Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Timber schakelt vrij makkelijk tussen centrale posities achterin

Jurriën Timber vindt het niet erg dat hij de ene keer links centraal achterin staat en de andere keer weer rechts centraal. Dat vertelde hij woensdag in de persruimte van Stadion An der Alten Försterei, het onderkomen van 1. FC Union Berlin.

22 februari 2023 - 20:39
Timber 1200 (1)
Timber krijgt er niet het heen en weer van. © Pro Shots

Timber gaf de persconferentie samen met zijn trainer John Heitinga. De setting was anders dan gewend. Niet zittend op een stoel achter een desk, maar staand achter een katheder. “Het is een beetje apart, maar ik vind het wel wat hebben,” reageerde de verdediger met een lach.

Ook onder Heitinga is Timber zeker van een basisplaats. Toch moet hij soms schakelen. Als Calvin Bassey mag spelen, voetbalt Timber op zijn vertrouwde positie rechts centraal. Als Edson Álvarez als verdediger wordt ingezet, schuift Timber echter een plekje op naar links.

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms nog steeds naar links loop als de trainer mij rechts neerzet,” gaf Timber antwoord op een vraag van Ajax Life. “Dat doet hij zelfs als daar met Bassey een linker centrale verdediger loopt,” grapte Heitinga er knipogend achteraan.

Het geeft maar aan dat het inderdaad soms schakelen is, al vormt het geen probleem voor de jonge Ajacied. “Het maakt me eigenlijk niet veel uit. Ik vind ook dat ik op beide posities goed moet kunnen spelen.”

Wat in elk geval de laatste weken opvalt, is dat Ajax weer regelmatig de nul weet te houden. Heeft Timber daar een verklaring voor? “We staan verdedigend beter dan eerst. We kregen er veel om de oren vanuit counters. Dat gebeurt nu minder. Waar dat mee te maken heeft? Met restverdediging. Als de ene back hoog staat, moet de ander naar binnen en andersom. Daar ben ik medeverantwoordelijk voor. Het is allemaal niet zo moeilijk.”

Aanbevolen
Ajacieden vermaken zich met bingo in trein naar Berlijn

Het klinkt inderdaad allemaal vrij simpel, maar kennelijk was dat het onder leiding van Alfred Schreuder niet. Als het ‘niet zo moeilijk is’, zoals Timber stelt, waarom deden de spelers het dan niet eerder beter?

Doelman Gerónimo Rulli kreeg in elk geval credits van Timber. De gewenning ging snel. “Het belangrijkste is de communicatie naar ons toe. Hij zet ons goed neer. Ja, ik hoor hem wel achter me, hoor. Hij is goed en pakt ook gewoon veel ballen.”

Over de strijdwijze tegen Union Berlin wilde Timber niet al te veel kwijt. “We hebben een plan, maar dat ga ik niet vertellen. We hebben woensdag nog een meeting en donderdag ook. Hoe Union speelt, is bekend. We moeten het vooral bij onszelf zoeken. We hadden vorige week veel de bal, maar het leverde niks op. We creëerden aanvallend niks. Dat moeten we beter doen.”

Maar wat moet er in offensief opzicht precies beter? En wat kan Timber daar als verdediger aan bijdragen? “Van achteruit moeten we de ballen op de best mogelijke manier bij de aanvallers brengen. Dat geldt ook voor de middenvelders en hoe we staan ten opzichte van elkaar. De afstanden moeten goed zijn en dat geldt ook voor de balsnelheid. Verder moeten de aanvallers goed aanspeelbaar zijn.”

Het klinkt uit de mond van Timber allemaal niet zo ingewikkeld. Het moet alleen nog wel even gebeuren. En die opdracht wordt lastig zat tegen het collectief van de huidige nummer drie van de Bundesliga. In punten staat Union Berlin overigens gelijk met Bayern München en Borussia Dortmund.

De bal gaat donderdag stipt om 21.00 uur rollen. Dan weten we snel of Ajax ditmaal meer weet klaar te spelen dan een week eerder in Amsterdam.

18 maart, een bijzondere datum voor Ajax. © Ajax Life
Aanbevolen
Grüße aus Berlin!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >