Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder maakt Timber tweede aanvoerder achter Tadic

Alfred Schreuder hield zichzelf tijdens de winterstop een spiegel voor. Een stukje zelfkritiek en zelfreinigend vermogen, zogezegd. Hij kwam tot een aantal inzichten en voerde diverse wijzingen door.

21 januari 2023 - 09:39
Timber 1200
Timber wordt belangrijker gemaakt. © Pro Shots

“Ik ben een trainer die ervaren spelers vraagt zelf met oplossingen te komen, omdat ze dan ook tijdens wedstrijden dingen kunnen omzetten,” vertelt Schreuder in De Telegraaf. “Ik wil niet alles voorkauwen. Toch kwam ik tot de conclusie dat de spelers meer input van de trainer verwachten.”

“Hapklare brokken, ja. Die signalen kwamen uit de groep,” is Schreuder eerlijk. “Misschien was het een verkeerde inschatting van me, omdat het bij Club Brugge wel werkte en het bij Ajax in de beginmaanden heel goed liep. Door alle wijzigingen in de Ajaxselectie willen de spelers meer structuur vanaf onze kant. Wellicht had ik eerder moeten bijsturen.”

Aanbevolen
Schreuder: ‘Onze buitenlandse spelers kennen grootsheid van klassieker’

Dit Ajax speelt al een poosje niet met de borst vooruit. Onherkenbaar bijna. Schreuder ziet dat ook. “Ja, en dat de energie wegviel, doordat te veel spelers ontevreden waren,” concludeert de trainer. “Het leek daardoor ook met een gebrek aan discipline te maken te hebben. Dat moest eruit, want discipline en niet zo makkelijk in counters van de tegenstander lopen, is de basis van succes.”

Om het schip te keren, zocht Schreuder steun bij belangrijke spelers in de selectie. Hij wees hen aan om zijn verlengstuk binnen de lijnen te zijn als het gaat om de discipline op het veld. “Ik besprak dat met de spelers en probeerde een aantal jongens daarvoor verantwoordelijk te maken. Jurriën Timber en Edson Álvarez moeten de organisatie kunnen bewaken. Dat worden nieuwe rollen voor ze. Jurriën is vanaf de winterstop ook onze tweede aanvoerder achter Dusan Tadic.”

Tijdens trainingen liet Schreuder veel over aan zijn assistenten, maar nu neemt hij weer meer de regie in handen. “Ik heb er wel voor gekozen veel nadrukkelijker aanwezig te zijn, ja. Tussen Champions League-wedstrijden door ben je als trainer ook heel druk met andere dingen. Nu wordt er iets anders van me gevraagd."

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >