Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ongelukkig Ajax door Union Berlin uitgeschakeld in Europa en dit valt op

Het Europese avontuur van Ajax zit erop, nadat het donderdag een 3-1-nederlaag moest slikken tegen 1. FC Union Berlin. Dit viel op tijdens een frustrerende avond in Stadion An der Alten Försterei.

23 februari 2023 - 22:47
Verslagfcuaja800
Begrijpelijke teleurstelling bij de Ajacieden. © Pro Shots

3-4-3 of 4-3-3?
De elf namen die John Heitinga het veld instuurde, waren niet verrassend. Toch was het afwachten hoe de poppetjes precies stonden. Calvin Bassey en Davy Klaassen verschenen in ieder geval aan de aftrap. Zodoende leek het alsof Ajax in een 3-4-3-formatie zou spelen. Het tegendeel bleek waar. Álvarez vormde centraal achterin een koppel met Jurriën Timber, terwijl Bassey op linksback stond. Geen Owen Wijndal dus. 

Ajax had in de openingsfase veelvuldig de bal. Eigenlijk net als in de heenwedstrijd, al voetbalden de Ajacieden nu met een stuk meer drang naar voren dan in de Johan Cruijff Arena. De ploeg van Heitinga deed best veel dingen goed, alleen in de laatste fase ontbrak het aan een stukje zorgvuldigheid. 

Pech voor Bassey
In een wedstrijd zoals deze heb je dan ook wat geluk nodig. Ajax kreeg het tegenovergestelde. De bal die Bassey in de eigen zestien op zijn arm kreeg gekopt, was uitermate ongelukkig. De verdediger kon er echt niks aan doen. Hij kon zijn arm moeilijk in het niets laten verdwijnen, maar volgens de regels is dit hands. Tja…

Nadat de scheidsrechter door de VAR richting het scherm was geroepen, mocht Robin Knoche aanleggen vanaf elf meter. Gerónimo Rulli pakte de pingel nog bijna, maar bijna is niet helemaal. Zo keek Ajax na twintig minuten tegen een 1-0-achterstand aan. 

Toch lieten de Amsterdammers zich niet uit het veld slaan. Ajax ging op dezelfde voet verder, maar hetzelfde gold voor Union Berlin. De Duitsers hadden vlak voor rust wederom het geluk aan hun zijde. Rulli greep zomaar mis bij een rollertje van Josip Juranović. Daar zag de doelman er serieus niet goed uit. En toen was het plots 2-0.

Vreugde van korte duur
Ajax stond een zware opdracht te wachten in de tweede helft, maar begon uitstekend. De scheidsrechter had nog amper gefloten voor het tweede bedrijf, of Mohammed Kudus had de bal er al in liggen. De Ghanees werkte een voorzet van Steven Bergwijn achter de Duitse doelman. Nieuwe hoop…? 

Het bleek van korte duur. Zo snel als Ajax de aansluitingstreffer maakte, zo rap tilde Union Berlin de marge weer naar twee. Uitgerekend Danilho Doekhi kopte raak uit een corner, waar overigens niet best werd verdedigd door de uitploeg. Ajax was gewaarschuwd voor de standaardsituaties van de Berlijnse club, maar het bleek aan dovemansoren gericht. 

Laatste stukje hoop verdampt na misser
Ondanks de achterstand, had je niet het gevoel dat Ajax kansloos was. Kudus kreeg zelfs een gigantische mogelijkheid zijn ploeg op 3-2 te schieten. Zo’n aanval waarvan je weet: die moet erin. De bal verdween echter niet in het net, maar naast. 

Ajax probeerde het daarna nog wel, maar slaagde er niet in de defensieve muur van Union Berlin te doorbreken. Het laatste stukje hoop verdampte wel zo’n beetje na de misser van Kudus. Zo werd het een frustrerende avond, met uitschakeling in Europa als gevolg.

Het is lastig om zo kort na een domper weer vooruit te kijken, maar Ajax kan niet anders. Rouwen en doorgaan, zo is het devies. Met de landstitel staat een veel belangrijkere prijs op het spel, al overheerst nu vooral teleurstelling. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >