Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga: ‘Orkaan van geluid geeft spelers extra kracht’

John Heitinga speelde als speler al menig Europees duel in de Johan Cruijff Arena. Nu staat hij als trainer langs de lijn. De hoofdcoach hoopt dat zijn spelers het publiek aansporen voor een orkaan van geluid te zorgen.

15 februari 2023 - 16:37
Heitingapubliek800
De wisselwerking tussen spelers en publiek moet goed zijn. © De Brouwer

Toen Heitinga als speler zijn wedstrijden in het Ajaxstadion afwerkte, was de sfeer vaak mat. Het kolkte niet. Dat is de laatste jaren wel anders, met name tijdens Europese avondjes. We vroegen de trainer ernaar tijdens de persbabbel in aanloop naar het duel met 1. FC Union Berlin. Ook Heitinga ziet dat de ambiance een stuk beter is geworden.

“Ik had het er laatst nog over. Toen we de halve finale van de Champions League haalden, zat ik samen met m’n zoon op de tribune. Dan zit je daar als supporter en liefhebber. De energie die dan in het stadion is… Dat zijn hele speciale momenten die je bijblijven,” zo antwoordt de trainer. 

Aanbevolen
Ajax moet volgens Heitinga de perfecte wedstrijd spelen tegen Union Berlin

Spelers zetten net een stapje harder als het publiek hen toezingt. Andersom reageren supporters als de Ajacieden laten zien alles te willen geven. Het is een wisselwerking. Heitinga beaamt dat. Hij heeft het niet voor niets continu over het belang van de verbinding tussen zijn selectie en de supporters. 

“Op het moment dat je een orkaan van geluid achter je hebt staan, geeft dat extra kracht. Dat moeten we donderdag weer teweegbrengen in ons stadion, in ons huis. Ongeacht wie er langs komt, we moeten een sterk collectief zijn en de verbinding hebben met de supporters.”

Wat de spelers moeten doen om een ouderwetse Europese sfeer te creëren? “Goed voetballen, druk zetten en met hoge intensiteit spelen. We moeten als collectief over het veld bewegen. Of het nou in de lengte of breedte is, de onderlinge afstanden moeten goed zijn. Dan kun je dominant voetbal spelen.”

Aanbevolen
Vier leuke weetjes over Ajax’ tegenstander Union Berlin

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >