Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Vitesse - Ajax

Ajax gaat zondag op bezoek bij Vitesse, waar het de zure nasmaak van de Europese uitschakeling door 1. FC Union Berlin wil wegspoelen. Hier volgen drie dingen die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

25 februari 2023 - 11:51
Driedingenvitaja800
Vorig seizoen werd het 2-2 in Arnhem. © Pro Shots

Psychologisch voordeel Vitesse?
Is het een voor- of nadeel als je tegenstander doordeweeks heeft gespeeld? En wat voor invloed heeft de Europese uitschakeling van Ajax op het duel van zondag? Die vragen stelde De Gelderlander aan Vitessetrainer Phillip Cocu, in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen de nummer twee van de eredivisie.

“Ik weet niet of de tik van Union Berlin ons een psychologisch voordeel oplevert,” stelt Cocu. “Dit kan twee kanten op. Willen ze bij Ajax revanche nemen of zijn ze van slag? Ik heb besloten me daar niet druk om te maken. Ons strijdplan moet goed zijn. Ajax brengt topkwaliteit. Dan moeten wij ook op onze top zijn.”

Bij Vitesse proberen ze lering te trekken uit de speelstijl van Union Berlin. Verdedigend, stug en loerend op de counter. “Ik heb Ajax tegen Union Berlin zeker gezien,” aldus Cocu. “Union had de zaken verdedigend wel uitstekend voor elkaar. Ajax had moeite om met die speelwijze om te gaan.”

Ook Marco van Ginkel komt aan het woord. Hij hoopt dat zijn ploeg kan profiteren van de fouten van Ajax. “Dit zijn speciale wedstrijden. Ajax is comfortabel aan de bal, maar verdedigend bieden ze ruimte. Het is dan zaak fouten af te straffen. Ajax zal de bal meer hebben. Ontregelen is dan natuurlijk ook de kunst.” 

Aanbevolen
Heitinga’s elf: met welke formatie herpak jij je tegen Vitesse?

Union Berlin als blauwdruk
Zoals gezegd hebben ze bij Vitesse goed naar de speelstijl van Union Berlin gekeken. Er was zelfs even contact met Danilho Doekhi, oud-speler van de Arnhemmers en doelpuntenmaker tegen Ajax. “Union is voor ons een mooi voorbeeld,” zo stelt Million Manhoef. “Ik heb Doekhi wel even een app gestuurd. Union is ook wel een blauwdruk. Dat team staat erg goed. Ajax is kwetsbaar bij counters. Daar willen we van profiteren.”

Manhoef denkt dat Ajax hem zondag extra in de gaten houdt, nadat hij eerder dit seizoen twee keer trefzeker was in de Johan Cruijff Arena. “Natuurlijk zit ik nu niet meer onder de radar. Ajax zal wel scherper op me letten. Hopelijk staat iemand anders dan vrij. Die twee goals tegen Ajax zijn mooi, maar ik ga niet dagdromen. Ik moet er gewoon weer staan.” 

Aanbevolen
Een dikke scheet en dan roept iemand: ‘Toooorrrr!’

Scherpen twijfelgeval
Het is nog maar de vraag of Kjell Scherpen zondag onder de lat staat bij Vitesse. De doelman raakte op het kunstgras van FC Volendam geblesseerd aan zijn enkel. Zaterdag wordt een beslissing genomen over het meespelen van de goalie, die in seizoen 2020/2021 ook enkele duels het doel van Ajax verdedigde.

Mocht Scherpen niet kunnen spelen, dan staat een andere oud-Ajacied onder de lat. Daan Reiziger keepte dit seizoen al acht duels voor Vitesse, door blessures en schorsingen van Scherpen. Ook in de Johan Cruijff Arena stond hij in de basis. Toen werd het 2-2. Cocu kan geen beroep doen op de geblesseerde Davy Pröpper en geschorste Carlens Arcus. 

Vitesse en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in het Gelredome. De wedstrijd staat onder leiding van Dennis Higler, terwijl Bas Nijhuis de VAR van dienst is.

Ajax Life Podcast #91 - Ajax crasht tegen Berlijnse Muur

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >