Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga noemt veldbezetting cruciaal voor resultaat tegen Union Berlin

John Heitinga beseft dat Ajax in Berlijn beter voor de dag moet komen dan in de heenwedstrijd tegen 1. FC Union Berlin (0-0). In de Johan Cruijff Arena losten de Amsterdammers geen enkel schot op doel, terwijl donderdag een overwinning noodzakelijk is.

22 februari 2023 - 20:42
Staand Persco 1200
Een staande persco, weer eens wat anders! © Pro Shots

“Het moet zeker anders,” trapt Heitinga de persbabbel af in Stadion An der Alten Försterei. Voor de verandering zien we de hoofdtrainer en Jurriën Timber staand achter een desk verschijnen. Op dezelfde manier zoals minister-president Mark Rutte zijn persconferenties gaf tijdens de pandemie.

“De wedstrijd van vorige week leverde een hoop informatie op. We hebben een plan gemaakt voor de return tegen Union Berlin. Daarbij moeten we vooral naar onszelf kijken. We weten hoe zij voetballen. Dat zal donderdag niet anders zijn,” aldus de oefenmeester, die een nagenoeg fitte selectie tot zijn beschikking heeft.

“Alleen Ahmetcan Kaplan ontbreekt nog. Edson Álvarez deed het grootste deel van de training gewoon mee. We hebben hem alleen nog niet in de duels laten komen. Hij kan met pijn spelen, want hij is een strijder. Ik krijg nog advies vanuit de medische staf, maar ik ga ervan uit dat Edson aan de aftrap kan verschijnen, al is zijn eigen gevoel uiteraard ook heel belangrijk.”

De grootste vraag is zodoende wat er anders moet bij Ajax. Een doelpunt is noodzakelijk om de volgende ronde van de Europa League te kunnen behalen. Juist het creëren van gevaar was in Amsterdam een groot probleem.

Aanbevolen
Timber schakelt vrij makkelijk tussen centrale posities achterin

“We moeten aan beide kanten van het veld dynamisch zijn en veel van posities wisselen,” legt Heitinga uit. “Dan moet de tegenstander keuzes gaan maken. De veldbezetting is dan ook cruciaal. Dat gaat echt een belangrijke rol spelen. Of we anders kunnen voetballen met dezelfde elf basisspelers? Dat kan, maar het kan ook met andere spelers,” voegt hij daar lachend aan toe.

De hoofdcoach koos ervoor woensdag nog in Amsterdam te trainen en daarna pas af te reizen naar Berlijn. “Vooral omdat we op De Toekomst gebruik konden maken van onze eigen faciliteiten en tactisch de puntjes op de i konden zetten. We moeten nog veel wedstrijden spelen, dus ook de arbeid-rustverhouding is belangrijk.”

Door het doelpuntloos gelijkspel in Amsterdam is Ajax nog volop kansrijk voor een vervolg in de Europa League. Heitinga vertrouwt ondanks de moeizame eerdere pot in Amsterdam op een goede afloop tegen ‘de titelkandidaat uit de Bundesliga’.

“Union is een stugge ploeg. We willen aanvallend en aantrekkelijk voetballen, maar weten ook dat donderdag alles goed moet zijn. Of we hebben geoefend op strafschoppen? Nee, want ik ga ervan uit dat we de wedstrijd voor die tijd beslissen,” besluit hij strijdvaardig.

Aanbevolen
Heitinga roept spelers op slim met sfeer in stadion om te gaan

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >