duidelijk naar de achterban is gecommuniceerd hoe de vlag erbij hing.

Aanbevolen
Schreuder maakt Timber tweede aanvoerder achter Tadic

“Ik denk dat het goed was geweest als de clubleiding aan het einde van de transferwindow de werkelijke stand van zaken had gecommuniceerd,” vervolgt Schreuder, die hier tot enkele weken geleden op moest wachten. “In de winterstop is het wel uitgesproken door Klaas Jan Huntelaar.”

Met het benoemen van Huntelaar valt direct op dat Edwin van der Sar helemaal niet ter sprake komt. De algemeen directeur zou in tijden van crisis voor zijn manschappen moeten staan, maar is al tijden onzichtbaar. Steun is voor de spelers en technische staf juist nu ontzettend belangrijk. Net zoals Erik ten Hag altijd wist dat hij rugdekking had van Marc Overmars.

“Voor Ajax is het belangrijk dat er een technisch directeur komt als opvolger van Marc en een technische man in de RvC als vervanger van Danny Blind. Zodat we de korte lijnen kunnen herstellen zoals die er waren met Blind, Overmars en Ten Hag. Voor Hamstra en Huntelaar is het nadelig dat zij niet de volledige verantwoordelijkheid krijgen en dragen. Het technisch beleid gaat over teveel schijven.”

Zonder het expliciet te benoemen, merk je aan alles dat Schreuder niet blij is met de huidige gang van zaken. Hij mist openlijke rugdekking vanuit de directie en baalt van het trage proces op de transfermarkt. Het gevolg is dat hij zich als een kwetsbare koorddanser over een uiterst dun draadje begeeft. Een nederlaag in de klassieker kan Schreuder zomaar fataal worden.

“Uiteindelijk weet je dat natuurlijk niet, maar ik vind het wel goed dat mensen zich inmiddels uitspreken en aangeven in welke fase we bij Ajax zitten. Het is een ander Ajax dan in de afgelopen jaren. Dat is duidelijk.”

Schreuder benadrukt dat jongens als Calvin Bassey en Francisco Conceição de tijd moeten krijgen. Net zoals dit in het verleden bij Edson Álvarez en Lisandro Martínez het geval was. De realiteit leert echter dat je bij Ajax weinig tijd krijgt wanneer het sportief niet goed loopt. En de Amsterdammers krijgen momenteel klap na klap te verwerken. Toch rekent Schreuder erop dat de schaal aan het einde van de rit ‘gewoon’ in de Johan Cruijff Arena belandt.

“Ik zie namelijk een omslag in energie in de selectie,” legt hij uit. “Omdat we kwalitatief een goede selectie bezitten, komen de aanwezige kwaliteiten uiteindelijk aan de oppervlakte en trekken we in mei in de eredivisie aan het langste eind.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >